Karadeniz Terme Sahilini Yutuyor

Karadeniz Terme Sahilini Yutuyor
Karadeniz, Samsun’un Terme ilçesi sahil kesiminde bulunan birçok evi tehdit ediyor. Tehdit altında ki Taşlık, Sancaklı ve Denizler Köylüleri korku içinde yattıklarını belirttiler.

Terme ilçesine bağlı Taşlık köyünde sahilde bulunan evler deniz tehlikesi altında. Vatandaşlar, son 3 yılda evlerine yaklaşık 50 metre yaklaşan deniz nedeniyle uykusuz geceler geçiriyor. 3 yıl önce denizin evlere uzaklığının 500 metre olduğunu, bunun 450 metreye düştüğünü, fırtınalı havalarda ise dalgaların evleri tehdit ettiğini belirten vatandaşlar, yetkililerden yardım istiyor. Vatandaşlar, denize ‘T’ yapılarak önlem alınmasını talep ediyor.

Önlem alınmadığı zaman birçok köyün sular altında kalacağını belirten Taşlık Köyü Muhtarı 70 yaşındaki Ahmet Diktaş, “Deniz bu sahile 500 metre geride idi. Yaklaşık 30 senedir deniz bu sahili ala ala evlerimizin yanına kadar geldi. Bu büyük bir tehlikedir. Eğer böyle devam ederse, Terme ile Çarşamba arasındaki birçok köy ortadan kalkar. Denize ‘T’ yapılırsa bu sahil kontrol altına alınabilir. Eğer bu çalışma yapılmaz ise buralardaki Yeşilırmak’tan Terme’ye kadar 15-16 köyümüz tehlike altında. Deniz tehlikesini önlemek için ‘T’ sisteminin bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

karadeniz-terme-sahilini-yutuyor-(3).jpg

Taşlık köyünde bulunan kargalı gölü ile Karadeniz' sahil projesinin 1965 yılında hazırlandığını ancak geçen bunca yıla rağmen tek bir çivi bile çakılmadığını dile getiren Diktaş, "Biz 1965 yılında kargalı gölünün Karadeniz'e pompalar aracılığı ile boşaltılması projesinden vazgeçtik. Son 10 yıl içinde yapılan proje ve ihalesini bekliyoruz. Son yapılan projenin ihalesi yapıldı ancak bu defa da ihalenin maddi kaynağı ödenmediği için yıllardır istediğimiz "T" ve pompa sistemi yapılmadı. Geçtiğimiz 5-6 yıl içinde 5 ailemizin evi Karadeniz'in su ve kumları altında kaldı. Önümüzde ki bir kaç yıl içinde de sanırım bir 5 ailemizin daha evi su ve kum altında kalacak. Biz yetkililerden acil olarak önce sahil boyunca Ordu ve Samsun'da yapılan "T" yapılmasını istiyoruz. Ondan sonra pompa sistemi ile kargalı köyünün sularının boşaltılması adına çalışmaların yapılarak köylüleri rahatlatılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bazı köylüler ise Ordu ve Samsun' da Karadeniz' e dolgu yaparak yol ve sahilde yeni alanlar oluşturulması nedeni ile denizin köylerine doğru içeriye girmeye başladığını belirttiler. Karadeniz'in dolgu ile sıkıştırılmasından kaynaklı kendisine yeni bir alan oluşturmak istediği ve Taşlık Köyü ve civarında kalan yaklaşık Çarşamba ilçesi köyleri de dahil olmak üzere 15 köyün deniz suyunun altında  kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu iddia ettiler.

karadeniz-terme-sahilini-yutuyor-(2).jpg

Taşlık köyünde ilk etapta kendi evinin Karadeniz'in su ve kumları altında kalacağı endişesini taşıyan ve geceleri uyku uyuyamadıklarını belirten 55 yaşındaki Ramis Bakır, “Bu deniz benim bildiğim zamanda bize 500 metre idi. Şu anda 3 senedir 50 metreye kadar yaklaştı. Geceleri uyuyamıyoruz. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyorum” diye konuştu.

Evi ile deniz arasında 30 metrelik mesafe kaldığını ifade eden 50 yaşındaki Fahri Bakır ise, “Gece uyku uyuyamıyoruz. Fırtına çıktığı zaman 85 yaşındaki annem ‘deniz bizi alacak’ diye korkuyor. Buraya ‘T’ yapılması ve önlem alınmasını istiyoruz. Denizin evimizi almasına 30 metre kaldı” şeklinde konuştu.

karadeniz-terme-sahilini-yutuyor-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber