İBRAHİM FETHİ SEL

İBRAHİM FETHİ SEL

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR YÜKSEL YILDIRIM GERÇEĞİ (5)

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR YÜKSEL YILDIRIM GERÇEĞİ (5)

Yüksel Başkanın Samsun ve Samsunspor macerasına devam ediyoruz çoğu gitti azı kaldı desek de hiç öyle değil ,bir kitaplık hayat hikayesi.

Samsun artık dar gelmeye başlayınca İstanbul’a yelken açar Yüksel bey, küçük bir ofiste ,dükkanını açanda ,çayını yapanda kendisidir.

Rusya’ya gidiyor hurda kütük ,demir buluyor İstanbul’da satmaya çalışıyor. Kimsenin yardımcı olmadığı zor zamanlardı.

Rusya’dan kömür getiriyor Samsun ve Gebze’de satıyor.

Japonlarla çalıştığı 5 yılda problem çözmeyi, detayları görmeyi, müşteriye verdiği sözü günü gününde yerine getirmeyi, toplantının nasıl yapılacağını çok iyi öğrenmişti. Ruslar bu özelliklerini görünce hayran kaldı.

Artık lakabı Bay Kömürdü. Ruslar “Ya sen hiç Türkler gibi değilsin, buraya Türkler geliyor, konuşuyor, ediyor gidiyor. Ondan sonra ne kontratını yerine getiriyor ne de verdiği sözü tutuyor. Sen her şeyini virgülü noktasına kadar kontrol ediyorsun, kontratların, ödemelerin hepsi zamanında yerine geliyor. Batılıdan hiç farkın yok,” diyorlardı

Ve daima büyüme hedefi ; ‘’ Türkiye kömür pazarı 3,5 milyon tondu. Ruslar benden 2 - 2,5 milyon ton kömür satmamı istediler. Ama öbür tarafta diğer Rus kömür üreticileri var, Güney Afrika kömürü var. Üst üste koyduğunda 5 - 5,5 milyon ton kömür arzı var, tüketim 3,5 milyon ton. Bu talep orada olduğu sürece fiyatlar baskı altında kalacaktı. Biz hem onlara para kazandıralım, hem Türkiye’de pazarı büyütelim amacındaydık. Bunu nasıl yapacağız diye bir optimizasyon, bir fonksiyon çözümü oluşturdum.

Ben mühendis olduğum için çok matematik dersi aldım, çok bilinmeyenli denklem, üstelik bunun içinde zamanlama var, fiyatlama var, kalite var, coğrafi bölge farklılıkları var. Tüm bunların dâhil olduğu denklemi çözmemiz gerekiyordu. Bir de rekabet de var ve bu ortamda para kazanmamız gerekiyor. Oturup ofiste iş planları yapıyordum. Bunları tabii dışarıyla paylaşamıyordum, edemiyordum. Tek paylaştığım yerler bankalardı. Bankalara ben hikâyemi satıp, finansman oluşturup o vasıtayla kömür alıp getirip satıp paraları bankaya geri ödüyordum. Bu işler böyle yürüyüp gittikçe ben de hep daha fazlasını zorladım. ‘’

Artık onun için limit, limitsizlik yani sonsuzluktu. Hiç durmayı düşünmüyordu. Bir yandan kömür piyasasında fiyatları belirleyen kişi olurken, diğer işlerde ufak ufak da olsa gelişiyordu. Kömür ithalatı artınca denizciliğe girdi. Bulgarlarla ortaklık yaptı ama kısa süre sonra onlar sözlerinde durmayarak fiyatların artırılmasını istedi.

Kötü ev sahibi, kiracıyı ev sahibi yaparmış ya, Bulgarlar da Yıldırımları gemi sahibi yaptı. Kömürü taşımak için aldıkları dört gemiyle denizcilik sektörüne sağlam bir adım attılar. Kömürde ve diğer işler gelişirken o hep önüne bakıyordu. Ne yapılan dedikodularla, ne başkalarının yaptıklarıyla ilgilenmedi. Tek ilgisi kendi yaptıklarıydı. Kömürde onların satış yaptığı rakamların hesaplarını rakipleri tutuyordu adeta ve “Bu fiyata kömür satılır mı?” diyorlardı. Ama piyasayı ve dünyayı yakından takip ediyor, kömür fiyatlarının birkaç ay sonra düşeceğini görüyor, elindeki malı bazen kâr etmeden satıyor ama ikinci partide daha büyük kâr yapıyordu. Rakipleri ise fiyatın çıkmasını bekliyor, sermayesi malda bağlı kalıyor, malda depolarda müşteri bekliyordu. Tam bir ekip çalışması yapıyorlardı. Yüksel Yıldırım yurt dışı çalışmalarını ve planlamalarını, ağabeyi Ali Rıza Yıldırım strateji ve finansman ihtiyacını bankalarla çalışarak çözümlüyor, Mehmet Yıldırım ise operasyonu gerçekleştiriyor, Anadolu’ya çıkıp kömürün pazarlamasını yapıyordu. YILYAK küçük bir firma olmasına rağmen kömür sektöründe Türkiye’nin en büyüğü haline geldi.

Yüksel Yıldırım artık Kömürde 1.numaradır,Çimento ve Demir ticaretinden çekilmişlerdir. Kömür ticaretinde dehada büyürken Gemicilik sektörüne ilk adımı atma zamanı bir zorunluluktan doğmuştur.

Başarı tesadüf değildir hele böylesine devasa bir başarı ,daha yüzde 25 ini anlattık.

5 yılda 2 şampiyonluk ve Süper ligin nasıl gelişinin ayrıntılarında geziyoruz hala.

Devam edeceğiz sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İBRAHİM FETHİ SEL Arşivi