VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

Aşıya dikkat!

Aşıya dikkat!

Saygı değer okurlarım bölgemiz iklim ve coğrafi bakımdan meyveciliğin yapılabileceği bir ortama sahiptir. Önemli olan fidan seçiminden önce sahip olduğunuz toprak yapısı ve konumunu dikkate alarak bulunduğunuz il ve ilçe tarım müdürlüklerinden yardım alarak kapama meyve bahçesini kurarsanız. Böylelikle Toprak yapınıza ve iklimine uygun ürün ve çeşit cinsini belirlemiş olursunuz.

Bu yüzden mutlaka Seçilecek fidanın sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmeli üzerinde etiket olan fidanlar tercih edilmelidir. Fidanların üzerinde takılı sarı etiket veya mavi sertifikaları olmalı, fidan kök ve dallarının sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz.. fidan boyu en az 80 cm kalınlığı ise en az 10 mm olmalıdır..

Eğer tüplü fidan dikecekseniz yeterince köklenmiş, aşılı ise aşı sürgünü, sağlıklı ve en az 30-35 cm boyunda olmalıdır..

Açık köklü fidanlarda ise dikkat edilmesi gereken hususlar; Alacağınız fidan Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış, saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanları tercih etmeyiniz.. Aşılı fidan alırken aşı yerine dikkat etmelisiniz.. anaç ile kalemin kaynaşma yerini görerek aşılı olduğuna kanaat getirmelisiniz.. dikkat edeceğimiz diğer çok önemli husus ise fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalık ve zararlılar olmamasıdır..

Meyve fidanı dikimi:

Bahçenin tesis edilecek yerin ve fidan dikiminin yanlış olmamasına özen gösterilmeli İklim, toprak ve su faktörleri de etkilidir.. telafisi zaman ve para kaybıyla mümkün olacağı unutulmamalı..İklim özelliği olarak yetiştirilecek meyve çeşidinizin o yörede ekonomik olarak yetiştirilmeye uygun olması ise öncelik taşımaktadır..

Açılacak fidan dikim kuyuları en az 3 gün önceden açılarak havalandırılmalı. Derinlikleri ise dikilecek fidan çeşidine göre; Elma, erik, ayva ve fındık gibi yüzlek köklüler için en az 1 metre, Armut, vişne ve şeftali için 2 metre, Kayısı, badem, ceviz ve zeytin gibi derin köklü ağaçlar için 2-4 metre, derinlikte olmasına özen gösterilmeli..

Bahçe tesisinde taban suyuna dikkat edilmeli, dikilen meyvelerin büyüme döneminde Topraktaki taban suyu derinliğinin 1 metreden az olması meyve ağaçları için uygundur. Meyve yetiştiriciliği uzun soluklu bir yatırım olduğu gibi zamana da ihtiyaç vardır.. Bahçenize dikeceğiniz fidanların ve kullanacağınız tüm ürünlerin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Tesis ettiğiniz bahçede bakım, budama ve besleme konularında eksikliklerinizi öğrenerek kendinizi de yetiştirmeyi ihmal etmeyiniz.. Tarım bakanlığının Kapama meyve bahçesi kuran çiftçilere hibe destekleri devam etmektedir. Yararlanmak için Bulunduğunuz İl ve İlçede Tarım Müdürlüklerine başvurabilirsiniz..

Bugün ki yazımımı “Kıyametin koptuğunu görseniz de elinizdeki fidanı dikin" Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin sözüyle bitiriyorum. Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi
SON YAZILAR