VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

İstilayı nasıl önleyebiliriz?

İstilayı nasıl önleyebiliriz?


Bir önceki yazımda bölgemizi istila halinde olan Kahverengi Kokarca Böceği’ne alınabilecek önlemleri paylaşacağımı belirtmiştim .

İşte bu zararlı ile nasıl mücadele edilir, sizlerle paylaşıyorum;

KISA VADEDE UYGULANABİLECEK MÜCADELEYÖNTEMLERİ

Mekaniksel, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemlerieradikasyon amacıyla kullanılabileceği gibi, eğer eradikasyon kararıalınmayacaksa da zararlı popülasyonunu düşürmek ve yayılmasınıengellemek amacıyla kullanılabilecek yöntemlerdir.

1. Mekaniksel Mücadele:
H. halys erginlerin bir kısmı bahçelerde kışlarken, bir kısım erginlerdaha sıcak olması ve ışığa doğru yönelmeleri nedeniyle başta evlerolmak üzere depo, hangar vb. yerlere doğru topluca hareket ederler.Erginlerin bir kısmı evlere girdiği gibi bir kısmı binalarınduvarlarındaki yarık çatlaklar ve çatılar gibi yerlerde gizlenerek kışuykusuna girerler. Bu gibi yerlerde erginler süpürülerek veya elektriksüpürgesi ile emdirilerek toplanıp imha edilebilirler.

2. Biyoteknik Mücadele:

Bu amaçla genellikle zararlının toplanma amacıyla salgılamış olduğu feromonun sentetik formlarının yer aldığıyapışkan tuzaklar kullanılmaktadır. Bu tuzaklardaki yapışkan levha genellikle şeffaf plastikten yapılmadır. Ancakpirimit şeklindeki feromon tuzakları da bu amaçla kullanılabilir. Yerleşim mekânlarının içinde feromon tuzaklarınınyeterince etkili olmadığı da saptanmıştır. Mevcut şartlarda kahverengi kokarcaya karşı feromon tuzakları hemkitlesel tuzaklama hem de populasyonların izlenmesi amacıyla bir çok ülkede kullanılmaktadır. Ayrıca feromontuzaklarının kimyasal ilaçlarla birlikte kullanılmasından da bazı koşullarda olumlu sonuç alınmıştır.

3. Kimyasal Mücadele: Kısa vadede kahverengi kokarcanınyayılış gösterdiği birçok ülkede mücadele ağırlıklı olarak kimyasalilaçlar kullanılarak yapılmaktadır. Ancak kimyasal mücadele kısa veuzun vadede bazı ciddi sorunlara neden olmaktadır. Kimyasalmücadele yaparken karşılaşılan en büyük riskler zararlınındirenç kazanması ve ilaçların besin zinciri içinde yaratacağısorunlardır. Bunlara ilave doğal dengenin bozulması nedeniyledaha önce zararlı olmayan bazı böcek türlerinin zararlı halegelmesi de risklerden birisidir.Birçok ülkede yoğun kimyasal mücadeleye rağmen önemli birbaşarı sağlanamamıştır. Kahverengi kokarcanın doğada, 8-9 aygibi uzun bir süre aktivite göstermesi, tarımsal alanlarda ise 5-6 aysüresince görülmesi bunun yanı sıra etkili oldukları tespit edilenkimyasalların etkinliklerinin kısa sürmesi aynı yıl içinde çok sayıdailaçlamayı gerektirmektedir. Bu durum zararlıyı baskılamak içinbaşlangıç yıllarında tolere edilebilse dahi çevre ve insan sağlığı vemaliyet yönünden uzun vadede sürdürülebilir değildir.

UZUN VADELİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Biyolojik Mücadele: Yapılan çalışmalar incelendiğinde H. halys’inpopulasyonu üzerindeetkili birçok doğal düşmanın saptandığı görülmektedir. Ancak bu çalışmaların genelindepredatörlerin etkinlik düzeyi düşük bulunurken en etkili biyolojik mücadele unsurunun yumurtaparazitoitleri olduğu görülmektedir.

Klasik Biyolojik Mücadele: İstilacı bir zararlı türü daha önce bulunmadığı yeni bir bölgede sorun yarattığında uzun vadeli bir mücadele için ilk akla gelen zararlının en etkili doğal düşmanını bulup, gerekli ön testleri yaptıktan sonra ithal edilip doğaya salınmasıdır. Bu güne kadar klasik biyolojik mücadele ile 172 civarında zararlı baskı altına alınmıştır. Klasik biyolojik mücadele uzun süreli etkili olması, ekonomik olması ve çevre dostu bir mücadele yöntemi olması ile öne çıkmaktadır. Son 120 yıl içerisinde 196’dan fazla ülke ve adada 2000 istilacı türe karşı 5000’ den fazla doğal düşman ithali teşebbüsü yapılmış ve çok nadiren olumsuz bir etki ile karşılaşılmıştır.

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi