Zeynep SEL

Zeynep SEL

PİLATES YAPANLAR NASIL BESLENMELİ?

PİLATES YAPANLAR NASIL BESLENMELİ?

Pilates yapıyorum nasıl beslenmeliyim? Ne yemeliyim diye çok düşünüyorsak hepimiz için faydalı olacak birkaç bilgi ile geldim bugün. En başta pilates, temel kuvvete odaklanarak vücudu güçlendirmeye odaklanan bir egzersizdir. Bu egzersiz, daha zinde olmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Bu egzersiz yogaya benzer şekilde; kişinin duruş, denge ve esnekliğine odaklanır. Ayrıca gelişen türleri sayesinde kasların gelişmesine ve daha fazla enerji harcanmasına da sebep olmaktadır. Başlangıç düzeyinde bir pilates egzersizi 200 kcal/sa yakabilmenizi sağlarken ileri seviyede bir pilates egzersizi 400 kcal/ sa harcamanızı sağlayacaktır. Şimdi gelelim pilatesten önce ne yemeliyiz ve sonra ne yemeliyiz kısmına.

  1. Egzersiz öncesi fazla yemek, şişkinlik ve kramplara neden olabilmektedir. Bu nedenle pilatese tok olarak başlanılmamalıdır. egzersiz öncesinde yediğiniz yiyeceklerin tamamen sindirildiğinden emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde uzandığınızda midenizin bulanması veya şişkinlik sorunu yaşamanız muhtemeldir. Bunun tersi olarak uzun süre açlık da istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu durumda vücudunuz yapacağınız hareketler için size enerji sağlayamaz.Bu nedenle pilates öncesi öğün; pilatese başlamadan 1,5 – 2 saat önce mideyi rahatsız etmeyecek şekilde yeterli sıvı, düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein içeren yiyecek ve içeceklerden oluşmalıdır. Ayrıca egzersizden 15-20 dakika önce yapılan sağlıklı atıştırmalıklar, enerji kullanımı ve yağ yakımı açısından yararlı olacaktır.
  2. Pilates öncesinde, çok fazla gaz oluşumuna neden olabilecek yiyeceklerden (soğan, sarımsak, fasulye, mercimek, yağlı balık, karnabahar, lahana) kaçınmalısınız. Sindirimi uzun süren ağır yiyeceklerden (kırmızı et, ağır karbonhidratlar) de kaçınmanız önerilir.
  3. Egzersiz sırasında kaslar ekstra sıcaklık üretmektedir. Bu artan sıcaklığın düşürülmesinde de başlıca mekanizma terlemedir. Terle kaybedilen sıvı kaybı giderilmediğinde kan hacmi ve terleme hızı azalmakta, vücut sıcaklığı hızlı ve tehlikeli bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle egzersiz sırasında sıvı dengesinin korunması optimal performansa ulaşmada önemli bir etkendir. Egzersiz sırasında terleme hızına oranla her 15-20 dakikada bir “150-300” ml su içilmelidir.
  4. Pilatesten 30 dakika önce tüketilen şekersiz kahve içerdiği kafein sayesinde yağ yakımınıza da yardımcı olur.
  5. Pilates sonrası boşalan glikojen depolarını doldurmak, enerjinin kastaki proteinlerden elde edilmesini önlemek kas yapımı için önemlidir. Proteinlerin karbonhidrat ile birlikte alımı, kas proteinlerini yıkılmaya karşı korumakta ve protein sentezini arttırmaktadır. Egzersiz sonrası ilk 30 dakika ve ilk 2 saat içindeki beslenme, pilates sırasında kaybedilen mineralleri geri kazanmak, protein sentezini uyarmak, yağ yakımını hızlandırmak ve kan şekerini dengelemek için oldukça önemlidir. İlk 30 dakika içinde 1 orta boy muz + 1 su bardağı az yağlı süt tüketimi glikojen depolarını yenilemekte, kas yapılanmasını ve onarılmasını sağlayarak ve kas gelişimini uyarmaktadır. Egzersiz sırasında kaybedilen minarelleri tekrar geri kazanmak için ise maden suyu + ayran tüketimi örnek olarak verilebilir.
  6. Düzenli omega-3 alımı ise beyne tokluk sinyali gönderen leptin hormonu üretimini arttırır ve açlık sinyali gönderen grelin hormonunu baskılar. Ayrıca yağ yakımını sağlayan enzimleri taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Omega-3 alımı için fındık, fıstık, ceviz ve en önemlisi haftada en az 2 kez balık tüketimi önemlidir.

  1. Pilatesten veya egzersizden en iyi cevabı almak için düzenli uyumanız gerektiğini sakın unutmayın.

Egzersizden 1,5 – 2 saat önce tercih edeceğiniz bazı yiyecekler;

  • Yumurta ve avokado
  • Yoğurt-meyve-badem
  • Elma-fıstık ezmesi
  • Protein içeren bir salata
  • Balık ve sebzeler

Pilates diğer sporlar olan tenis koşu boks güreş yüzme gibi sporlar da yakıldığı gibi yüksek oranda kalori yakmaz. Pilatesle vücudun sıkılaşması sağlanır. Bu da kasların çalıştırılması ve güçlendirilmesi ile olur. Yani pilates yaparken çok yüksek miktarda kalori yakmazsınız. Bu nedenle pilates yapmadan önce yüksek miktarda kalori alırsanız kilo ile karşılaşabilirsiniz. Sık ve fit bir vücuda kavuşmak istiyorsanız çok kalorili yiyeceklerden uzak durmalısınız.

En sık sorulan ve merak edilen bir diğer soruyu da cevaplayalım. Yağlar Kas Dokusuna Dönüşür Mü ?
Kas ve yağ dokusu temelde iki ayrı yapıda dokudur. Bu sebeple birbirlerine dönüşmezler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeynep SEL Arşivi

POSA

31 Ocak 2024 Çarşamba 07:01