Furkan Eren Özdemir

Furkan Eren Özdemir

Çarşamba’da İttifak

Çarşamba’da İttifak

Yerel seçimlere giden süreçte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeni modası ittifaklar veya işbirliği görüşmeleri gündeme geliyor.

Genel merkezlerin görüşmelerinin ardından Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı temsilcileri uzlaştı.

İller ve ardından ilçelerde gerçekleştirilecek ittifak ve işbirliklerinde şüphesiz bizi ilgilendiren en önemli yer Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba’dır.

AK Parti’nin Mustafa Demir’i aday çıkarmasından sonra vatandaşın büyük bir bölümü tepki gösterdi. Hatta Demir’in geri çekilip başka bir adayı öne süreceği iddia edildi, ancak yetkili organlar bunu yalanladı.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi henüz adayını açıklamadı. Sayın Bahçeli’nin destek açıklamasında bulunduğu iller arasında Samsun yoktu. Ancak bu Samsun’da aday çıkaracağı anlamına da gelmez.

AK Parti’nin Mustafa Demir’i tepkilere rağmen geri çekmemesinin ardından Milliyetçi Hareket Partisi’nin AK Parti’nin adayına rağmen aday gösterip göstermeyeceği net değil…

Böyle bir ortamda Milliyetçi Hareket Partisi’nin cazip bir aday göstermesi AK Parti’nin tepki oylarını alabilecek en ciddi seçenek olmasını sağlayacaktır. Ancak Devlet Bey Samsun Büyükşehir Belediyesi için ittifaka zarar verebilecek bu girişimi tercih etmeyecektir.

Diğer taraftan Millet İttifakı’nda Samsun İyi Parti’ye bırakıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir bölümünün tepkisini alan bu karar sonrasında İyi Parti’nin temas halinde olduğu isimler sürecin iyi yönetildiğini gösteriyor. Görüşülen isimler; Mehmet Çakar, Hayati Tekin ve Eyüp Güler…

Mehmet Çakar’ın merkez sağ siyaset geleneğinden geliyor olması Cumhur İttifakı’nın küskün oylarını alabilmek adına bir koz olarak düşünülüyor olabilir…

Hayati Tekin’in Eski Tekkeköy Belediye Başkanı ve CHP Eski Samsun Milletvekili olması CHP tabanında oluşan bazı tepkilerin bertaraf edilmesi ve ittifakın daha sağlıklı ilerlemesi için iyi bir isim olduğu söylenebilir. Elbette Hayati Bey’in belediye başkanlığı yapmış olması tecrübe avantajını da ortaya koyuyor.

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Güler’in siyaseten nötr bir isim olması Cumhur İttifakı seçmenini de cezbedeceği için iyi bir tercih olabileceği konuşuluyor.

Millet İttifakı, Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti’ye rağmen aday çıkarmadığı takdirde Mustafa Demir faktöründen dolayı bu seçimi kazanmak noktasında oldukça avantajlıdır.

Çarşamba’ya gelecek olursak…

Cumhuriyet Halk Partisi erkenden kalkıp yol aldı.

Mimar Altan Karabulut aylar öncesinden adaylığını açıklayıp çalışmalarına başladı.

Ancak Büyükşehirde yaşanan ve ilçelerde de gerçekleştirilmesi masaya yatırılan ittifak görüşmeleri Altan Bey’in adaylığının geleceğini bir anlamda puslu hale getirebilir.

Geçmiş seçim sonuçlarına göre ve Çarşamba ilçesinin toplumsal yapısına göre CHP ittifaka ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada İlçe Başkanı İlhan Yürükçü’nün istekli olduğunu biliyorum.

Ancak ittifakın diğer temsilcisi İyi Parti’nin bu noktada tavrı CHP’yi kararsız bırakabilir.

İlçe Başkanı Turhan Yazıcı’nın bir ay önce ”hiçbir partiyle ittifak kurmayı düşünmüyoruz.” şeklindeki açıklaması kafaları karıştırmış olabilir. Ancak Büyükşehir’de yaşanan işbirliği ilçelerdeki durumu değiştirecektir.

Henüz adayını belirlememiş olsa da İyi Parti’nin CHP adayını destekleyeceğini düşünmüyorum. Çünkü taban bunu reddediyor.

İyi Parti ilk defa yerel seçime gireceği için tabanında olumlu ya da olumsuz değişiklikler yaşanabilecek bir partidir. Çarşamba’nın toplumsal yapısı itibariyle CHP adı altında seçimlere girmesi hem seçim başarısını hem de partinin geleceğini sıkıntıya sokabilir. Burada CHP seçmeninin şuan ki siyasi konjonktürde en sadık seçmen olduğunu ve parti organlarının kararını uygulamada en olumlu tepkiyi verecek seçmen profili olduğunun altını çizmek isterim.

Dolayısıyla ben bir işbirliği olacağını düşünüyorum ama bu işbirliğinin CHP çatısı altında olabileceğini düşünmüyorum.

Cumhur İttifakı’nda Büyükşehir’de tarafların tavrı netleşmediği için Çarşamba’daki görüntü netlik kazanmadı.

AK Parti aday adaylarının yarattığı algıya göre ittifaka ihtiyaç duymuyorlar. Ve adaylıklarının açıklanmasını heyecanla bekliyorlar.

Mevcut başkan Hüseyin Dündar’ın esamesinin okunmadığı bir süreçte ilçe yönetiminin Avukat Halit Doğan’ı, il yönetiminin Adem Taflan’ı desteklediği yönünde iddialar var. Kimi çevrelere göre Nihat Soğuk’un AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile olan dostluğunun kendisi avantajlı hale getirdiği söyleniyor. Ancak son duyumlarıma göre Hüseyin Dündar’ın yoğun Ankara trafiğinin ardından adaylığını garantileyip Çarşamba’ya döndüğü ve sürpriz olarak kendisinin aday gösterileceği belirtiliyor.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde Erdem Okan ve Yusuf Ertan isimleri konuşulsa da aday adaylığı başvurusunda üç isim bulundu; Erkan Avcı, İlyas Aydın ve Adem Uzal…

MHP’de son seçimde aldığı başarılı sonuç ve bıraktığı izlenimden dolayı İlyas Aydın ismi öne çıkıyor.

Ancak ilçe yönetiminin Erkan Avcı’yı desteklediği yönünde iddialar var. Adem Uzal’ın ismi bu noktada düşük ihtimal görünüyor.

Tecrübesiyle Erkan Avcı mı, popülaritesiyle İlyas Aydın mı tercih edilecek merak konusu.

Öte yandan MHP ilçe başkanı Kemal Düzgün ittifak noktasında sessizliğini koruyor.

Aday adayı İlyas Aydın’ın bir canlı yayın programında aday olması halinde ittifaka MHP çatısı altında olmak kaydıyla hazır olduğunu ifade ettiğini belirtelim.

Cumhur İttifakı’nın Çarşamba’daki temsilcilerinden ittifaka dair yapılan açıklama sadece bu.

Büyük Birlik Partisi’nde ilçe başkanı Ertan Sağlam adaylığını açıkladı. Ertan Bey’in sosyal anlamda aktif olması toplumsal ilişkilerinin kuvvetli olmasını sağlıyor. Bu noktada sürpriz bir sonuç elde edebilir.

Saadet Partisi’nde netleşmiş bir durum olmasa da ilçe teşkilatı seçime hazır bir görüntü veriyor.

İlerleyen günlerde denklem ne şekilde değişecek göreceğiz.

Siyasi kimliğimi bir kenara koyarak objektif bir yazı kaleme almaya gayret ettim. Hatamız varsa affola…

Esenlikler!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Furkan Eren Özdemir Arşivi