İBRAHİM FETHİ SEL

İBRAHİM FETHİ SEL

FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR (2)

FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR (2)

            Dünden devamla ;

              ‘’ Futbol Asla Sadece Futbol Değildir Britanyalı yazar SimonKuper'in spor dünyasına kazandırdığı ilk eser. Kitap için birçok seyahat gerçekleştiren ve birçok futbol adamı ile bir araya gelen SimonKuper Futbol Asla Sadece Futbol Değildir'de futbola farklı bir perspektiften yaklaşıyor.

Bazı futbol kitapları vardır bir futbolcu, teknik adam hakkında bilgi içeren biyografik ya da otobiyografik kitaplardır bunlar. Bazıları ise futbolun tekniğini açıklar, istatistiki durumlardan bahseder.

Bu kitapta ise futbolun sadece futbol olmadığını milliyet, din, ekonomi diplomasi, eksenli olarak görüyoruz.  Futbol Asla Sadece Futbol Değildir  sosyolojik bir çalışma, hatta bir anlamda da akademik.

9 ay boyunca gezilen 22 ülkede edinilen izlenimlerin futbol-siyaset, futbol-mafya, futbol-para eksenli işlendiği bu kitap futbola bakış açınızı değiştirebilir.

Futbolu sadece galibiyet, mağlubiyet, beraberlik olarak değerlendiren kişilere durumun aslında bu kadar basit olmadığını gösteriyor SimonKuper.

Futbolla ilgilenmenin basit bir şeymiş gibi gösterilmesi durumunu kabul etmemekle birlikte, kitabı okuyan kişiler bu gerçeği görebileceklerdir

 Nijerya'da yaşanan iç savaşta, Brezilya'nın Siyah İncisi Pele'yi izleyebilmek için taraflar arasında iki günlük ateşkes ilan edilmesini sağlayan bir oyun basit olabilir mi? Kesinlikle olamayacağı kanaatinde yazar.

 İsviçre'nin zengin caddelerinde futbol oynayan bir çocukla,  Nijerya'nın kumlu sokaklarında futbol oynayan çocuğun bu oyundan aynı hazzı alması bile gösteriyor futbolun ne kadar değerli olduğunu. 

SimonKuper bir dönem Almanya-Hollanda arasında yaşanan gerilimden tutun, mezhep çatışması nedeniyle sadece derbi olmaktan çıkıp daha önemli bir olay haline gelmiş Celtic-Glasgow Rangers maçlarına, oradan Berlin Duvarı nedeniyle Hertha Berlin'e hasret kalan taraftarların hikayelerine kadar daha birçok ilginç olay anlatıyor.

             Burada söze ara verelim yarın devam ederiz diyerek. Sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum. 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İBRAHİM FETHİ SEL Arşivi