Sulama kanalında şaşırtan çalışma: 18 yılda 4 km

Sulama kanalında şaşırtan çalışma: 18 yılda 4 km
Yıllardan beridir adeta yılan hikayesine dönen Sulama Kanalı çalışmasında şaşırtan rakamlar çiftçilerin ve vatandaşların tepkilerine neden oluyor.

Çarşamba’da DSİ tarafından Kumköy regülatöründen alınacak suyu Çarşamba ovasının sağ tarafında bulunan tarım arazilerinin sulamasında kullanılacak olan ve toplamda 14 km olan su kanalı projesinin 18 yıl boyunca ancak 4km’lik kısmı tamamlandığı öğrenildi.

Ciddi ödenek sıkıntılarından kaynaklı bir türlü yapımı tamamlanmayan su kanalının bu yıl Demiraslan Köyü’nde bulunan Cilme Deresi geçişi tamamlanabildi. Yaz dönemi başında başlayan dere geçişi inşaatında son rötuşlar atılırken su kanalının ise ne zaman tamamlanacağı muammasını koruyor.

Yeşilırmak’ın sadece sağ tarafında kalan tarım arazilerini sulamak için projelendirilen kanal, 14 km olacağı ve ana kanaldan oluşacağı, toplamda 20 bin hektar tarım alanının sulanması planlanan kanalın yapımına 1994 yılında başlandı. Başladığı yıldan itibaren ödenek sıkıntılarından kaynaklı zor ilerleyen kanalın toplamda ana Ana kanalının 4 km’lik bir kısmı yapılabildi.

Düz bir matematik hesabı ile 18 yılda 4km’si tamamladığına göre kanal inşaatı toplamda 63 yılda biteceğini buradan da bu hızla projenin 2057 yılında hazır olacağı ortaya çıkıyor. Bafra Ovasında Sulama kanalı hemen hemen tamamen sona ermesine rağmen Çarşamba Ovasında ki sulama kanalı için siyasilerin ve özellikle Milletvekillerinin hiçbir girişim ve çalışmalarının olmaması nedeni ile sık sık gündeme getirilerek tepkilere neden olduğu biliniyor.

Çarşambalı çiftçiler sulama kanalının bir türlü tamamlanmaması nedeni ile özellikle ilkbahar ve yaz ayları ile sonbahar aylarında arazilerini kuyu tabir edilen kuyu sularına yüklü elektrik faturaları ödeyerek suladıkları ve bu nedenle de sık sık elektrik kurumu ile sıkıntıya girdikleri biliniyor. Hali hazırda Çarşamba ovasında ki çoğu çiftçi ya derelerden pompalar yardımı ile veya kuyular kazılarak buralardan çekilen sularla sulama yaptığı biliniyor. Sulama kanalının yukarıda açıklandığı gibi bu hızla yaklaşık 65 yıl sonra tamamlanabileceği belirtilirken çiftçiler ve Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı sık sık yaptığı açıklamalarında çiftçinin mağdur edildiği ve yok edilmek istendiği dile getiriliyor. 

Bu arada DSİ tarafından yapımına devam edilen sulama kanalı inşaat çalışmasına 1994 yılında başlandığı tekrarlanırken, 06.12.2012 tarihinde Tasfiye Geçici Kabulü yapıldığı öğrenildi. Sulama kanal çalışmasında halen 18 yılda 4 km. si tamamlanan çalışma için: Sağ sahil 5,3 km ana kanal,3,91 km Y1 yedek kanal,8,4 km Y2 yedek kanalı,3 adet tersiyer kanalı ile sağ sahil seddesi ve akabinde proje dahilinde olan ancak bu güne kadar fazla çalışma yapılmayan sol sahil seddesinde ise bu güne kadar sadece kapama seddesi imalatlarının tamamlandığı öğrenildi.

Sulama kanalında ki bu şaşırtan çalışma sonrasında şimdi gözler Çarşambalı siyasetçilerimiz ile birlikte özellikle Milletvekillerine çevrildi. Milletvekillerinin bu konu ile ilgili olarak nasıl bir çalışma içinde oldukları veya konu ile ilgili bilgilerinin olup olmadığı, proje ve ödenek için çalışma yapıp yapmadıklarının açıklanmasına çevrildi. Bazı Milletvekillerinin İlçe ziyaretlerinde ve özellikle Ziraat Odası Başkanlığı ile Köylerde gerçekleştirilen çiftçi ziyaretlerinde sık sık gündeme getirilen sulama kanal projesinde hiçbir çalışma yapılmaması üzerine tepkiler artmaya devam ediyor. Bu nedenledir ki; önümüzde ki günlerde konu ile ilgili olarak Milletvekilleri ile görüşülerek konu hakkında açıklamalarını sizlere aktarmaya çalışacağız.
Haber- Foto: Serkan Karahan

sulama-kanalinda-sasirtan-calisma-18-yilda-4-km-(1).20120912100646.jpg

 

sulama-kanalinda-sasirtan-calisma-18-yilda-4-km-(2).jpg

 

sulama-kanalinda-sasirtan-calisma-18-yilda-4-km-(4).20120912100934.jpg

 

sulama-kanalinda-sasirtan-calisma-18-yilda-4-km-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber