ALMANYA'DA 8 TÜRK'ÜN HAYATINI KAYBETTİĞİ YANGIN

ALMANYADA 8 TÜRKÜN HAYATINI KAYBETTİĞİ YANGIN
Almanya'da 8 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği yangından kısa süre sonra olay yerine giderek incelemelerde bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, oradaki vatandaşların kundaklama ihtimalinin araştırılmasını istediklerini bel

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Almanya'ya gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaretin ardından yurda dönüşünde BBP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Ziyaretlerinin asıl amacının Avrupa Türk Birliği'ne bağlı federasyonların düzenlediği 'Muhsin Yazıcıoğlu Anma Toplantıları'na katılmak olduğunu kaydeden Destici, Almanya'da yaşayan vatandaşların ise temel problemlerinin devam ettiğini söyledi. Çifte vatandaşlık sorununun, seçme ve seçilme hakkının, anadil dersleri gibi sorunların devam ettiğini söyleyen Destici, "Yani devletin elinde bunca imkan olmasına rağmen orada Türkçe'yi öğretme adına bir gayret göstermemesini, sadece baştan sağma adına bu işi yapıyor olmasını orada bir nevi bir kere daha gözlerimizle gördük. Ve bununla ilgili acil bir tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"ALMANYA'DAKİ VATANDAŞLARIMIZ 'APO AFFEDİLİYOR MU' ENDİŞESİ TAŞIYOR"
Destici, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının da İmralı sürecini yakından takip ettiklerini söyleyerek, vatandaşların endişe içinde olduklarını ifade etti. Destici, "Ve oradaki halkımızın da aynen Türkiye'de olduğu gibi 'ne oluyoruz, Türkiye nereye gidiyor? Türkiye bölünüyor mu, Türkiye'de özerk bir bölge mi oluşturuluyor?' gibi veya 'terörist başı Apo affediliyor mu?' gibi bir takım endişeleri, kaygıları onların da taşıdıklarını hep birlikte gördük" şeklinde konuştu.
Terörün bitmesini herkes gibi kendilerinin de istediğini söyleyen Destici, "Ama bunun onurlu bir şekilde, milletin onurunun, şerefinin, haysiyetinin korunarak yapılması isteniyor. 30 yıldır Türkiye'ye kan kusturanların da asla affedilmesini istemiyorlar. Herkes hak ettiği cezayı alsın. Adaletli bir şekilde herkese adalet uygulansın. Tabi ki silah bırakmak isteyen varsa, devlet silah bırakanı da kucaklamak, onunla ilgili de gerekli düzenlemeleri yapmak zorundadır. Ama basına sızan tutanaklara da baktığımız zaman eğer gerçekten bunun içeriğindekiler üzerinden bir pazarlık veya müzakere süreci yönetiliyorsa veya götürülüyorsa bunu Türkiye'deki vatandaşlarımız da kabullenmiyorlar, Almanya'daki Türk vatandaşlarımızın da bunu kabullenmediklerini gördüm" diye konuştu.
Destici ayrıca, herkesin "Bu belgeleri kimin sızdırdığı konuşuluyor da, belgelerin içeriği neden tartışılmıyor?" diye sorduğunu söyledi.

"BÜYÜKELÇİ 14 SAATTE GELEMEDİ"
BBP lideri Destici, Almanya'nın Stuttgart şehrine yakın Backnang kentinde meydana gelen ve bir anne ile 7 çocuğunun yanarak öldüğü yangınla ilgili de açıklamalarda bulundu. Yangın haberini duyduktan sonra olay yerine intikal ettiklerini söyleyen Destici, yangının çıktığı yerde yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının yaşadığını ifade etti. Yangın üzerinden 14 saat geçmiş olmasına rağmen Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi'nin olay yerine gelmediğini söyleyen Destici, "Hala tabi büyükelçinin o saate kadar oraya gelememiş olması, oradaki kardeşlerimiz arasında soru işaretlerine sebep oldu. Yani 14 saat gibi bir sürede Almanya'nın neresinde olursanız olun Türkiye'den bile çok rahat gidersiniz" dedi.
Olay yerine vardıklarında yangının sobadan çıktığına yönelik kendilerine ilk bilginin geldiğini, fakat daha sonra evde soba yanmadığını öğrendiklerini belirten Destici, geriye ise ihtimal olarak elektrik kontağı ve kundaklama ihtimallerinin kaldığını söyledi. Olayın kundaklama olma ihtimaline karşı Alman hükümetinin bu olayı geçiştirmeye çalışacağına vurgu yapan Destici, "Bizim isteğimiz; bu olay bütün yönleriyle araştırılsın" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ KUNDAKLAMA İHTİMALİNİN ARAŞTIRILMASINI İSTİYOR"
Destici, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Destici, olayın yaşandığı kentteki yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının olaya 'kundaklama' olarak bakıp bakmadığına yönelik bir soru üzerine, "Bir kısmı o çevrede Neonazi gruplarının olduğundan bahsettiler. Yine Stuttgart çevresinde çok yakın zamanda da, bir ay içerisinde de kasabanın farklı yerlerinde ırkçı saldırılar yapılmış. Bu bir gerçek, o tür gruplar var. Onun için bu ihtimalin hiçbir zaman gözardı edilmemesini istiyor oradaki vatandaşlarımız. Bu ihtimalin mutlaka araştırılması gerektiğini istiyorlar" diye konuştu.
Olayın bir kazadan ibaret olabileceğini düşünen Türk vatandaşların da bulunduğunu, çünkü binanın eski bir bina olduğunu aktaran Destici, "Oradaki vatandaşlarımızda da bir fikir birliği yok. Hepsi her ihtimalin olabileceğini söylüyor. Bir kısmı bu ihtimali söylerken, bir kısmı da diğer ihtimali söylüyor. Görevlilere düşen bütün bu ihtimallerin hepsini değerlendirip gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamaktır diye düşünüyorum" dedi. 

"GÖRDÜKLERİMİZİ RAPOR HALİNE GETİRİP DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIMIZA BİLDİRECEĞİZ"
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yangın mahallinde gözlemlediklerini ve vatandaşlarla gerçekleştirdikleri görüşmelerde ortaya çıkan detayları Dışişleri Bakanlığı'na sunacaklarını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bunu bir rapor haline getirip hem oradaki vatandaşlarımızın genel problemlerini hem de bu olayla ilgili yaşadıklarımızı; işte mesela elçinin oraya 14 saatte gelmemesinden tutun da, orada gördüğümüz eksikliklerin hepsini bir rapor halinde Dışişleri Bakanlığımıza ve hükümete bildireceğiz. Bizim görevimiz uyarmak."
Destici ayrıca, elim olay sonrasında oradaki Türk vatandaşlarının acılı aileye sahip çıktıklarını, vatandaşların büyük bir dayanışma örneği sergilediklerini belirterek, bunun da kendilerini memnu ettiğini kaydetti. Destici ayrıca, Almanların hiçbir şey olmamış gibi davrandığını ve görevlilerin dışında yanan olay yerine Almanların gelmediğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir