Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Bu gün sessiz kalanlar, yarın geleceğini parayla da alamayacak

Bu gün sessiz kalanlar, yarın geleceğini parayla da alamayacak

Son zamanlarda Terme'de termik santral krizi yaşanıyor.

Her ne kadar beklenildiği kadar haberlere çok fazla konu olmasa da Türkiye'nin dört bir yanında çevrecilerle, kurulacak bölge insanları, STK'lar ve termik santral yapmak isteyenler arasında ciddi bir savaş var...

Peki neden karşı çıkıyor bu kadar Terme halkı, Terme Belediye Başkanı ve çevreciler termik santrallere?

İsterseniz hep birlikte kurulacak olan termik santralin iddia edilen veya bilinen zararlarına bir göz atalım.

1- Termik santralden çıkan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bırakıyor.

2- Termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkileyecek bu vesile ile de anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltıyor.

Bunu da sergilenen Tiyatro gösterisinde de sergilediler.

3- Yine santrallerde kullanılacak yakıtlarla çıkacak küllerde var olan radon gazı kanser vakalarında artışa neden olacaktır.

4- Santrallerin bacalarından çıkan zararlı gazlar, bölgede asit yağmurları oluşturacağı ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozulacağı iddialarıyla birlikte tarımsal verim düşecek, ağaçlar kuruyacak, hayvancılıkla alakalı faaliyetler zarar görecektir. Yani bölgede oturan bir vatandaşın hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapması bundan sonra daha da zorlaşacaktır.

5- Termik santrallerde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için bol miktarda su kullanıldığı bilindiğinden, kullanılan sular daha sonra atık halinde toprağa, yer altı sularına, denize veya akarsulara boşaltılacaktır. Böylece suyumuz da kirlenmiş olacağı için suyumuz bozulmakla kalmıyor, sudaki yaşam zinciri de bozulmasından kaynaklı yine biz insanlara zararlı olacaktır.

Sonuç olarak: Maalesef termik santral yapacak olan hiç bir şirket ve onlara bu konuda destek veren devlet insanlara bu bilgileri net vermiyor. Termik santrale karşı çıkanlar medyada suç işliyormuş gibi yansıtılıyor. Termik santraller sadece bu günü değil geleceği de kirletir. Bu yüzden çocuklarımız için geleceğimiz için başka alternatiflere yönelmek gerek.

Tüm bu gelişmeler neticesinde Terme'de yapılan tüm eylemler, etkinlikler de dikkat çeken artık bölge STK, Belediye Başkanları, bölge halkı ve gelecek neslin temsilcileri çocuklarının da tepkili olması boşa ve beyhude bir çalışma olmadığını gösteriyor. Özellikle Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ve STK'larla birlikte ailelerin konuya hassasiyetlerinden dolayı kendilerini ve oluşumlarını tebrik ediyorum.

Terme gemişte olmadığı kadar bu gün tepkili iken diğer ilçelerden aynı destek ve kararlılığın gelmemesi akıllara "Bugün Terme'ye yapılanların yarın başka ilçelere de yapılmayacağının garantisi yok" dedirtmektedir.

Tekkeköy'de kurulan Mobil Santral için yapılan tepkiler iş yaramamış görünse bir başarı elde edilmişken, sonrasında kurulan OMV'nin kurulmasına kalınan sessiz süreç gösteriyor ki bölgede bu yapılması düşünülen termik santrale izin yani yeşil ışık yandığı anda Karadeniz bölgesinin adı Termik santrallerle birlikte adeta geleceği kararacaktır...

    Eğer geleceğimizin karartılmasını birilerinin kar yapacağı için parayla satılacaksa ve bölge halkı sessiz kalacaksa, demektir ki geleceğimizden ümidimiz yok. Gelecek parayla satıldığı gibi geri alınamayacaktır.

Tüm bu gelişmelerden sonra Terme'ye Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Çarşamba, Tekkeköy ve diğer Samsun İlçe belediye başkanları, STK'lar ve halkı bir olup mücadelesini ve desteğini vermelidir ki...

Bu gün sessizce ucuza satılan topraklar ve yaşamlar, gelecekte parayla da olsa kesinlikle geri alınamayacaktır...

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi