VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

Davetsiz misafirimiz!

Davetsiz misafirimiz!

Değerli Çiftçilerimiz korkulu rüyası, Kahverengi kokarcanın yaz mevsimi sonunda kışlamak için ev, ahır, depo gibi korunaklı kapalı mekânlara çekildiğini hepimiz biliyoruz. Bu konuyla ilgili yapılan ve yapılacak olan çalışmaları dilimin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışacağım..

Karadeniz bölgesinde, başta fındık ürünü olmak üzere birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar veren Kahverengi Kokarca tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sokucu emici ağız yapısına sahip Kahverengi kokarcanın esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Fındık, elma, armut, şeftali ve birçok bitkisel üretim dönemi boyunca vermiş olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde şekil bozukluğu ve çürük benzeri doku kayıpları oluştururken, Domates, biber, mısır ve soya fasulyesinde de benzeri zararlar veriyor.

Kahverengi kokarcanın ise Fındıkta ürününde boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olurken verim ve kalite kaybıyla birlikte, olgunlaşan fındık tüketimi sırasında ağızlarda acılık bırakıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde İl ve İlçe tarım müdürlükleri Karadeniz bölgesinde Kahverengi kokarca ile mücadele yolları ve yöntemleri konusunda çiftçilere bilgilendirme toplantılarında, Kahverengi Kokarcanın kışı ev, ahır ve diğer kapalı mekânlara çekildiğini bugünlerde yapılacak mücadelede kapsamında kokarcaların toplanarak imha edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyorlar.

Bu nedenle ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) ve kimyasal mücadele yıl içinde oluşabilecek popülâsyonu düşürebilmektedir. Zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda kimyasal mücadele yapılabilir. Biyoteknik mücadelede ise feromon tuzaklardan yararlanılabilir. Denildi. “Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi