"Engelsiz Engelli" Engellileri Görüldü

Engelsiz Engelli Engellileri Görüldü
3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeni ile ÇABED Cemil Şensoy Kültür Merkezinde "Engelsiz Engelli" adlı tiyatroyu sahneye koydular. Engellilerin tiyatrosunu izlemeye protokolden kimsenin gelmemesi engelli ailelerini üzdü

ÇABED Başkanı Kerim Deniz'in konuşması ile başlayan Engelsiz Engelli" adlı tiyatro gösterisi öncesinde Başkan Deniz şunları dile getirdi. Deniz, "Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü farklı, etkinliklerle ele alıyoruz. Birçok özel eğitim kurumunda, bakanlıklarda, televizyonlarda bu güne yönelik etkinlikler yapılmaktadır. Engelliler için kurulmuş dernekler, federasyonlar ve üst örgütleri bu günler çerçevesinde toplumu bilgilendirme çalışmaları yapmakta".

5.20131205134037.jpg

Nüfus sayımı esnasında ülkemizde yaşayan engellilerin sayısı belirlenmeye çalışılmış ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir ifadelerini kullanan Deniz, "Bu durum aileler tarafından saklanılmakta, çocuklarını evde tutmakta ve onları gerçek hayattan yoksun etmektedirler. Ailelerin bu tavrı engelli sayısını tam olarak ortaya çıkartamamaktadır. Ülkemizde tekerlekli sandalyelileri az görenleri hiç görmeyenleri az veya hiç işitmeyenleri engelli olarak görmekteyiz. Ancak kalp hastalıkları böbrek hastalıkları kanser vb. Hastalıkları engelli olarak kabul etmiyoruz. Çünkü bu durumda aileler ve bireyler hala ümitlidirler. Lâkin engelli birey karşısında ümitsizlik engeli engel olarak görmeyi gerektirmektedir".

4.20131205134056.jpg

Değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocukluk yaştan başlayarak eğitmeli onlara engelliliğin nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız diyerek devam eden Kerim Deniz, "Her insanın bir engelli adayı olduğunu düşünürsek yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır. Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz. Engelli haklarını tam olarak bilmemekteyiz. Buna karşılık Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa da engellilerin tamamına yakın bir kısmı eğitim olanaklarından yararlanmaktadırlar. Hatta bireylerin gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekâna kadar gitmektedir. İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça göstermektedir. Eğitimin yanı sıra engellilerin karşılaştığı birçok sorun mevcuttur".

3.20131205134113.jpg

ÇABED  Başkanı Kerim Deniz, "Ortopedik engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar, istihdamdaki zorluklar, bankalarda erişebilirlik, binalara erişebilirlik gibi… Aslında bu sorunların birçoğu çok az para ve enerji harcanarak düzeltilebilir. Teknolojinin hızlı gelişim pastasından küçük bir dilim engellilere ayrılmıştır. Son zamanlarda kullanılan sesli bilgisayarlar sesli tansiyon aletleri sesli mutfak tartıları, sesi: renk tanıma cihazları, sesli yön bulma (GPS) cihazları, özel haritalar gibi.. Sonuç olarak engellilere şunu söylemek istiyoruz, birçok engelli yaşıtlarına karşın birçok konuda geri kalmışlardır".

2.20131205134131.jpg

Bu açığı kapatmak için engellilerin daha çok çalışması gerekir. Siz engelli olmayan kişilere de düşen görevler var, Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin. Empati kurmaya çalışın ifadelerini kullanan Deniz, "Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın. Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler. Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın. Şunu unutmayın; onlar sizin gibi bir insan. Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar. Toplumumuzu ancak çok çalışarak, tüketici olmaktan üretici konuma geçirerek daha ileriye götürebiliriz. “Hayatı paylaşmak için engel yoktur” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşması sonrasında ÇABED derneği üyeleri tarafından hazırlanan Engelsiz Engelli isimli 5 perdelik tiyatro gösterisi izleyenleri kah güldürdü kah düşündürdü.

1.20131205134202.jpg

Tiyatro gösterisine protokolden sadece ve sadece İlçe Emniyet Müdürü Feyzullah İlker Serdar, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, Av. Şenol Şen ile birlikte ÇABED üyesi engelli aileleri ile birlikte salonu hemen hemen dolduran çok sayıda vatandaşlar katıldılar. Tiyatro gösterisi sonunda Protokolden ve sözde Engellilere destek olan isimlerden hiç kimsenin tiyatro gösterisine katılmaması nedeni ile üzgün oldukları ve her zaman engelliye sahip çıkıyoruz sözlerinin laftan öte gitmediğinin bir kanıtı olduğuna işaret ettiler. Gösteri sonrasında tiyatro gösterisinde yer alan oyuncular sahnede çalışan bir birinden neşeli oyun havaları eşliğinde doyasıya eğlendikten sonra salondan ayrıldılar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber