490 milyon kişi yemek bulamıyor

490 milyon kişi yemek bulamıyor
Bir yanda yiyecek israfı had safhaya ulaşırken diğer yanda açlık giderek artıyor. Dünyada 490 milyon kişi yemek bulamıyor.

Son yıllarda hazır yemek sektörüne ayrılan paranın artması sağlıksız beslenme oranında da patlamaya neden oldu. Amerika Tarımsal Ekonomi Departmanı tarafından hazırlanan rapora göre 2014'te Türk aileler gelirlerinin yüzde 22'sini mutfak alışverişine ayıracak. Buna karşılık dünyada açlıkla mücadele her zamankinden zor hale geldi. Araştırmalar yetersiz beslenme oranının yüzde 24.5'lerde olduğunu ortaya koyuyor.

YETERSİZ BESLENME ARTIYOR

Araştırma sonuçları zengin ülkelerde mutfak masraflarının daha az pay aldığını gösteriyor. Örneğin orta gelişmiş ülkeler seviyesinden gelişmiş ülkeler seviyesine yükselen Güney Kore'de 40 yıllık süreçde bu oran yüzde 12 azaldı. Öte yandan az ve orta gelişmiş ülkelerde mutfağın bütçeden aldığı pay artıyor. Buna rağmen bu ülkelerde daha fazla yetersiz beslenme oranı söz konusu. Türkiye'nin de yer aldığı Asya blokunda yetersiz beslenme yüzde oranı yüzde 8.5. Ancak gelecek 12 yıllık süreçde gelir dağılımı adaletsizliğinde yüzde 66'lık bir artış bekleniyor. Özellikle Yemen'de yaşanacak bu eşitsizliğe paralel olarak açlık tehdidi altındaki insanların sayısı da artacak.

AÇLIĞIN NEDENİ ADALETSİZLİK

2013'te 539 milyon olan yetersiz beslenme tehdidi altındaki kişi sayısı, 2014'te 490 milyona düşerek yüzde 9 azaldı. Bu iyileşmenin sebebi gelir dağılımı adaletsizliğindeki düzelme olarak kaydediliyor. Ancak dünyanın git gide kalabalıklaşması kaynakların azalmasına neden olacak. Bu yüzden de 2024'e gelindiğinde yetersiz beslenen insanların oranı yüzde 7'lik bir artış göstererek 14.6 seviyelerine yükselecek. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel