VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

“TARIMDA SIVI GÜBRENİN ÖNEMİ”

“TARIMDA SIVI GÜBRENİN ÖNEMİ”

Günümüzde tarımsal girdilerin her geçen gün yükselişi çiftçilerimiz kimyasal gübrelere göre yüzde elli daha düşük maliyetle sıvı gübrelere yönlendiğinin görmekteyiz. Her gecen gün bilinçlenen çiftçilerimiz Bitkilerin ihtiyaç duydukları besinlerin toprağa ya da yaprağa sıvı formda verilmesi işlemi sıvı gübreleme işlemi olarak bilinir. Sıvı gübreler genelde su ile seyreltilerek damla sulama ile bitki köküne veya püskürtme işlemi ile bitki yapraklarına uygulanmaktadır.

Sıvı gübrelerin toprağa veya yaprağa enjeksiyonu ile bitki besin maddelerinin kaybı önlenebilir. Bitki kökleri toprağa eklenen gübrelerin sadece çok küçük bir kısmını almakta, çoğu durumda yüksek toprak geçirgenliği gibi sebeplerden, özellikle gübrelerin yeraltı sularına hızlı bir şekilde sızmasıyla besin maddelerinin kaybına neden olmaktadır.

Gübreler, örneğin özellikle N(azot) başta olmak üzere buharlaşma ile kaybolur. Fosfor ile mikro elementler gibi besinlerin çözünmüş halde eklenmesi, eklenen gübrelerin kökler tarafından emilmesini de engellemektedir.( Antogonizm). Bilinçli gübreleme yapabilmek adına doğru bileşimlerden oluşmuş gübreler tercih edilmelidir.

Sıvı Gübreleme Avantajları;

-Yabani otların kontrolü,

-Toprak pH değerinin regüle edilebilmesi,

-Bitkinin her döneminde kullanılabiliyor olması,

-Toprağın su tutum kapasitesini arttırması,

-Uygulanmasında yağışlara ihtiyaç duyulmaması,

-Tohum çimlenme oranını hızlandırması,

-Sulama ihtiyacını düşürmesi,

-Katı gübrelere oranla daha hızlı etkileşim, daha kolay alınım sağlaması,

-Diğer gübreleme şekillerine oranla yüksek fiyat farklılıkları,

-Ürünün kalite ve raf ömrünü arttırması vb. birçok avantaj sağlamaktadır.

Sıvı gübrelemelerde organik içeriklerden faydalanıyor olmak hem topraklarımızı hem de dolaylı veya doğrudan insan sağlığına etkileri nedeniyle oldukça önem arz etmektedir.

Ülke topraklarının tonlarca kimyasal gübre nedeniyle yapı bozumlarına ve toprak içerisinde yaşayan metabolizmaların yıllar içerisinde canlılıklarının kaybolmasına sebebiyet vermeden gerekli bilinçlendirmeler oluşturulmalıdır. Esen kalın.. Alıntıdır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi