Et tüketimi uyarısı

Et tüketimi uyarısı
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, vatandaşları Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda uyardı.

 

Diyetisyen Sayın, kurban etini kavurma yapanlara tavsiyelerde bulunarak, “Eti kavurup kızartmadan, içine kuyruk yağı ilave etmeden, az su ile düdüklü tencerede pişirin, suyunu çektirerek tüketin” dedi.

Kurban bayramında asıl amacın et yemekten çok, eti paylaşmak olduğunu hatırlatan Sayın, ideal porsiyon ölçüsüne dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlattı.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları uyardı. Diyetisyen Sayın, “Siz de fark etmişsinizdir, iç organ yağları ve kuyruk yağları, doğal da olsa, ocak sıcaklığında güçlükle erir veya hiç erimez. Ocak sıcaklığı ile vücudunuzun sıcaklığını kıyaslayabilir misiniz? Kalp damarları, katı-beyaz yağları yedikçe yıllar içinde, yavaş yavaş tıkanır. Yer yemez bir şey olmaması sizi rahatlatmasın. Birçok sağlık sorunu, önemsemediğimiz beslenme hatalarının uzun yıllar sürmesine bağlıdır.” şeklinde konuşurken, kalp sağlığınızı korumak için Kurban Bayramı’nda dördüncü beyazdan uzak kalın diyor” dedi.

Sayın, Kurban Bayramında dördüncü beyazdan uzak kalmanın kalp sağlığını koruduğunu hatırlatarak, “Uzun yıllardır yapılan bilimsel araştırmalar, doymuş, katı-beyaz yağların Alzheimer riskini arttırdığını da söylüyor. Katı yağlardan uzak durmak, kalp krizi, Alzhiemer ve depresyon riskini azaltmada ciddi şekilde yardımcınız olacaktır” şeklinde konuştu.

DÜDÜKLÜDE KAVURMA

Uzman Diyetisyen Sayın, “Kurban Bayramı’na özgü diğer bir öneri de kavurma konusundadır. Kavurma; etin, yüksek ısıda, içine eklenen kuyruk yağı ile birlikte kavrulmasıyla yapılır. Kavurma yani kızartma işlemi sırasında etin yüzeyinde ‘Akrilamidler’ meydana gelir ve bu güçlü bir kanserojendir. Kavurma sırasında etteki proteinlerin yapısı bozulur ve besleyici özelliğini kaybeder” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nı kavurmasız geçiremeyenlere tavsiyede bulunan Sayın, “Kavurmayı, iç yağsız, kuyruk yağsız, kızartıp kavurmadan, düdüklü tencerede, hafif sulu pişirin. Böylece B vitaminleri kaybı daha düşük olur, proteinlerinin yapısı korunur, kanserojen hale gelmez. Kurban eti yağsız piştiğinde, baharatlar da kullanılırsa lezzeti mutlaka yakalarsınız, çünkü tazedir” dedi.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ikramlarda sunulan etin varsa iç yağı ve kuyruk yağlarını, tabağın kenarına ayrılmasını tavsiye ediyor. Sayın, “Hatta gerekirse etlerinizin fazla yağını peçete ile aldırın. Sağlığınızı koruyun. Et yararlıdır, yenilmelidir, ancak doğru pişirilerek ve elbette doğru porsiyonda tüketilmelidir” dedi.

Kurban Bayramı’nın sadece yemek için değil, paylaşmak, kendinden çok, muhtaç olanları düşünmekle anlam bulduğunu söyleyen Sayın “Aslında doğru porsiyonu bulmanın yolu, Kurban Bayramı’nın anlamını düşünmekten geçiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel