S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Oyunun Kuralları Hızla Değişiyor

Oyunun Kuralları Hızla Değişiyor

Dünya öyle hızlı değişiyor, öyle hızlı evrimleşiyor ki, eğer bu değişime uyum sağlayamazsak, bugün harika bir kariyerimiz ve mükemmel bir yeteneğimiz olsa da gelecekte işlevsiz kalabilir.

Tıpkı Darwin’in söylediği gibi: ‘’Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan. Değişime en çok adapte olabilendir hayatta kalan”

Pandemi ile birlikte çalışanın işverenden, işverenin çalışandan beklentileri hızla değişti. Buna paralel şimdilerde; emeğin tanımı, işyerinin tanımı, çalışanın tanımı da değişim sürecinden paylarını yüksek dozda almaya devam ediyor. Diyebilirim ki birçok alanda alışagelmiş olan tabular yıkıldı.

Oyunun kurallarını değiştiren unsurlardan biri çalışanlar ile işverenler arasında bir teknolojik köprü görevi gören uzaktan çalışmadır. 2020 yılında üretkenlik ve kalitede önemli bir düşüş yaşamadan uzaktan çalışmayı deneyimledik. Şirketler uzaktan çalışmanın getirisini ofis alanlarını daraltarak tasarruf sağlamaya devam edeceklerdir.

Oyunun kurallarını değiştiren bir diğer unsur, esnek çalışmadır. Güvenilir sanal işe alım yöntemleri geliştikçe coğrafi sınırlar kalkacak ve böylelikle esnek çalışma ve daha geniş küresel yetenek havuzundan yararlanılacaktır. Esnek çalışma sadece serbest çalışanlar için değil birçok geleneksel işveren de artık çalışanlarına esnek programlar sunma gereksinimini yaşayacaklardır. Aranan yeteneklerle aynı ülkede olmak gerekmeyecek.

Oyunun kurallarını değiştiren önemli hususlardan biri de; yaşam boyu öğrenme. Hangi jenerasyonda olursak olalım öğrenmeyi artık şirketten, akademiden bekleyerek tutunamayız. Yaşam boyu talebe kalarak öğrenmeyi kişiselleştirmeli ve içselleştirmeliyiz. Dünyanın en iyi okullarından mezun kişiler bugünün ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiler. İşte bu nedenle birçok mecrada ısrarla yaşam boyu talebe diyorum. Talebe diyorum çünkü talip olmaktan gelir, bilgiyi talep etmekten gelir. Yeni bilgilerle uyanabilmek için öğrenme iştahının hiç kaybolmaması çok önemli bir nitelik.

Oyunun kurallarını değiştiren bir diğer unsur sorgulamamız gereken sorularda yerini aldı. Şöyle ki;

* Teknoloji ile birlikte nasıl verimli çalışan deneyimi oluştururuz?

* Dijitalleşme ile birlikte tasarrufların artması çalışanları nasıl etkileyecek?

* Temel becerilerin üzerine dijital beceriler nasıl eklenecek?

* Değişime direnmeden geleceği nasıl planlarız ve eyleme geçeriz?

* İş tasarımı, çalışma saatleri ve istihdam üzerine nasıl bir yol haritası çizebiliriz?

Toplantılar ve görüşmelerde de kurallar değişti. Pandemi ile birlikte tanıştığımız İş hayatımızın olmazsa olmazı “zoom” üzerinden online toplantılar ve görüşmeler yüz yüze toplantıları geride bıraktı ve sanıyorum ki uzun bir süre de devam edecek.

Kariyer hedeflerinde de oyunun kuralları değişiyor; işsiz kalan birçok çalışan, ait olduğu sektörde iş bulmakta zorlanacağı için kariyerini farklı sektörde şekillenmeye yönelecek. Farklı işlerde kariyerine devam etmek demek;  yetenek ve becerileri geliştirmek demektir.

Önemle belirtmek isterim ki; pandemi ile birlikte stres, tükenmişlik, belirsizlik ve endişe olağanüstü bir şekilde artmıştır. Dolayısıyla çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığını korumak için stratejiler oluşturmak büyük bir gereklilik.

Zaman öylesine güçte akıyor ki 24 saat dursanız da geçiyor, 100 şey yapsanız da geçiyor. Zaman için fark eden bir şey yok. Gelen yılın giden yıldan daha mutlu bir yıl olmasını sağlayan sihirli bir geçiş te yok.  “Keşke bu yıl bitmeseydi” diyen var mı? Tekrar tekrar aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek bir delilik ise İyi sonuçları şahsımıza, kötü sonuçları kadere bağlamaktan vazgeçmek te akıllı bir eylemdir. Değişen oyunun kurallarına ve zamana uyumlanarak bir an önce eyleme geçmek ihtiyari değil mecburiyettir.  

Şunu çok net ifade edebilirim ki; hiçbir şey yapmamaktansa küçük te olsa adım atmak bizi hem hedeflerimize ulaştıracak hem de direnç göstermeden değişime adapte edecektir. Büyük değişimler küçük adımlarla başlar. Buyurun matematiksel kanıtı;

 (1,00)365 = 1,00 hiçbir şey yapmamak ya da (1,01)365 = 37,7 biraz gayret göstermek.

Tercihinizi küçük ve düzenli adımlardan yana kullanabileceğiniz, özgün ve değerli deneyimlerle dolu bir hafta dileklerimle

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi