Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Seçime doğru aday adayları beklentiler

Seçime doğru aday adayları beklentiler

 Yaklaşan yerel seçimler çok renkli ve bir o kadar da inanın ki sıkıntılı geçecek gibi görünüyor. Mesela AK Parti ile başlayalım. AK Parti'de İlçelerde olsun İl genelinde olsun çok sıkıntılar mevcut. Biz kendi ilçemiz Çarşamba'dan başlayalım ne dersiniz?

Yerel seçimlerde son iki dönemde Belediye Başkanı olan Hüseyin Dündar'ı bir kesim alternatifsiz aday görmeyi beklerken, diğer yandan İlçe teşkilatı olursa Mehmet köse olsun olmazsa ikisi de olmasın derdinde.

Peki diyor bazıları ikisi de olmasın Genel Merkez sorarsa ki; 3. adayınız var mı?. Ortaya onlarca isim atılıyor ama bu alternatifler de ilçede ki Köse ve Dündar' ı destekleyenler tarafından hiç hoş karşılanmıyor. Mesela iki kesimde der ki: Biz 12 yıldan bu yana bu partinin acısında, sevincinde, çalışmasında köy demedik, dere demedik seve seve ölümüne çalıştık. Hiç kimse heveslenip tepeden inme gelmeye kalkmasın ki gönderseler de çalışan partili bulamazlar diyorlar. Bu iş bu noktada tıkanıyor. İl çaresiz, genel merkez çaresiz. Bu sadece Samsun' a has değil tüm il ve ilçelerde hemen hemen aynı sorun yaşanıyor.

Bu noktada bir bakıma konuyu çözme, Milletvekilleri, İl ve ilçe yöneticilerini susturmak, benim dediğim olur demek için Başbakan Erdoğan'ın 1 Eylül de Samsun' a geldiği iddia ediliyor. Yani açılış bahane.  Başbakan Erdoğan gelince bakalım neler olacak. Ama Samsun İl Yönetiminin ağzının çok yanacağı kesin...

Seçime aylar kala AK Parti' de M.K., H.D., E.Y., A.Y., E.A., A.T., İ.S., A.K., İ.H., gibi çok isimler var ve hepsi birbirinden güçlü isimler. ama bu isimler arasında teşkilatların, partililerin, halkın oyunu alabilecek isimlerin yanı sıra özellikle parti içinde yıllardır mücadele vermiş, ter akıtmış, emek vermiş isimlerin aday olması noktasında hemen hepsi birleşiyor. Yani AK Partide tepeden inme kim aday olursa Çarşamba'da diğer siyasi parti adayları kesinlikle Belediye Başkan adayı çıkartmaya en büyük aday partiler olacaktır. Eskisi gibi parti, Başbakan ve amblemle seçim alınmayacağı aşikar görünüyor. Çünkü bu noktada tepeden inecek veya istenmeyen aday öne sürülecek olursa ilçede partiyi ön planda çalışan ama arka fonda destekleyen sayısı çok az olacaktır.  En iyi örnek Erdoğan Tok olayıdır. AK Partiyi biraz beklemeye alalım...

**     

Bir başka ilçede güçlü parti olan MHP'ye bakalım biraz. MHP eski partilileri, partinin  güçlü isimlerini dinliyor. İl yönetimi adayınızı belirleyin gelin diyor onlar da aday belirlemeye çalışıyorlar. Basın aracılığı ile maddi gücünü kullanarak adaylığa göz kırpanları, parti içinde etkili gücünü kullanarak tabandan ve halktan oy alamayacak isimleri değil, teşkilatta, partinin ileri gelenlerince kabul görecek, halktan ve Çarşamba'da işte bu denilecek isimi bulmaya çalışıyorlar. Gelen bilgiler arasında genç, maddi gücü olan, İlçe de vizyonu olan bir isim üzerinde durdukları yönünde. Sır gibi saklanan bu isimin AK Parti, CHP, MHP, Saadet Partisi gibi hemen her partiden oy alabilecek kapasitede olduğu iddia ediliyor.

Bu noktada AK Parti ve MHP'nin bu seçimde de kıyasıya yarışacakları dillendiriliyor. Bu iki partide bunlar yaşanırken CHP ise alttan alta çalışıyor. CHP de şimdilik eski İlçe Başkanı Sinan Yaşar aday adaylığını açıkladı. Hiç başka bir isim de ön  plana çıkartılmıyor şimdilik. Başka aday çıkar mı derseniz bana kalırsa zor ihtimal. Bazı isimler hevesli ama ona da gidip adayımız olur musun? diyecek yöneticilerin kendisine gelmesini bekleyen bazı isimler var ama onlar da güçlü bir AK Parti ve MP ile yarışı düşündüğü ve çok fazla hevesli olmadığı iddia ediliyor. Ama henüz piyasaya CHP'nin ileri gelen güçlü isimleri çıkmadı. Onlar piyasaya dalınca görün siz siyasette ki heyecanı.

Saadet Partisine gelince. Herkes her zaman olduğu gibi İdris Çakır'ı aday olacak diye gözlerken Saadet Partililer bu defa ya denenmiş eski bir isim üzerinden ya da hiç bu güne kadar siyasette ön plana çıkmamış ama İlçede çalışkanlığı ve kişiliği ile ön planda olan bir ismi aday göstereceği konuşuluyor. Saadet Partisinde aday belirleme biraz farklı. Burada büyüğe saygı vardır ve onların büyükleri varsa onlar hizmet eder yoksa gel sen olacaksın denilirse itaat eder ve asla yok demeden adaylığı kabul edip canla başla çalışır. Bunun en güzel örneği geçmişte yaşandı. Mesela İdris Çakır başkana ne denildi ise yaptı. Ama sonra Milletvekili olarak Salih Şen adı ön plana çıktı. Şen ve Çakır'ın bu defa adaylık düşünmediklerini net biliyorum. Çakır çok iyi bir partili ve görev adamı o nedenle son ana kadar bekler. Şen ise il yönetiminde de görev almış sevilen bir isim ama o bu dönem kesinlikle siyaseti düşünmüyor. Bu seçimde Saadetliler çok farklı bir isimle seçime girmeyi hedefliyor göreceksiniz.

Bu günlük bu kadar. Önümüzde ki günlerde isim bazında aday adaylıkları konuşulanları yazmaya özen göstereceğiz. Kim adaylıkta daha güçlü, kim daha adaylığa yakın isimleri sizlere aktaracağız. Ama bu siyaset ve siyasette asla dün, bu gün ve yarın yoktur. Siyaset anlıktır. Şeytana bile külahı ters giydirir.

Bekleyin başta dediğim gibi çok gelişmeler olacak ve şaşıracaksınız.

Mutlu ve (sağ)-lıcaka kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi