Ulusal Kanser Farkındalık Haftası

Ulusal Kanser Farkındalık Haftası
Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü AKYÜZ; Kanser Haftası münasebetiyle kanserde erken teşhisin önemini vurgulayarak meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanseri tarama testlerinin KETEM'de ücretsiz yapıldığını söyledi.

Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr.Muhammet Faruk AKYÜZ “ Kanser Farkındalık haftası” münasebetiyle yaptığı açıklamada “1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası Ulusal Kanser Haftası olarak kabul edilmiştir. Kanser günümüzde önemli bir halk sorunu olup, sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye'de her yıl 200 bin yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Ancak kanser, aslında korunulabilir, erken tanınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi ile %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle başta sigara ve alkol olmak üzere kansere neden olan alışkanlıklardan uzak durmak, dengeli beslenmek ve spor yapmak kanserden korunmak için yapmamız gerekenler arasında üst sıralarda yer almaktadır.

Kanserle mücadelede önemli olan sadece tedavi değil, aynı zamanda korunma ve erken teşhis de önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı tercihleri yaparak, düzenli sağlık kontrollerine gitmek ve risk faktörlerinden kaçınmak kansere karşı korunmada büyük önem taşır. Bu kapsamda İlçe Sağlık Müdürlüğü binasında hizmet veren kanser erken tarama, teşhis ve eğitim merkezi (KETEM) de 40-69 yaş kadınlara meme kanseri yine 30-65 yaş kadınlara rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş hem kadın hem de erkeklere kolorektal kanseri taramaları ücretsiz yapılmaktadır.

Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerinden de kurumumuzdan gönderilen araçlar ile vatandaşlarımızın Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde işlemleri yapılmakta ve tekrardan vatandaşlarımız ilçelerine bırakılmaktadır. Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler gerekli bölümlere yönlendirilmektedir.

Ulusal Kanser Haftası münasebetiyle yapılacak etkinliklerin bu konudaki farkındalığı ve bilinç düzeyini artırması hedeflenmektedir. Bu amaçla İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından toplu alanlarda eğitimler verilmekte ve vatandaşlarımız KETEM ( Kanser Tarama Merkezine ) yönlendirilmektedir. Tüm bu çalışmalarımız yıl boyunca sürmektedir. 2024 yılı için, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası teması olarak “Kanseri birlikte yenebiliriz!”, “Kanserden korunabiliriz.” belirlenmiştir. Kanserle mücadelede halkımızı bilinçlendirmek en önemli avantajımız olacaktır.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır.” diye konuştu

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık