İlaç gibi satılan gıda takviyelerine sıkı denetim

İlaç gibi satılan gıda takviyelerine sıkı denetim
Televizyonlarda ‘bel fıtığından ülsere kadar çeşitli rahatsızlıklara şifa diye’ reklamı yapılan bitkisel ürünlerin satışına sıkı denetim geliyor.

 

Gıda ve Sağlık bakanlıklarından uzmanlar ve bilim adamlarından oluşacak 15 kişilik komisyondan her ürün için ayrı ayrı onay alınmayan takviyelerin ithalatı ve satışı yasaklanıyor.

Gıda takviyesi adı altında pazarlanan ürünlerle ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Artık birçok hastalığın tedavisinde ilaç gibi kullanılan bitkisel ürünlerin her birinin üretimi, satışı ve ithalatı için ayrı ayrı onay alınacak. Onay, Gıda Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı uzmanları ve bilim adamlarından oluşacak 15 kişilik komisyon tarafından verilecek. Hem yurtiçinde üretilen hem de yurtdışından ithal edilen gıda takviyelerinin kendi kimlik numarası olacak. Üç ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelik hakkında açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, düzenleme ile bu alandaki istismarın ortadan kaldırıldığını söyledi. Ürünlerle ilgili özel izleme sistemi kurulacağını ifade eden Eker, “Karekod uygulaması sayesinde, denetim elemanları ve vatandaşlar cep telefonu ile ürünün gerçek olup olmadığını öğrenebilecek.” dedi. Bakan Eker, takviye edici gıda tüketiminin yıllık 8 bin ton olduğunu belirtti. Bugüne kadarki denetimlerde 35 üründe tüketicinin istismar edildiği ortaya çıkarıldı. Onaysız gıda takviyelerini piyasaya sürenlere ağır yaptırımlar uygulanacak. Onaylanan ürünlerin listesi bakanlığın resmî internet sitesinde güncellenerek yayınlanacak.

“Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik” ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, bu ürünlerin amacı dışında pazarlanarak ilaç gibi sunulabildiğine dikkat çekti. Eker, takviye edici gıda onayı için içeriğindeki maddeler, miktarları ve oranları ile bunların insan sağlığı için tehlike oluşturmadığına dair raporların yer alması gerektiğini kaydetti. Onay almadan gıda takviyesi ürününü piyasaya sürenlere yönelik ağır yaptırımlar uygulanacak. Teşhir uygulaması ile birlikte, ürün toplatma, işyerini kapatma, idari para cezası ve cumhuriyet savcılığı’na başvurulması müeyyidesi devam edecek. Takviye edici gıdaların ilaç olmadığının altını çizen Bakan Eker, “Bunlar bazen televizyonların bazı programlarını kiralamak suretiyle, oralara reklam vermek suretiyle, bazen izlenemeyen internet sitelerinden bu tür ürünlerin satış ve pazarlamalarını yapabilmekte. Bir taraftan da mevcut mevzuat çerçevesinde hem Ulaştırma Bakanlığı’mızla hem RTÜK ile bilgi alışverişinde bulunmak suretiyle bunları izliyoruz. İzleme sistemi yeni dönemde daha ayrıntılı olacak. Bunların reklamlarına birtakım sınırlamalar getirmek için zorda kalırsak, bir yasal değişikliğe başvuracağız.” dedi.      

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, takviye ilaçların yanı sıra karekod sistemini sahte bal ve içki ile mücadelede de kullanacak. Karekod sistemi ile gıdada sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. 2012 yılı denetim sonuçları hakkında da bilgi veren Bakan Eker, geçen yıl 410 bin denetim yapıldığını belirterek, mevzuata uygun üretim yapmayan 16 bin 892 cezai yaptırım uygulandığını açıkladı. Denetimler sonrasında 142 işyeri için savcılık tarafından adli işlem takibi başlatıldı.

GDO’da endişe edecek durum yok

ABD’den Türkiye’ye GDO’lu pirinç ithal edildiğine yönelik iddialar yeniden gündeme gelirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’den vatandaşa yine “rahat olun” mesajı geldi. GDO’ya ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandıran Eker, daha önce yaptıkları açıklamanın arkasında olduklarını söyledi. Eker, “Vatandaş açısından endişe edecek bir durum yok.” dedi. Bakan Eker, geçen ay konuyla ilgili olarak dünyada ticarete konu olan genetiği değiştirilmiş organizmalı pirinç üretimi olmadığını dile getirerek, “Benim size Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu. Bazı araştırmalar yapılmış, doğrudur ama bunlardan pirinç üretilip dünyaya yayılmış değil. Vatandaşın endişe etmesine gerek yok.” demişti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel