“Özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek”

“Özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek”
CHP Kadın Kolları Çarşamba İlçe Başkanı Esen Öztürk, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının 89. Yıldönümüne ilişkin basın açıklamasında bulundu.

CHP Kadın Kolları Çarşamba İlçe Başkanı Esen Öztürk, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının 89. Yıldönümüne ilişkin basın açıklamasında bulunarak, Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması, eşitlik mücadelesinin önemli bir parçası olduğuna değindi.

“Dünyada ikinci sıraya yerleştik”

Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten İlçe Başkanı Esen Öztürk, “23 Nisan 1920’de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekili vardı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için verilen milli mücadelede kadınlar ve erkekler yan yana, omuz omzaydı. 5 Aralık 1934’te hakkımızı kazandık. Kadınlar 1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik. Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlik ile karşı karşıya.” ifadelerini kullandı.

2022 yılında yapılan araştırmada kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesini istediğini dile getiren Başkan Esen Öztürk, “2022’de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların %71’i, erkeklerin %54’ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye’nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.” şeklinde konuştu.

“On binlerce kadının hayatına birebir dokunduk”

‘YAŞAMHAK’ projesinden bahseden Başkan Öztürk, “Bugün bizler için özel kılan bir başka konu ise YAŞAMHAK projemizin 3. Yıl dönümü olmasıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz projemizle, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ediyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar on binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün mağdur kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. STK, Barolar ve Meslek Odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde, kadınlara ve çocuklara destek oluyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor.” cümlelerini kullandı.

“Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız”

Cümlelerini noktalarken seçme ve seçilme hakkının 89. Yıldönümünü kutlayan Öztürk, “Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle; ‘Kadın kurtuluş devrimi’ gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89. yıl dönümü. Tüm kadınlarımız için kutlu olsun.” dedi.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir