Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

KENAN EVREN GİDİYOR,TEVFİK İLERİ GELİYOR

KENAN EVREN GİDİYOR,TEVFİK İLERİ GELİYOR

 

İLÇEMİZDE BİR KARA LEKE SİLİNİYOR

                 Sevgili Dostlar,

                 En haz etmediğim konuşma üsluplarından  biri de, “ben dememiş mi idim,  işte dediğim oluyor” lafzını her defasında söylemektir. Ne yazık ki o sözü bende söylemek zorundayım. Kenan Evren İlköğretim okulunun adının değiştirilmesi için dört yıldır tam altı yazı yazdım. Söylemedik söz bırakmadım. Nihayet darbecinin adı  okul adı olmaktan çıkıyor. Çarşambamız o malum adı her gün duymaktan ve duyurmaktan kurtuluyor. Gazetemizde çıkan  habere göre iktidar partisi ilçe başkanı Kenan Evren  adının Tevfik İleri İlköğretim okulu olması için müracaatta bulunmuş. İktidar partisi ilçe başkanının dilekçesi emekli öğretmen Hasan Topuz’un dilekçesine benzemez. Gereği yapılır.

               Daha şimdiden okulun adı Tevfik İleri İlköğretim Okulu olmuştur kabul ediyorum.

Bu olumlu gelişme için kimseye teşekkür etmeyeceğim.  Çünkü, ihmal ettikleri veya savsadıkları bir görevi şimdi yerine getiriyorlar.

               Sevgili Dostlar,

              “Hocam bu konu üzerinde çok yazdın diyebilirsiniz. Ama yinede yazacağım.Kenan Evren adı beni çok rahatsız ediyor. Sebebini kısaca açıklayayım.

              Ata yadigarı bu mübarek ülke doksan sene önce düşman istilasına uğradı.Bu kahpe istilaya karşı Türk milleti  Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde kutsal bir direniş gösterdi. Ölüm kalım mücadelesi verdi. Bu şartlar altında bile TBMM açık tutuldu. O’nu kapatmayı akıllarından geçirmedikleri gibi, mücadelenin kalbi yaptılar. 1980 yılında darbeci Kenan Evren TBMM’ni kapattı. O’na kilit vurdu.  Bu şahsın adının hala bir okulda yaşatılması Çarşambalıların ayıbı değil mi?

              Kenan Evren ve arkadaşlarının kurduğu ekipler 1980’lerde milliyetçi ve yurtsever gençliği buldozer gibi ezdi, çiğnedi geçti. Aradan geçen otuz yılı aşkın süre O gençliğin yaşadığı travmayı iyileştiremedi.

              Ben dört yıldır Kenan Evren adının değiştirilmesi için çırpınırken kimse yardımcı olmadı.Hiç kimse istifini bozmadı.Bir tek “Eğitim-Sen” basın toplantısı yaptı.Onlara zaten teşekkür  ettim.

              Sevgili Dostlar,

              Okulun yeni adına gelince, Tevfik İleri 1960 öncesi Milli Eğitim Bakanlığı ve Samsun milletvekilliği yapmış çok değerli bir demokrasi kahramanıdır. 27 mayıs darbecilerine karşı kahramanca müdafaada bulunmuş bir milliyetçidir. Rahmetli babam ve amcalarım Tevfik İleri’nin çok iyi hatip olduğunu anlatmakla bitiremezlerdi.

             Yassı ada mahkemeleri  başkanı Salim Başol Tevfik İleri’nin nefis savunması karışında aciz kalarak “Ne yapalım sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor” şeklinde itiraf da bulunmuştu.

             Sevgili Çarşambalı Hemşerilerim,

             Tevfik İleri’yi   çok severim O benim gençlik yıllarımın kahramanı idi.Hakkında çok kitap okudum.Çarşamba’ya bir miting için geldiğinde beline çarık bağlayarak CHP’yi  anlattığını da okudum.Gençliğinde milliyetçi gençlik önderlerinden olduğunu iyi biliyorum.Fakat şu haksızlığı ve vefasızlığı da dile getirmekten geri durmayacağım.

             Yahu Allah’ınızı  severseniz sorarım size Çarşambamızın yetiştirdiği değerler arasında  adı bir okula verilecek bir adam yok mu? Bu Çarşambaya yapılmış bir vefasızlık değil mi?Defalarca yazdım, tanımayanlara tanıttım. Çarşambamızın yetiştirdiği büyük tarih alimi  Prof. Tayyip Gökbilgin’in adı bir okula yakışmıyor mu? Çoğumuzun tanıdığı aziz  arkadaşım merhum Prof. Şaban Kuzgun Çarşamba gençliğinin örnek alacağı bir alimdi.Adı bir okula yakışmaz mı? Daha başkalarını da gerekirse sayarım. Suçları Çarşambalı olmak mı?

              Selam ve dualarımla.                                                                                                   Hasan Topuz 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hasan TOPUZ Arşivi