VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

Yanlış uygulama para ve zaman kaybı

Yanlış uygulama para ve zaman kaybı

Ahırda yaşayan hayvanların sıvı ve katı dışkıları ile yataklıklarının karışımında oluşan artıklar ahır gübresi olarak adlandırılır. Hayvanlar yedikleri yemlerin besin maddelerinden ancak % 45 oranında yararlanabilirler, %55 i ise dışkı ile ahır gübresine geçer. Bu yüzden, içerdikleri besin maddeleri nedeniyle ahır gübreleri bitkiler için zengin bir besin maddesi deposudur. Besin değeri hayvanın cinsine ve yapılış şekline göre değişir.

Ahır gübresinin ahırda değil, ahırın dışında muhafaza edilmesi önemlidir. Ahır gübresi ahır dışında nasıl muhafaza edilir? 1. Dağınık olgunlaştırma işlemi: Gübrenin ahırdan alınarak, dışarıda bir yere gelişi güzel yığılan gübrelerin bekletilmesi işlemidir. Böyle gelişi güzel ve dağınık olarak atılan gübrelerin olgunlaşması gübrenin her kısmında aynı olmaz.

Bu tip gübre yığınlarının doğal olarak alt kısımları ıslak ve sulu olmasına rağmen üst kısımları gevşek ve kurudur. Böyle gelişigüzel yığılan gübre yığınlarının üst kısmında havalı, alt taraflarında ise havasız ayrışma olacaktır. Bu durumda gübre istenildiği gibi olgunlaşmayacak ve gübreden gaz halinde azotun kaybolması da söz konusu olacaktır.

Bu yüzden bahçelerde ve ağaç diplerinde kullanılması pek tavsiye edilmez. 2. Toplu olgunlaştırma işlemi: Soğuk ve sıcak olarak iki türlü olur. Soğuk olgunlaştırma: Ahırdan çıkarılan ve gübreliğe getirilen ahır gübresi gübrelikte iyice sıkıştırılır. Eğer sıkıştıracağımız gübre kuru ise önce ıslatılmalı sonra sıkıştırılmalıdır. Ahır gübresinin olgunlaşması havasız koşullarda oluştuğundan, bu gübre yığınının ısısı pek yükselmez. Sıkıştırma nedeniyle de gübre yığınının içerisine gübre içindeki besin maddelerinin yıkanmasına yol açabilecek suyun sızması önlenmiş olur.

Sıcak Olgunlaştırma: Ahırdan çıkarılan ve gübreliğe getirilen gübre önce yaklaşık 60 cm'lik bir dolaba kaldırıp 1 hafta kadar sakladıktan sonra gerekli yerde gerektiği kadar kullanabilirsiniz. Buna dikkat etmeliyiz yoksa mantari hastalıklarla birlikte çeşitli zararlı böceklerle mücadele etmek zorunda kalırız ki, buda para ve zaman kaybı demektir.. Yazımı burada noktalıyor sağlıklı günler diliyorum.. esen kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi
SON YAZILAR