ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

ŞEKER-SİZ!

ŞEKER-SİZ!

Değerli okurlarım;
 Uzun zamandır kalemimi elime alamadım. Sizden çok uzakta kaldım. Bazen sokakta, yollarda bizi görenler soruyor “Başkan yazarlığı bıraktın mı neden yazmıyorsun” diyorlar.
  Bizde nedenlerini anlatıp onların gönüllerini rahatlatıyoruz.

 Çarşamba’da gündem çok ama biz bazı misyonlardan dolayı da yazıp çizemiyoruz.
Bu yazımda Şeker Fabrikası’na değinmeyi seçtim. 

  Geçtiğimiz günler yapılan toplantı programına biz STK yada siyasi parti olarak davet edilmedik. Ben canlı yayından izledim, sadece komediden başka bir şey değildi. Şeker fabrikasının her yıl bakımı yapılır, makineleri çalışıyor fabrikanın müdürü memuru hepsi var, oradalar zaten. Fabrikanın, bu bölgede pancar ekimi olmadığından, sadece işlemi durduruldu. Devletin pancar desteğini kesmesi pancara verdiği fiyatın az oluşu, çiftçinin yakacak olduğu mazotun pahalı oluşu, pancara olan albenisini kaybettirmiştir. Pancar arazilerine şu an fındık dikildiği için pancar ekilecek arazi yoktur. Olsa çiftçi pancar ekmiyor çünkü mazot, gübre fiyatları el yakmaktadır.

    Gelelim önemli konuya, 360 bin kapasiteli fabrikayı 150-200 bin tonla çalıştıracak imiş. Yani zararına kaç yıldır neden çalıştırılmadı? Her ay bu fabrika devlet zararı. 1 milyon (1 trilyon) zararı var idi bu fabrikayı kapatanların. Bunun hesabını neden yapmadılar. Şimdi göz boyama, insanların dikkatini başka yerlere çekme noktasında şeker fabrikasını açmaya geliyorlar. Efendiler fabrikamız zaten açıktı, kapalı değildi ki, sadece çalıştırmadınız.

     Bölgeye Biyokütle santrali yapılıyor. Ben şahsen santrale karşı değilim, santralin kurulacağı yere karşıyım. Maalesef halkımız bu konuda çok duyarsız. Birde bu konuyu sulandırıp siyasi amaç içinde kullananlar oldu. Önemli de değil, insanlar her şeyi bilmekte, farkına da varmaktadırlar.

     Değerli okurlarım, Çarşamba Şeker Fabrikasına işçi alacaklarını ve bizlere başvuru yapınız diye duyumlar alıyoruz. Özellikle AK Parti içindeki yönetici arkadaşların böyle bir söylevleri olduğunu duyuyoruz. İnsanların umutlarıyla, duygularıyla oynanılması hiç hoş bir durum değil. Aldığımız duyumlar ve bize de gelen vatandaşlar olmaktadır. İşçi alınacaksa da bunun adaletli ve hassas davranılmasına dikkat edilmelidir diyorum.

     Bir notumu daha söylemek istiyorum. Bir gezi esnasında Ayvacık ilçemizin köylerinde de Şeker pancarı ekildiğini gördüm, hatta çok şaşırdım. Ayvacık çiftçisi, burada da şeker pancarı oluyor, biz üretiyoruz dedi. Bu bir aşamadır, eğer kota kaldırıp pancar desteklenirse olmaz diye bir şey olamaz. Buna da siyasilerin tutarlı davranmaları, halkı kandırmamaları gerekir. Benim düşünceme göre şeker fabrikasının açılma nedeni insanların Biyokütle santraline olan ilgisini dağıtmak, farklı gündem oluşumu sağlamak olduğu kanısındayım.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi