Yeşim SARITAŞ

Yeşim SARITAŞ

RUHU GENÇ TEK ŞEHİR !

RUHU GENÇ TEK ŞEHİR !

Türkiye'nin en kalabalık yirmi beşinci sırasındaki şehirdir orası. Nüfusunun %70 i gençtir. Gerçi 70 yaşında olsanızda ruhunuz orda hep gençtir.

İlimiz çok eski bir yerleşme merkezidir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion’dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da adına Eskişehir denir.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu çıkan eserlerin verdiği bilgilerden, Eskişehir ve yöresinin, M.Ö. 3000 yıllarına kadar varan, eski bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.

Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kenttir. Özellikle Bizans çağında önem kazanan kentte imparator Justinianos'un yazlık sarayının varlığından söz edilir.

19. yüzyılda birçok gezgin ve bilim adamı, bölgeye yaptıklan gezilerin ve araştırmaların sonucunda Eskişehir'in 3 km kuzeydoğusunda, Porsuk Çayı'nın kuzeyinde yer alan bugünkü adıyla Şarhöyük ören yerinin antik Dorylaion şehri olduğunu saptamışlardır. Burası 17 m. yüksekliğinde, 450 m çapında Orta Anadolu'nun orta büyüklükteki höyüklerinden biridir. Burada 1989 yılında itibaren Kültür Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. A. Muhibbe Darga başkanlığında bir ekip tarafından arkeolojik kazılara başlanmıştır. Halen devam etmekte olan kazılarda, höyükte şimdilik Osmanlı Dönemi'nden ilk Tunç Çağı'na kadar geri giden sürekli bir yerleşmenin olduğu saptanmıştır.

Kültür Turizmi açısında Eskişehir’de görülmesi gereken yerler oldukça fazla ve ilgi çekicidir.

Yazılıkaya Frig Vadisi, Antik Yazılıkaya Kenti, Frig Kaya Anıtları (Açık Hava Tapınakları), Yazılıkaya (Midas Anıtı), Bitmemiş Anıt, Bitkisel Motifli Anıt (Sümbüllü Anıt - Damalı Anıt), Küçük Yazılıkaya (Arezastis) Anıtı, Bahşeyiş Anıtı (Bahşeyiş - Bahşiş Anıtı), Anıtsal Frig Kaya Mezarı, Gerdekkaya Mezar Anıtı, Hamamkaya Anıtı, Aslanlı Mabet, Büyükyayla (Seyircek) Nekropolü, Frig Kaleleri, Han Antik Kenti, Seyitgazi Kervansarayı ( Eski Han ), Develik Han, Santabaris Antik Kenti, Midaion / Karahöyük, Pessinus Arkeolojik Siti, Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi , Alaaddin Camii, Seyyit Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi ve diğerleri …

Eskişehir’in tarih ve kültür dışında en önemli özelliği ise Öğrenci şehri olmasıdır.

Öğrencilerin öğrencilik hayatlarını özgürce ve tadında yaşayabildikleri tek şehir olma özelliğini taşır. Eskişehir Büyük Şehir Belediye Başkanı öğrencilere verdiği değerden ötürü şehrin dizaynını, kentsel çalışmalarını ve faaliyetlerini öğrencilere yönelik yapmıştır.

Eskişehir’in içinden geçen Porsuk Çayı sanırsınız ki bir Venedik’tir. Porsuk çayına büyülü bir görünüm kazandıran gondol turları ile gezerek şehri hissedebilirsiniz. Porsuk çayının her iki tarafıda restoranlar, oturma bahçeleri, çay bahçeleri, cafeler ve barlar ile doludur. Porsuk çayının kenarları oturmaya müsait olup gençler çiçekler gibi oralara serpilir ve sohbet, müzik yaparak şehrin ruhuna can, renk katarlar. Orda olupta o cıvıl cıvıl sesler içinde kendinizi genç hissetmemeniz mümkün değildir.

Eskişehir’deki Masal Şatosu ise geleceğin gençleri için düşlerindeki masalların gerçeğe döndüğü tek şatodur. 7’den 70’e görenleri büyüleyen şato görülmesi gezilmesi gereken bir yapıdır.

Bal Mumu Müzesi ise yine geleceğin gençlerinin geçmişten günümüze Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti ve Dünya Devletleri içinde önemli olan kişileri sanki gerçeklermiş gibi görebilecekleri  tek yerdir. Büyükleri bile etkileyen bal mumu heykelleri Kültür Turizmi açısından da önem taşımaktadır.

Ve Sazova Bilim Parkı var ki orası gerçekten muhteşem bir yerdir. Su Altı Dünyası, Hayvanat Bahçesi ve Bilim araştırma merkezi ile teknolojik ve doğa turizmi açısından önemlidir.

Yine Eskişehir’de çıkartılan; yerin altından çıktığında yumuşacık bir yapıya sahip olup donduğunda bembeyaz olan Lületaşı ise işlemeli takılara, teşbihlere yansıtılmış dizaynları ve uygun fiyatları ile hoşunuza gidecek hediyelik eşyalardandır. Eskişehir Odunpazarı evleri ile sizi Osmanlı tarihine götürecek olup sokaklarında satılan ahşaplardan yapılmış hediyelik eşyalar yine hoşunuza gidecek güzel bir ortama sahiptir.  

Herkesin mutlaka görmesi gereken bir şehir varsa o da Eskişehir’dir…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeşim SARITAŞ Arşivi