YAZAR AYSEL AKKANAT HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU

YAZAR AYSEL AKKANAT HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU
Bu hafta Kocaeli’ye uzandık ve bu güzide ilimizde yine güzide bir hanımefendi ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Konuğumuz, on parmağında on marifet olan, zamanı çok çok iyi kullanan, titiz bir Tv programcısı ve sunucu, yazar Raife Aysel Akkanat

Değerli dostlar; bu hafta Kocaeli’ye uzandık ve bu güzide ilimizde yine güzide bir hanımefendi ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Konuğumuz, on parmağında on marifet olan, zamanı çok çok iyi kullanan, titiz bir Tv programcısı ve sunucu, yazar Raife Aysel Akkanat.

1.jpg

REMZİ ÖZKAN: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Kimdir Raife Aysel Akkanat?

AYSEL AKKANAT: Adım Raife Aysel Akkanat. Kocaeli’nin şirin ilçesi Karamürsel’de doğdum ve orada yaşıyorum. Evli üç çocuk annesiyim. Şu an bir eğitim kurumunda Kocaeli’de şube müdürü olarak çalışıyorum. Radyo Televizyon mezunuyum. Bir yayınevinde editörlük ve grafikerlik yaptım. Zaman zaman editörlük yapmaya devam ediyorum. Uni Tv de program yapımcılığı ve sunuculuğu da yaptım. Bir süre ara verdim, bu sıralar yeniden yapma hazırlığı içindeyiz. Çok yakında yazarlarla buluşma noktamız olan, YAZARLAR KONUŞUYOR programında yazarlarımızı ağırlayacağım. Bunun yanında gazeteciyim. İlçemde bir yerel gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapmaktayım. Ayrıca bazı gazetelerde köşe yazarlığı yapıyorum. GARDIROP isminde bir kitabım var. Yeni kitap çalışmalarım devam etmekte olup edebiyatı hayatımın içinde de yaşıyorum. Bu arada Türk Dili ve Edebiyatı da okumaktayım hâlâ. Bu sıralar iki çocuk kitabı ve bir deneme kitabım basım aşamasında, yakında sizlerle de paylaşacağım.

REMZİ ÖZKAN: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz?

AYSEL AKKANAT: Okuma yazmayı öğrendiğim günden itibaren, okumak benim için bir hobiden ziyade ihtiyaç haline gelmişti. Yazma konusuna gelince, amatör olarak bazı sitelerde yaptığım yorumlarla dikkat çekiyordum. Ancak yazma eyleminden hep çekiniyordum. Bunda sanırım çok iyi kitaplar okumanın etkisi olduğunu düşünüyorum. (Onlar gibi yazamam korkusu) editörlük yaptığım dönemlerde sıradan kitaplarla da tanıştım az da olsa cesaret buldum. Sonrasında teknik olarak eksiklerim olduğunu düşünerek iki kurs Kocaeli Üniversitesi’nden yazarlık eğitimi aldım. Burada yazdıklarım hocalarımın dikkatini çekti. Bu anlamda takdir gördükten sonra yazmaya cesaret ettim ve köşe yazıları yazmaya başladım. Bir yıl kadar sonra da kitabımı çıkardım. Okul yıllarında yazdığım amatör yazıları saymazsam, yaklaşık beş yıldır yazıyorum.

2.jpg

REMZİ ÖZKAN: Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

AYSEL AKKANAT: Eser denir mi bilemem. Ancak kitabımı söyleyebilirim. Derleme bir kitap, “Gardırop” diyebilirim.

REMZİ ÖZKAN: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?

AYSEL AKKANAT: Bir konu hakkında yazacaksa o konuyla ilgili çok ciddi bir araştırma yapması gerektiğine inanıyorum. Sanatın diğer alanlarını bilemem. Örneğin resim, müzik bunlardaki hazırlık aşaması hakkında bir fikrim yok sanırım.

REMZİ ÖZKAN: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

AYSEL AKKANAT: Kitap benim olmazsa olmazım. Şöyle bir örnek vereyim; hepimiz cep telefonu taşıyoruz ancak onu yanımıza almayı unuttuğumuzda bir boşluk hissi, bir rahatsızlık hissederiz. Hah işte kitapta benim için tam olarak böyle bir şey. Kesinlikle kitapsız hiçbir yere çıkamam. En son okuduğum kitap; CEMİL MERİÇ’ in “BU ÜLKE” kitabını söyleyebilirim. Kitap tavsiye etmeyi sevmiyorum. Bugün önerdiğim bir kitabı, bir başka gün farklı bir kitapla yer değiştirebilirim. O yüzden genelde kitap tavsiyesini çok doğru bulmuyorum. Ancak mutlaka okunması gerekenler vardır. Kitap okumaya devam edenler, doğru kitaplara mutlaka ulaşacaklardır.

REMZİ ÖZKAN: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

AYSEL AKKANAT: Çok geniş bir soru. O kadar çoklar ki ilk aklıma gelenleri söyleyeyim; Cemil Meriç, İhsan Oktay Anar, Rasim Özdenören, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin. Şairlerden; Ahmed Arif, Atilla İlhan, Nazım Hikmet sadece hatırladıklarım. Unuttuklarım vardır kesinlikle. Nazan Bekiroğlu örneğin; bilgisiyle, kelime zenginliği ile beni hep kendine hayran bırakır ya da hüzünlü şairimiz, Didem Madak ne güzeldir şiirdeki duygusu.

REMZİ ÖZKAN: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

AYSEL AKKANAT: Haddim olmayarak bu soruya kısaca yanıt vermek istiyorum. İyi yazmak için çok okumak gerek, çok araştırmak gerek, çok pratik yapmak gerek( hiçbir şey yoksa günlük tutulabilir). İmlâya hakim olmak ve kelime hazinesinin iyi olması da önemli etkenler arasında sayılabilir.

3.jpg

REMZİ ÖZKAN: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

AYSEL AKKANAT: Gençlere öncelikle okumayı sevdirmek gerekir. Onların ilgisini çekecek şekilde yaklaşmak ve en önemlisi sanatın değerli olduğunu hissettirmek gerekir. Günümüzde malumunuz, sanata ve sanatçıya değer vermeyen bir toplulukla karşı karşıyayız. Bunu gören hangi genç severek bu işe kendini adayabilir ki? Ayrıca güzel yapılan işlerin, özellikle gençleri ödüllendirip değerli olduğunu hissettirmek, kısacası her anlamda teşvik etmek gerek. Örneğin ben biraz bu işin içindeyim. Hızlı okuma kursları var, ben burada eğitmenlik ve yöneticilik yapıyorum. Kurumumuz her ay binlerce öğrenciye okuma teknikleri ile kitap okumayı sevdiriyor. Bu işin biraz da içinde sayılırım aslında.

REMZİ ÖZKAN: Dijital dünyanın içinde sayılırsınız, dijital dünyanın günümüzdeki mesleklere etkilerinden bahseder misiniz? Size ve mesleğinize etkileri nelerdir?

AYSEL AKKANAT: Evet dijital dünyanın içindeyim. Gerek gazetecilik, televizyon programcılığı, hatta şu an kullandığımız hızlı okuma teknikleri. Bakın saydığım tüm işlere etkisi mevcut. Hatta şöyle söyleyeyim ben e kitap konusu da dahil hepsine olumlu bakıyorum. Elbette kitabı elime alıp okumayı hiçbir şeye değişmem. Ancak yeniliklere kendimizi kesinlikle kapamamalıyız. Gençler, e kitap okuyabilir ya da sesli kitap dinleyebilir. Bunlar bize sunulan kolaylıklardır. Alalım, kullanalım.

REMZİ ÖZKAN: Peki boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

AYSEL AKKANAT: Boş zaman mı? Gerçekten o ne ki? Hayat çok kısa, zamanın değerini bilmek gerek. Şaka bir yana boş zamanlar için söylenecek her şeyi ben yaşamıma iş hayatıma entegre ettim, meslek olarak seçtim. Belki bunların dışında fırsatım olsaydı; resim yapmayı, fotoğraf çekmeyi ve gezmeyi ekleyebilirdim.

4.jpg

REMZİ ÖZKAN: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

AYSEL AKKANAT: Sosyal medyadan ulaşabilirler; instagram hesabım:ayselertugrulakkanat, facebook hesabım: Aysel Ertuğrul Akkanat, Twitter hesabım: Aysel Akkanat

REMZİ ÖZKAN: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

AYSEL AKKANAT: Dünyayı, yaşanılır kılan güzelliklerdir. Güzellik sanatla mevcuttur. İnsan hayallerini ertelememeli. Bunun için bir zorluğun, bir zorunluluğun olmasını da beklememeli. Konfor alanından daima çıkacak güçte olabilmeli, bunun için kendini geliştirmeli. Yeniliğe ve gelişime hep açık olmalı, hangi yaşta olursa olsun. Yeni yerler görmeli ve çok okumalı.

5.jpg

6.jpg

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber