MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Dua

Dua

Dua, istemek demektir. Aç bir kimsenin iştahlı olduğu zamanda yiyecek istemesi gibidir. Dua, Allahü Tealaya yalvararak dileğini istemektir. Allahü Teala, dua eden müslümanı sever. Dua müminin silahıdır. Dua, gelmiş dertleri belaları giderir. Gelecek olanların da gelmesine mani olur. Kabul edileceğine inanarak dua etmelidir. Duam kabul olmadı diye acele etmemelidir. Duanın kabul olması için Allahü Tealanın emirlerini ve ibadetleri yapmalı, günahlardan da sakınmalıdır. Helal yemelidir. Duaya devam etmeli, usanmamalıdır.

Dua ettiğimiz gibi dua almaya da çalışmalıyız. Bütün alimler ve evliyalar, dua almayı, yollarının esası kabul edip, herkesten dua istemişlerdri. İyilik ederek, gönül alarak, tevazu göstererek, kalp kırmadan herkesin, bilhassa büyüklerimizin dualarını almaya çalışmalıdır. İslam alimlerinden mübarek bir zat (kuddise sirrüh) kendilerine bir bardak çay ikram eden birisine senelerce dua etmiş, onun için Fatiha okumuşlardır. Sebebi sorulunca da ‘Bana bir bardak çay vermişti. Onun bana iyiliği var, onun için dua ediyorum.’ Buyurmuşlardır. Yine bu zat, bir yerde sıra beklerken öndeki sırasını veren gence bile ömür boyu dua etmişlerdir.

Ubeydullah-ı Ahrar hazretleri, evliyanın büyüklerinden, İstanbul’un manevi fatihlerindendir. Her zaman iyilik eder, dua almaya çalışırdı. Bir gün annesi tarladan kaldırdığı buğdayları biriyle Ubeydullah-ı Ahrar’a gönderdi. Ubeydullah-ı Ahrar, buğdayları ambara koymakla meşgulken, buğdayları getiren kişi, boş çuvallarını alıp gitti. Ubeydullah-ı Ahrar o anda neden bu garip kimseden dua almadığına üzüldü. Koşarak o kimsenin peşine düştü. Yanına varark tevazu ile kendisine dua etmesini istedi ve ‘Belki duanız nedeni ile Allahü Teala beni bağışlar, merhamet eder de yolum açılır.’ Dedi. Onun yüzüne şaşkın ve hayret dolu ifadelerle bakan zat, ‘Her geleni Hızır bil, her geceyi Kadir bil sözüne göre hareket ediyorsun. Fakat ben hiçbir özelliği olmayan kendi halinde yaşayan bir kimseyim. Senin istediğin bende yoktur. ‘dedi. Ubeydullah-ı Aharar hazretleri dua etmesi için yalvarmaya devam etti. O kimsei Ubeydullah-ı Ahrar’ın yalvarışına dayanamayarak ellerini kaldırdı ve ‘Allahü Teala senin kalp gözünü açsın.’ Diye dua etti. İşte Ubeydullah-ı Ahrar, bu duanın bereketiyle Ubeydullah-ı Ahrar hazretleri oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi