Jandarma 185. yılını kutluyor

Jandarma 185. yılını kutluyor
Samsun'un İlkadım ilçesinde Onur Anıtının önünde Jandarma Genel Komutanlık Jandarma teşkilatının 185. yılını kutladı.

Samsun'un İlkadım ilçesinde Onur Anıtının önünde Jandarma Genel Komutanlık Jandarma teşkilatının 185. yılını kutlayarak Binbaşı Murat Bayburt ve Üsteğmen Furkan Ardunuç Jandarma'nın tarihçesini anlattılar.

"Başarıları ile dolu bir teşkilat"

Jandarma Genel Komutanlık teşkilatının üstün başarı sergilediğini vurgulayan Binbaşı Murat Bayburt "Bugün Jandarma teşkilatının kuruluşunun 185. yıl dönümünü gururla kutlamanın onur mutluluk ve heyecanı içindeyiz. Başarılar ile dolu 185 yıllık köklü bir tarihe sahip Jandarma Genel Komutanlığı kuruluşundan bugüne kadar Yüce Milletimizin engin sevgi ve hoşgörüsünü kazanmıştır. Jandarma Genel Komutanlığı personelleri olan bizler Milletimizin bize olan teveccühün bilincinde hareket ederek var olan bu güven ve sevgi bağını korumak perçinlemek ve daha güçlendirmek azim ve kararlılığındayız." diye ifade etti.

"Teşkilat Milattan önce 209 yılına dayanıyor"

Jandarma Genel Komutanlığının kuruluşundan bahseden Üsteğmen Furkan Ardunuç "Kuruluşu milattan önce 209 yılına dayanan Türk ordusunun zaferlerle dolu tarihi içerisin de emniyetin ve asayişin sağlanmasına yönelik hizmetler yargan, subaşı ve zaptiye olarak ifade edilen konusunda uzmanlaşmış asgari statülü kolluk mensupları tarafından yürütülmüştür. 3 kasım 1839 tarihinde ilan edilen tanzimnat fermanı ile halkın can ve mal emniyetinin korunması görevi eyalet ve sancak valilikleri emrine gönderilen subaylar tarafından yerine getirilmiştir. Tanzimant Fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile asayiş zaptiye nizamnamesi asgari kolluk tüzüğünün yürürlüğe girdiği 14 haziran günü birleştirilerek 14 haziran 1839 tarihi Jandarmanın kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. 1908 yılında 2 meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra özellikle Rumeli de büyük başarılar gösteren jandarma 1909 yılında yeniden düzenlenerek harbiye nezaretine bağlanmış ve Jandarma kumandanlığı adını aldı." şeklinde konuştu.

4.jpg

5.jpg

3.jpg

2-001.jpg

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel