İBRAHİM GÜLER

İBRAHİM GÜLER

Geleceği görmek

Geleceği görmek

 

Saygı değer Okuyucularım.

Siyaset adamı değilim, siyasette yapmak istemiyorum. Ama konu memleket ve millet olunca ister istemez bir şeyler yazma düşüncesi hasıl oluyor.

Mesele bu günlerde yasalaşmakta olan kendi dilinde savunma yasası.

Sayın okuyucular bu yasa yeni bir yasa değil daha önceleri de olan yasadır b. Çocukluğumdan hatırlarım, bulunduğum ilçede Gürcüler, Çerkezler hatta Laz'larda yaşamakta idi.

Bu vatandaşlarımız 93 Osmanlı Rus harbinden sonra buraya yerleşip köylerinde öyle insanlar yani nineler vardı ki kendi dilinden başka bir lisanı yani Türkçeyi öğrenememiş kişilerdi Bu kişilerin Adli ve idari işlerini nasıl yapıyorlardı?. Elbette Tercüman aracılığı ile.

Sizlere birinden dinlediğim olayı anlatmama müsaade ediniz.

Biliyorsunuz Bursa İli Karacabey ilçesinde Gürcü vatandaşımız çoktur. Oraya yerleşmişler. Gürcü gençlerden biri sevdiği Türkçe bilmeyen bir Gürcü kızını zorla kaçırıyor.

İki aile arasında resmiyete intikal eden bu olayı anlaşarak kızı kaçıran delikanlıya verirler. Yalnız konu mahkemeye intikal etmiştir, birlikte hakim huzuruna çıkarılan kıza sorar hakim:

-Kızım sen bu delikanlıyı istiyor musun?"

Kız derki;

-Arikneba hakimbey, arikneba"

Hakim sorar;

-Ne diyor bu kız".

Kızın babası anlaşmıştır ve hakime döner der ki;

-"Hakim bey çok seviyorum ayrılamam" diyor der.

Bu söze izafeten hakim kararını evlenmeleri yönünde verir.

Değerli dostlarım;

Bu bir örnek yani tercüman eskiden de vardı. Yalnız burada kendi dillerinde savunma yapma isteği bu memleketi bölmek yavaş yavaş bir şeyler koparmaktır.

Eğer kendi dillerinde eğitim, savunma yapma isteğini amacı açıklanmadan buna izin veren yasa bu ülkeyi bölmek için bir aşama gibi bence.

Burada şunu da hatırlatmakta fayda var.

37 etnik insanımız olduğu söyleniyor. Gürcüler kesin bilmiyorum ama 4.Çerkezler. Bir o kadar Gomohti Laz bir milyon civarında, Zazalar Kürtler, Abhazlar, Boşnaklar, Azeriler gibi onlarda kendi dillerinde eğitim, savunma hakkı istemeleri onlarında hakkı değil mi?

Kürtler ve zazaların dışında kalan vatandaşlarımız böyle bir isteği düşünmezler bile.

Düşünüyorum da bunlar Avrupalıların haçlı seferlerinin bir başka stratejisidir diyor ve gelecekteki tehlike ve sıkıntıyı şimdiden görüp uyarma isteğimi dile getiriyorum.

Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İBRAHİM GÜLER Arşivi

SORMA

24 Haziran 2013 Pazartesi 09:31