Mal Müdürlüğünden 2/B araziler için önemli açıklama

Mal Müdürlüğünden 2/B araziler için önemli açıklama
Çarşamba Mal Müdürlüğü’nden 2/B arazileri başvuru ve satış süreci hakkında kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

 

Çarşamba Mal Müdürü Burhan Turanlı 2/B arazilerin satışı konusunda yaptığı açıklamalar kamuoyunu konu hakkında bilgilendirdi. Mal Müdürlüğünden 2/B konusunda yapılan açıklamada vatandaşların satışlar konusunda sıkıntı yaşamaması için belirtilen uyarılara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Çarşamba Mal Müdürlüğünden Yapılan Açıklamasında aynen şunlar dile getirildi;

Bilindiği gibi 6831 sayılı Orman Kanunun 2/B maddesi gereğince Hazine adına Orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazların değerlendirilmesine yönelik hükümlerin de yer aldığı 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun 26 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yasaya göre, 5831 sayılı Kanun uyarınca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce güncelleme ve Kadastro çalışmalarında 31.12.2011 tarihinden önce kullanıcı ve/veya muhdesat sahibi olduğu belirlenen vatandaşlarımızın, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 (Altı) ay içinde başvurmaları gerekmektedir.

Askıya çıkarılan köylerde 2/B satın alma başvuruları alınmaya başlanmıştır. Vatandaşlarımızın başvuruya gelirken yanlarında aşağıda belirtilen belgeleri getirmeleri gerekmektedir.

Satın alma talebini içeren dilekçe, Nüfus Cüzdanının fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz (başvuru bedeli en son 30 Ekim 2012 tarihine kadar yatırılabilir), kanuni mirasçılardan Veraset İlamı belgesi, kullanıcı ile akdi halefler beraberinde kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenmiş kullanıcı veya mirasçılardan alınmış noter tasdikli yazılı muvafakat, tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi, kullanıcıların son beş yıl içinde ödemiş oldukları ecrimisil bedeli bulunması durumunda buna ilişkin belgenin örneğini getirerek başvuruda bulunabilirler.

Vatandaşlarımızın kullanmış oldukları 2/B/arazisi üzerindeki haklarının devamı için mutlaka başvuru yapmaları gerekmektedir.

2/B arazilerinin satış bedeli peşin ödendiğinde % 20 indirim, yarısının peşin ödenmesi halinde % 10 indirim yapılmakta olup, taksitli ödemelerde köylerde en fazla 4 yıl vade 8 taksit, beldelerde 3 yıl vade 6 taksit yapılmakta olup, gecikme faizi alınmamaktadır.

2/B arazisi kullanıcılarının süresinde Doğrudan Satın Alma Başvurusunda bulunmamaları halinde 6292 sayılı kanunun 9/3 ve 11/5 maddeleri uyarınca;

1-      Kullanmış oldukları araziyi doğrudan satın alma hakları düşecektir.

2-      Ecrimisil ve tahliye işlem davalarına muhatap kalacaklardır.

3-      Kullandığı arazide bulunan ev 19.07.2003 tarihinden sonra yapılmış ise kullanıcıların arazi ve ev üzerinde hiçbir hakkı kalmayacak, bu araziler Hazinece ihale ile satışı yapılacaktır.

4-      Kullandığı arazi üzerindeki ev 19.07.2003 tarihinden önce yapılmış ise evin bedeli taraflarına ödenerek kullandıkları araziler Hazinece ihale ile satışı yapılacaktır.

5-      Yine başvuru yapılmaması durumunda itiraz edilen konular ile ilgili yapılan inceleme ve değerlendirmelerin sonuçlarından faydalanamayacaklardır.

Yukarıda genel hatları ile yapılan açıklamalar doğrultusunda taşınmaz üzerindeki kullanımlarını hukuki zemine oturtabilmeleri, yasanın sağladığı avantajlardan yararlanabilmeleri (indirim, taksit imkânı vb.) ve satın almama halinde yaptırımlarla karşılaşmamaları için başvuru yapmaları vatandaşlarımızın kendi menfaatlerine olacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Haber-Foto: Serkan Karahan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber