Engelli öğrencilerden anlamlı etkinlik

Engelli öğrencilerden anlamlı etkinlik
Engelliler için farkındalık oluşturmak amacıyla Çarşamba Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin Çarşamba Öğretmenevi Binası’nda gerçekleştirdiği etkinlik katılımcılardan büyük takdir topladı

Çarşamba Öğretmenevi Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Çarşamba İlçe Kaymakamı Mustafa Güney, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir , Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Kerim Deniz, Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Mustafa Uçar, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda davetli katıldı.

img_3806.jpg

Programında açılış konuşmasında İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir, “Engellilerimizin hayata tutunmasında, hayata bağlanması noktasında çok işler yapabiliriz. Bizlerde engelli haftasında da bu  hususa dikkat çekmek istedik. Bu programda emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” diyerek kısa bir konuşma yaptı.

Ardından söz alan Kaymakam Mustafa Güney yaptığı konuşmada, “Sizlere engellilerle ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. Toplumun % 12.30’u engelli olarak kabul edilirdi. Engellinin tarifini değiştirdiler. TÜİK geçtiğimiz yıllarda organa göre değil, fonksiyona göre engelli tarifi yapacağız dediler. Buna göre yeni bir çalışma yapıldı. Bu çalışmaya göre toplumun %6.9’u engelli kabul ediliyor. Maalesef Samsun’a bakıldığında bu oran daha fazla. Bizim ilçemizin nüfusunu 140 bin olarak kabul edersek, yaklaşık 9 bin engelli vatandaşımız var. Ama Çarşamba’da bu kadar engelliyi görüyor muyuz? Göremiyoruz. Milli Eğitim Müdürümüzün de bahsettiği gibi bizim bu okulumuzda 62 engelli öğrencimiz var. Diğer alt sınıf okullarımızda da 62 kadar öğrenci var. Birde kaynaştırma sınıflarını dahil edersek, toplamda 245 tane engelli öğrenci var.  Bizim daha çok yapmamız gereken işler var. Son yıllarda devletimiz engelliler için güzel işler yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Engelliler için devlet olarak çalışmalarda bulunuyoruz. Okulumuz maalesef yeterli değil ama yakın zamanda yeni yapılacak okulla kapasite artacak. Engelliyi de engelsizi de eğitmeliyiz. Engellilerin sosyal yaşam içinde olması için, iş hayatında olması için  gerekenleri yapması adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yaklaşık bu yıl 795 engelli raporu alan vatandaşımız var. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezlerinde 219 tane engelli vatandaşımızın tedavisi gerçekleşiyor. 172 engelli ve yaşlımıza evde sağlık hizmeti veriliyor. Ayrıca, 2 bin 81 engelli vatandaşımıza engelli aylığı verilmekte. Bin 605 yaşlımıza da yaşlılık aylığı veriliyor. Bunların yanında engelli İstidamı konusunda yeterli değiliz. İlçemizde ki bütün kamu kurumlarının toplamında 63 engelli vatandaşımız çalışmakta. Engellilere yönelik derneklerde eksikliğimiz var. Sağ olsunlar Mustafa ve Kerim Bey bedensel engelliler adına güzel bir faaliyet yürütüyorlar.  Biz görme engelli, işitme engelliler gibi diğer engellilerimizin de derneklerinin olmasını istiyoruz. Biz her şeyden önce engellilerin farkına varılmasını istiyoruz. “ diye konuştu.

img_3756.jpg

 Kaymakam Güney konuşmasının son bölümünde ise, kamu kurumlarının engellilerin erişebilirlik konusunda eksikleri olan kurumlara cezai yaptırımların olacağını ifade ederek, engelli vatandaşların kurumlara rahatça erişememesi durumunda kurum amirlerine para cezasının verileceğini, bir an önce gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Program yapılan konuşmaların ardından engelli öğrencilerin hazırlamış olduğu gösteriler ve şiir dinletileri ile devam etti. Salondakilerin uzun bir süre alkışlarını alan engelli öğrenciler sevinçlerini kendilerini izleyen aileleri ile paylaştı. Ödül töreni ile devam eden program yine engelli öğrencilerin hazırlamış olduğu resimlerden oluşan serginin açılışı ile son buldu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber