Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele

Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele
İlçemiz fındık bahçelerinde yapılan kontrollerde Haziran ayının ortaları itibariyle birinci nesil Amerikan Beyaz Kelebeği mücadele zamanının geldiği belirlendi.

Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “ İlçemizde fındık bahçelerinde yapılan kontrollerde Amerikan Beyaz Kelebeği mücadele zamanının geldiği belirlenmiştir. Fındık bahçelerinin ana zararlılarından biri olan Amerikan Beyaz kelebeği, önemli ölçüde verim düşüklüğüne neden olmaktadır.  İlçe Müdürlüğümüzce yapılan arazi çalışmalarında Amerikan Beyaz Kelebeği görülmüş olup, ağlarını oluşturmaya başlamışlardır. Larvalar henüz ağlarını terk etmeden ağ keselerinin budama makası ile kesilerek imha edilmeleri gerekmektedir. Zararlı yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde, kimyasal mücadele larvaların ağlarını örmeye başladıkları zaman geciktirilmeden yapılmalıdır.  Zararlı, fındık bahçelerinde bitki gelişimine verdikleri zararla ürün kaybına ve bir sonraki yılda ocakların zayıflamasına neden olarak verim düşüklüğüne sebep olmaktadır. Üreticilerimiz tarafından “tırtıl” olarak tanınan larvalar 200 den fazla bitkide zarar yapabilmektedir. Üreticilerimiz yoğunluğu fazla olan bahçelerde hasadı güçleştirdiği de bilinen zararlı hakkında gerekli teknik tavsiyeleri İl ve İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüklerinden alabilirler.” Denildi.

AMERİKAN KELEBEĞİ YAŞAMI

Tanımı: Görünüm olarak erkek ve dişiler arasında önemli bir fark yoktur. Esas renkleri kirli beyaz ile açık kurşuni arasında değişir. Yumurtalar ince ve saydam bir kabukla kuşatılmıştır. İlk konan yumurtalar açık yeşildir. Yumurta dönemi sonunda mavimsi yeşile dönüşürler. Larvaları silindirik bir yapıdadır. Olgun larva boyları ortalama 33-35 mm’dir. Pupanın rengi, olgun larvanınkine uygun olarak başlangıçta sarı ile yeşilimsi sarı arasında değişir. Zamanla koyulaşır ve kırmızımsı kahverengi ve daha sonra kahverengimsi siyaha dönüşür. Pupalar 11-15 mm arasındadır.

 

 Zararı: Yılda iki döl verdiği, dişilerin fazla yumurta koyduğu, cinsiyet oranının 1/1 dolayında bulunduğu ve larvaların da çok polifag olduğu dikkate alınırsa bu türün önemli bir bitki zararlısı olduğu kolaylıkla anlaşılır. Bu zararlı park ve bahçelerde yol kenarlarında bulunan ağaçların yapraklarını yemek suretiyle zarar yapar. Fakat birinci dölün larva sayıları az olduğundan esas zararı 2. dölün larvaları yapmaktadır. Tırtıllar yaprakları yalnız yaprak sapı, orta damar ve yan damarlardan kalın olanları kalacak şekilde tümüyle yerler

 

Savaşı: Bu zararlının yayılışını sınırlayan doğal faktörler, özellikle kış soğukları ile ilkbahar ve yazın düşük nemdir. Yurdumuzdaki doğal düşmanları oldukça fazladır. İçinde larvaları bulunan yuvalar Haziran ve Ağustos aylarında ağaçlardan uzaklaştırılıp tahrip edilmek suretiyle mekaniksel savaş uygulanabilir. Bunu için yol kenarlarındaki dut ve diş budak ağacı (Acer negundo) gibi ağaçlar dikkatlice incelenmelidir. Kimyasal savaşta pülverize zamanı insektisitlerin kullanımından daha önemlidir. Uygulama 1.dölün yeni açılmış larvaları koruyucu ağlarını örmeden önce yapılmalıdır.

amerikan-beyaz-kelebegi-ile-mucadele1.jpg

amerikan-beyaz-kelebegi-ile-mucadele2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel