VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

Türkiye’de Alternatif Tarım Ürünleri -2

Türkiye’de Alternatif Tarım Ürünleri -2

Tarımın önemli ovalarına sahip Karadeniz Bölgesinde ise Fındık ve çay rol model ürünlerdir. Ancak, Mısır, Kivi ve Aronya alternatif ürün olarak sayılabilir.

Mısır: İnsan gıdası, hayvan yemi ve endüstri ham maddesi gibi birçok kullanım alanına sahip olan mısır, depolama ve yıl boyu üretim sürecine koşulabilme olanakları sayesinde, ülkemiz için ciddi bir ekonomik katma değer yaratıyor. Özellikle son yıllarda artan üretim miktarına paralel olarak yem, yağ ve tatlandırıcı sektörüyle biyoyakıt-biyoetanol üretiminde kullanımı artıyor.

Marmara Bölgesinde Ayçiçeği, çeltik, şeftali, buğday, zeytin, domates yerine tercih edilebilecek alternatif ürünleri sayacak olursak, Kanola, Mısır ve Patates’tir.

Kanola: Ege Bölgesi ile birlikte Marmara Bölgesi de toprak ve iklim özellikleriyle kanola yetiştirmek için elverişli.

Mısır: Mısır yetiştiriciliği Marmara için de alternatif bir gelir kaynağı olma özelliğine sahip.

Patates: Tatlı, taze, donmuş ve tohumluk olarak ihracatı ve ithalatı yapılan patates, ağırlıklı olarak İç Anadolu ve Ege’de yetiştiriliyor. Patatesin işlenmiş gıda ürünü, hayvan yemi, endüstriyel nişasta olarak kullanıldığını da ekleyelim. Dünya patates üretimi incelendiğinde, dörtte birinin Çin tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ise Türkiye patates üretiminde dünyada ilk 10’un içinde yer alıyor. TÜİK’in 2018 yılı verilerine göre, patates ekimi yapılan alan bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 oranında azaldı. Marmara Bölgesi ise yeni ekim alanları oluşturmak için ideal.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi