ÇDH’ DE PANDEMİ HASTANESİ OLDU

ÇDH’ DE PANDEMİ HASTANESİ OLDU
Pandemi hastanesi nedir? Hangi hastaneler pandemi hastanesi yapıldı? Corona virüsü genelgesi ile özel ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi yapıldı. Vatandaşlar pandemi nedir, pandemi hastanesi ne demektir.

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim olan pandemik hastalıkla mücadele için Sağlık Bakanlığı yayınladığı corona virüsü genelgesi ile özel ve vakıf hastanelerinde de corona virüsü tanısı konulmuş vakaların kabul edileceğini belirtti.

PANDEMİ HASTANESİ NEDİR?

Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerinden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi yani geniş bir alan etki gösteren salgın hastalıklarla mücadele hastanesi kabul edilir.

HANGİ HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ YAPILDI?

Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların corona tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Bu bakımdan Çarşamba Devlet Hastanesi de pandemi hastanesi olarak 8 yatakla hizmet vermeye başladı. Gazetemizde de yayınlanan haber şöyle:

Çarşamba Devlet Hastanesi (Covid-19 )Korona Virüsüne karşı ‘Pandemi Genel Koordinasyon Kurulu’nu kurdu ve bu salgına karşı bir dizi tedbirler almaya devam ediyor.

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Kılınç ‘ın da katıldığı toplantılarda hastanenin doktorları ile hastane yönetim ekibi de hazır bulundular. Bu süreçte karşılanabilecek olası vakalar için çok hızlı bir şekilde hazırlanarak herhangi bir durum geliştiğinde aniden müdahale etme de sorun yaşamamak için tüm imkanları seferber etmeye hazır olduklarını söyleyen yönetim elinden gelenin fazlasını göstermeyi bekliyorlar.

8 YATAKLI ARA YOĞUN BAKIM HİZMETE AÇILDI

Yapılan toplantılar sonucu servisler ziyaret edilerek yerinde değerlendirmelerde bulunan ekip herhangi bir risk durumunda bu ünitelerin hastaları kabul edeceğini duyurdu.

“VATANDAŞLAR PANİKLEMESİN”

Çarşamba Devlet Hastanesi’nden yapılan bilgilendirme açıklamasında, “Çalışanlarımız ve sağlıkçılarımızla halkımızın  bu zor zamanlarında, hasta ve hasta yakınlarımızın yanında ve arkasındayız. Hastane yönetimi ve çalışanlarımız olarak yaşanılan bu zor zamanlarda daha nitelikli hizmet sunumu için mesai mefhumu gözetmeden görevimizin başındayız.Hasta ve hasta yakınlarımızı yaşanılan bu elim olayla ilgili bilgilendirmeler sürekli devam etmekte olup kimsenin endişe ve şüphe duymasına gerek yok. Vatandaşlarımız paniklemesin. Hijyenine ve izolasyonuna çok dikkat etsin.” uyarısında bulunuldu.

Son olarak kurum; Çarşamba Devlet Hastanesi, yönetimi ve çalışanları olarak sizler ve sevdikleriniz için görevimizin başındayız,sizler de kendiniz ve sevdikleriniz için artık slogan haline gelen #evinizdeKalın notunu paylaştılar.

PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

PANDEMİK HASTALIK NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Yaygın ölümcül hastalıklar ve pandemikler arasındaki farklar.

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:

-Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı,

-Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması,

-Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması,

Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).

Tarihteki pandemiler;

Kara veba, Kolera, Grip, Tifo, Domuz gribi, COVID-19

HABER: Gülizar KELEŞ – Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber