MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

DÜNYANIN İLK SİHA GEMİSİ

DÜNYANIN İLK SİHA GEMİSİ

Türkiye son yılarda savunma sanayi alanında ürettiği son teknoloji eserler ile dünyaya parmak ısırtıyor. Yerli otomobil, yereli savaş uçağından sonra simdi de yereli Siha savaş gemisi… Yeni hizmete giren TCG Anadolu gemisi, Sarayburnu limanında yüz binlerce vatandaş tarafından ziyaret edildi. Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemler, kızılötesi arama ve takip sistemi lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muharebe sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA’lara dünyanın “ilk SİHA gemisi” konumunda. Uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 SİHA konuşlandırabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek.TCG Anadolu 232 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam ülke depolamasını en fazla 27 bin 436ton olan gemi, bu haliyle en az 21 knat azami sürat ve 16 knat ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz milli seyir SİHA’sına sahip TCG Anadolu’nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabilir. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor. TCG Anadolu ayrıca gemiye baykar tarafından geliştirilen muharip insansın uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk havacılık ve Uzay sanayi tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı’nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor. Bu eserleri bize kazandıran ve emeği geçen devlet büyüklerimize ve teknik kadroya şükranlarımı sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi