Fındıkta hızlı artış!

Fındıkta hızlı artış!
Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile fındık kilogram taban alım fiyatı 82,5 TL olarak açıklanmıştı. Açıklanan rakam ve hasat dönemi sonrasında fındık fiyatları serbest piyasada 100 TL’yi buluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı fındık taban alım fiyatının ardından, TMO fındık alımına başlamıştı. 82,5 TL olarak alımı yapılan fındık, hasat döneminin ardından serbest piyasada fındık 100 TL’ye ulaştı.

Üreticiler için sevindirici olan bu fiyatların ilerleleyen günlerde hızlı bir şekilde düşüşüne tanık olabileceklerini ifade eden fındık tüccarları, serbest piyasada dengeli bir fiyat izlenmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti.

“Kısa dönem de fiyat düşebilir”

Hızlı fiyat yükselişinin iyi olmadığını aynı hızla da fındık fiyatının düşebileceğinin altını çizen fındık tüccarları “Şu anda randıman bazında kaliteli fındıklar 100 TL. Fiyat 95-96 TL’den başlayıp 100 TL’ye kadar çıkıyor. Üreticilerimizin şuan ki rakamlardan memnun olması lazım. Kısa bir zamanda, 15-20 gün içerisinde 70 TL’den başlayan fındık, 100 TL oldu. Buna şükretmek lazım. Ama biz insanoğlu olarak neye şükrediyoruz ki! Rekolte az. Fındık fiyatının bu kadar erken yükselmesi beni de ürkütüyor. Düşüş olursa da şaşırmamak lazım. Fındık fiyatı kısa dönemde düşer. Bu fiyatta durması lazım ki ileride fındık biraz daha yükselsin. Bu aralarda duraklaması lazım bu fiyat yükselişinin. Ondan sonra inşallah bir hamle daha yapılır. Bu tahmini yapmak çok zor. Böyle de kalabilir fiyatlar. Çok yükselirse de 120 TL olur mu olmaz mı bilemeyiz. 120 TL olmaz diye tahmin ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

“100 TL Yetmez”

100 TL fiyatın bile kendileri için yeterli olmadığını savunan bölgede ki fındık üreticileri, “Fındığın 100 TL olması iyi ama şuanda enflasyona baktığımız zaman fındığın 100TL olması da bir işe yaramıyor. Çünkü enflasyon çok yüksek. Enflasyon yüksek olunca bizim geçim derdimiz de yüksek oluyor. Ne yazık ki; ben bir üretici olarak konuşuyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan fındık fiyatını 82,5 TL açıklamıştı. Ama baktığımız da 100 TL bile yetmezken 82,5 TL neye yetecek el insaf diyorum.” diye ifade etti.
HABER:İsmail TEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber