Bağış'tan vize açıklaması

Bağıştan vize açıklaması
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Türk halkını en fazla rahatsız eden unsurların başında AB’nin uyguladığı vize konusunun geldiğini belirtti

 

AB Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi’nin 11 Aralık tarihli toplantı sonuçlarını değerlendirdi. Genel İşler Konseyi sonuçlarında, AB’ye katılım sürecinde ve Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla, Türkiye'nin AB için ‘kilit ülke’ olduğunun Konsey tarafından bir kez daha teyit edildiğini belirten Bakan Bağış, raporda ayrıca Türkiye’nin Konsey tarafından önemli bir bölgesel aktör olarak tanındığı ve bölgesinde izlediği aktif politikaya dikkat çekildiğini hatırlattı. Toplantıda ayrıca Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasının da memnuniyetle karşılandığının altını çizen Bağış, Üçüncü Yargı Paketi’nin kabul edilmesinin de olumlu karşılandığını kaydetti. Bağış, “Dördüncü Yargı Paketi hazırlıklarına ilişkin kararlılıktan övgüyle bahsedilmesi, hükümetimizin AB sürecinde kaydettiği gelişmelerin ve önümüzdeki dönemde atacağı adımların doğru yönde olduğunun birer göstergesidir” diyerek, şunları kaydetti:

“Konsey Sonuçlarında, Pozitif Gündem çerçevesinde yürütülen çalışmalardan övgüyle bahsedilmektedir. ‘Müzakere sürecinde inandırıcı bir yaklaşım olmadan, Türkiye'nin AB'ye katkısının gerçek anlamda sağlanamayacağının’ vurgulanmış olması ise, ülkemizin karşı karşıya kaldığı haksızlıkların Konsey tarafından da kabul edildiğini göstermekte ve Pozitif Gündemin geçici bir yöntem olduğunu teyit etmektedir. Pozitif Gündemin amacı müzakerelere ivme kazandırılmasıdır. Ancak siyasi blokajlar kalkmadan müzakere sürecinde ilerleme kaydedilemeyeceği de aşikardır. Bu çerçevede, AB’nin, bir yandan oybirliğiyle 23. ve 24. fasılların müzakerelerin başında açılmasını ve bu iki faslın diğer fasılların açılabilmesi için ön şart haline getirilmesini karar altına alırken, diğer yandan bir üye ülkenin AB’nin menfaatlerine de aykırı bir şekilde bu fasılları bloke etmesi açık bir çelişkidir. Bu fasılların açılış kriterlerini dahi Türkiye’ye bildirmemişken, Genel İşler Konseyinin (GİK) Türkiye’yi temel haklar, ifade ve basın özgürlüğü gibi bu fasıllar kapsamındaki bazı konularda eleştirmesi etik değildir.”

“GERİ KABUL ANLAŞMASI’NA ATIFTA BULUNULMASI DOĞRU BİR YAKLAŞIM”

AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik yasa dışı göçün kaynaklarından biri olarak nitelendirilmesinin gerçeklerle bağdaşmayan, ön yargıyla kaleme alınmış bir saptama olduğunu söyleyerek, “Türkiye, ekonomik gücü, demokrasisi, siyasi istikrarı ve bireysel hak ve özgürlüklerde ulaştığı seviye ile insanımızın kendi topraklarında yaşamaktan mutluluk ve gurur duyduğu bir ülke haline gelmiştir. Nitekim, son dönemlerde bazı AB üyesi ülkelerin resmi istatistikleri, Türkiye’nin Avrupa'ya göç veren değil, göç alan bir ülke konumuna geldiğini göstermektedir. Avrupa Birliği’nin, vize konusunu yasadışı göçle doğrudan ilişkilendirmesini ve bu bağlamda Geri Kabul Anlaşmasına atıfta bulunmasını doğru bir yaklaşım olarak değerlendirmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“VİZE, TÜRK HALKINI RAHATSIZ EDEN UNSURLARIN BAŞINDA GELİYOR”

Bağış, “Vize, Türk halkını en fazla rahatsız eden ve kendini en az Avrupalı hissettiren unsurların başında gelmektedir” diyerek, anlaşmalardan kaynaklanan haklarına rağmen, AB ülkelerinin vize uyguladığı tek aday ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. “Türkiye, vatandaşlarının çektikleri vize çilesine son vererek, vizesiz Avrupa idealini gerçekleştirmek için kararlıdır” diyen Bakan Bağış, “Bu çerçevede, AB'nin Türkiye için adil ve uygulanabilir bir Vize Muafiyeti Yol Haritası hazırlamasını bekliyoruz. Vize muafiyeti diyalogunun karşılıklı hassasiyetleri dikkate alacak şekilde, olumlu bir yaklaşımla sürdürülmesi her iki tarafın da menfaatinedir” şeklinde konuştu.

Bakan Bağış, “Eğer AB küresel bir aktör olma arzusundaysa ve kendi imzasını onurlandırmak gibi bir kaygı taşıyorsa Türkiye'nin müzakere sürecinin önündeki siyasi engelleri ortadan kaldırmak durumundadır” diyerek, şunları söyledi:

“Güneş balçıkla sıvanmaz. Avrupa içerisinde gözlerini parmaklarının ucuyla kapayanlar görmüyor diye Türkiye’nin AB reformları doğrultusunda attığı adımlar yok sayılamaz. Hükümetimiz tam üyelik müzakereleri çerçevesinde reform çalışmalarını sürdürmek konusunda kararlıdır. Ahde vefa ilkesi çerçevesinde aynı kararlılığın, Avrupa Birliği tarafından da sergilenmesini bekliyoruz.”

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir