Kunduz Dağı, Kızıl Geyik Diyarı

Kunduz Dağı, Kızıl Geyik Diyarı
Samsun’un Vezirköprü ilçesi Kunduz Dağı’nda 1984 yılında 2 geyik ile 7 hektar alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında kurulan Geyik Üretme Çiftliği’nde şuan 35 kızıl geyik bulunuyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesi Kunduz Dağı’nda 1984 yılında 2 geyik ile 7 hektar alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında kurulan Geyik Üretme Çiftliği’nde şuan 35 kızıl geyik bulunuyor.

Geçen 29 yıllık süreçte 83.5 hektar alana çıkan Geyik Üretme Çiftliği’nde geyikler doğal bir ortamda yaşamlarını sürdürüyor. Tel örgülerle korumaya alınan bölgedeki geyikler hayvan severlerin ilgisini bekliyor. Dev bir hayvanat bahçesi görünümünde olan ancak içinde sadece geyikleri barındıran arazide, özgür bir hayat süren geyikler, belli bir dönemden sonra doğaya salınarak tamamen özgür kalacaklar.

klunduz.jpg

ÇİFTLİKTE 35 GEYİK

Kunduz Dağı’ndaki Geyik Üretme Çiftliği hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, “Doğada kızıl geyik sayısında eksilme başlaması üzerine bu proje yapılmıştır. Burada kızıl geyik üretilmektedir. 2013 yılı itibariyle çiftliğimizde 6 tane erkek, 18 tane dişi, 11 tane yavru geyik olmak üzere toplamda 35 adet geyiğimiz bulunmaktadır. 2012 yılında kan değişikliği yoluna gidildi ve ebeveynlerde gençleştirme yapıldı. Kütahya ve Eskişehir illerinden 7 adet geyik getirildi. 2012 yılı içersinde de 7 adet geyik doğaya salındı” dedi.

 

BOYNUZLARIN ÖMRÜ 1 YILLIK

Kızıl geyiklerin yaşama ömrünün 15 ila 18 yıl olduğunu belirten Karaman, “Geyiklerimizin ağırlığı maksimum 150 - 200 kiloya kadar ulaşmaktadır. Eylül - ekim dönemlerinde çiftleşme dönemini yaşamaktadır. 10 aylık hamilelik döneminden sonra da yavrularını 4 - 5 aylık olana kadar emzirmektedirler. Mart - nisan aylarında da erkek geyikler boynuzlarını atmaktadırlar. Kızıl geyiklerin bulunduğu ormanların civarlarında geyik boynuzlarını ağaçlara vururlar. Bu vurma ile kaşınan boynuzlarını dönem sonuna kadar atmaktadırlar. Kızıl geyiklerin bulunduğu ormanlarda gezerken yer yer geyiklerin atmış olduğu boynuzlara rastlamak mümkündür. Bu geyiklerin boynuzları 1 yıllıktır. Her mart - nisan döneminde atarlar ve dönem sonunda da boynuzlar tekrar büyümeye başlar” diye konuştu.

kunduz2354.jpg

GEYİK ÜRETME İSTASYONU KARADENİZ’DE İLK

Geyik Üretme Çiftliği’nin Karadeniz Bölgesi’nde tek olduğunun altını çizen Karaman, “Bu istasyonumuzun denizden yüksekliği 700 metredir. Bu hayvanlar doğal yaşam alanı içerisinde olacak şekilde çitlerle çevrilmiştir. Üretme çiftliği olduğumuz için burada ürettiğimiz kızıl geyikleri ormandaki doğal yaşama ayak uyduracak şekilde kontrol altında tutuyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel