FINDIK HİÇ 120 TL OLMA -MIŞ!

FINDIK HİÇ 120 TL OLMA -MIŞ!
Karadeniz bölgesinin en önemli ürünlerinden olan Fındıkta sıkıntı ve sorun tükenmek bilmiyor.

Maliyet artışı ve gider sıkıntısından sonra şimdide yeni bir tür Kokarca ile fındıkların çürümeye neden olduğuna dikkat çekilerek üretici ve tüccarların zor bir süreç yaşadıkları belirtiliyor.

“REKOLTE BEKLENDİĞİNDEN AZ ÇIKACAK GİBİ”
Fındık Ticareti ile uğraşan Tüccar Yaşar Çakır, fındıktaki rekolte düşüşünün sebebini açıklarken, “Fındıkta beklediğimiz rekolteyi göremedik. Rekolte bu yıl 700-750 bandında bekleniyordu. Şu anda görünen 550-600 ton seviyelerinde. Fındıkta zaten fiyat artışı çok erken oldu. Bu fiyatların daha ileride olması lazımdı. Şu anda fiyatlar bizim tabirimizce dinlenme döneminde. Birde çok problem var bu yıl ürünlerde. Tüm Türkiye’de bazı istisna bölgeler dışında fındıklarda çok çürük var ve bu olay işleri de engelliyor.”diye konuştu.

“FINDIK HİÇBİR ZAMAN 120 LİRA OLMADI”
Son dönemde Karadeniz’de ve pek çok bölgede ortaya çıkan bitki düşmanı kahverengi kokarca böceğinin fındığa olan etkisinden bahseden Çakır, “Bilim insanları da kokarca böceğinin fındığı etkilediğini söylüyor. Bende öyle olduğunu düşünüyorum. Rekolteye onunda etkisi var. Karadeniz bölgesinin fazla yağış alması fındığın çürümesine sebep oldu. Fındık yinede kendi seyrinde devam ediyor. Şu anda 90-95 bandında fiyatlarımız devam ediyor. İlerleyen zamanlarda fındık fiyatlarında bir değişim görüyorum. Yılbaşını geçmesi lazım. Bu bir ay civarında 3-5 lira arası oynaması lazım. Aşırı olmasa da 100 lirayı bulur fiyatlar. Fındık hiçbir zaman 120 lira olmadı sosyal medyada yalan haberler ve fiyatlar dönüyor vatandaş bunlara inanmasın.”dedi.

img-5827.jpg

img-5821.jpg

“FINDIK 100-110TL OLACAK BEKLENTİSİ”

Çarşamba Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hacı Toraman, “Fındıkta beklemediğimiz bir fiyat artışı oldu biz bu fiyatlar esasında 11-12- 01. Aylarda bekliyorduk. Çok erken geldi bu fiyat. Şu anda fiyat 90-94 arasında seyrediyor. Ama Fındık bu, ilerde fiyat ne olur bilemiyoruz. Son birkaç aydan beri halk arasında kokarca dediğimiz bir böcekten dolayı fındık aşırı derecede çürüğe dönüştü. Halk fındık 100-110 lira olacak diye bir beklentiye sokuldu. Fındıkta kalite biraz de düştü” diyerek şu ifadeler ve açıklamaları ile devam etti.

“KOKARCAYA ARI İLE MÜCADELE YAPILACAK”
Kokarca böceğinin şu anda bizim bölgeye etkisi olduğunu zannetmiyorum. Bundan sonraki dönemde yani üçüncü dördüncü aylarda bu böcek sıcağı çok seven bir hayvan ve çokta üreme yapan bir hayvan diyen Toraman, “Dördüncü ayda havalar ısınınca toprağa yeniden yayılacak. Devlet şu anda bu böcekle ilgili önlem almak adına arı üretiyor. O arılar piyasaya salınacak inşallah bir çaresi bulunur. İl Tarım Müdürlüğü tarafından geçen hafta toplantı yapıldı. Arı olayıyla kokarcalara müdahale edilecek denildi. İnşallah bir çözüm olur. Zaten bilinçli olan vatandaş ilaç kullanmaya başladı.”

img-5824.jpg

img-5833.jpg

HABER: İsmail TEMİZ

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber