Çarşamba'da Parkomat yasal değil mi?

Çarşambada Parkomat yasal değil mi?
Tüm yurtta başlayarak daha sonra Samsun' da uygulamaya giren parkomatların Çarşamba' da devreye girme aşamasını eski Belediye Meclis üyeleri dobra dobra anlattılar.

Akıllara Çarşamba Parkomatları yasal mı sorusunun yanı sıra ihale yolsuzluğu mu yapıldı sorusu akıllara getirdi?

AMAÇ; ÇARŞAMBA SPOR'A GELİR, TRAFİĞİ RAHATLATMAK

Çarşamba Belediyesi eski AK Parti Belediye Meclis Üyeleri İsa Acar ve Ertan Sağlam, Çarşamba'da yürürlükte olan parkomat ihale aşamasına kadar geçen süreyi gazetemize açıkladılar. Parkomat isteğinin özellikle ilk kez Eski Belediye Meclis Üyesi Ertan Sağlam'ın aklına geldiği ve Çarşamba spor takımına kalıcı maddi kaynak sağlamanın yanı sıra ilçede ki araç trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik bir istek olduğunu iddia eden Sağlam, daha sonra ki aşamalar konusunda aklında çok soru işaretleri oluştuğunu iddia etti.

DÜŞÜNCEMİZ ÇARŞAMBA SPORA DİLENCİ GİBİ PARA TOPLANMAMASINDI

 Parkomat konusunu ilk kez aklına geldiğinde Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'a ilettiğini dile getiren Ertan Sağlam daha sonra başkanın kendisini dönemin Çarşamba spor Kulüp Başkanı Şeref Çelebi ile muhatap ettiğini ve konuyu onunla görüşerek çalışmalara başladığını şöyle anlattı. Eski AK Parti Belediye Meclis üyesi ve Esnaf Ertan Sağlam, "Parkomat olaylarında biz demiştik ki, Çarşambaspor mevzusu olmuştu. Konu hakkında İsa başkanımın da haberi var. Çarşambaspor birilerine kambur, belediye'ye, şahısa vatandaşa yük olmasın her sene dilenci gibi para toplanılmasın gelirleri Çarşamba spor'a verilsin, Çarşambaspor kalkınsın 1. Lig 2. Lig çıksın yükselsin düşüncesi ile yola çıktık." diyerek şöyle devam etti.

PARKOMAT İÇİN BAŞKAN, KULÜP BAŞKANI ÇELEBİ'YE GÖNDERDİ

Parkomatlardan gelecek gelirle Çarşamba spor kimseye muhtaç, gebe kalmasın diyerek takım kendi ayaklarının üzerinde duran bir kulüp olsun diye düşündük. O amaçla da konuyu belediye başkanına açmıştım. İsa Beyinde her anından haberi var. Daha sonra belediye başkanı bizi o zamanın kulüp başkanı Şeref Çelebi'yle muhatap etti. Belediye meclis üyesi olarak şahsım Samsun'da Yaşar Aydın  Yediemin depoculuk sahibinin oğlu Yılmaz Aydın' la görüştüm. Onlarda Samsun'da bu işlere meyilli insanlar bu İşleri yapan insanlar. Abi biz Çarşamba spor'a destek veririz yardımcı oluruz yaparız talip oluruz dediler. Ben bu konuyla ilgili onunla görüştükten sonra Kulüp Başkanı Şeref Çelebi'ye geri gittim. Şeref Çelebi'ye durumu izah ettim" diyerek şöyle devam etti.

SAMSUN'LU FİRMA GELSİN GEZDİRELİM, GÖRÜŞELİM DENİLDİ

Başkan Şeref Çelebi, “O zat gelsin görüşelim" dedi. O aralar Belediye meclisi ise Parkomat için karar çıkartmıştı. Mecliste parkomat alanı olarak verilecek caddeler mecliste belirlenmişti. Başkan Çelebi bana o firma gelsin ilçede ki parkomat alanlarını gezdireyim, göstereyim dedi. Firma da ihale günü ihaleye girer bakarız” dedi. Aradan bir süre geçtikten sonra biz Şeref Çelebi'den Belediye Başkanından haber beklerken, İsa Acar abim bir gün telefonla aradı. Gazetede ilan gördüm hem bugün ilan yarınsa ihale var. Hem de bu parkomat ihalesini alacak olan firmanın ismi var, eleman alacak yazıyor. İhaleden bir gün önce bende şoke oldum. Hemen daha önce konu hakkında görüştüğümüz Yılmaz Aydın'ı aradım. Samsun’dan belediyenin sitesine gir evrakları tamamla hemen ihaleye gel ihale var dedim" diyerek şöyle devam etti.

BAŞKAN ÇELEBİ, SAMSUN'LU FİRMAYI İHALE GÜNÜ KAPIDAN ÇEVİRMİŞ

İsmini söylediğim vatandaş Çarşamba belediyenin kapısına geliyor ama belediyenin kapısında Kulüp Başkanı Şeref Çelebi öne çıkıyor ve Aydın' a, "İhaleyi önce biz alacağız sonra size vereceğiz" diyerek geri çeviriyorlar. Vatandaşta durumu bana izah etti. Dedim benim yapacağım bir şey yok. Daha sonra bu ihaleyi Ordu ortaklı bir firmanın aldığını öğrendik. Yani bilemiyoruz burada neyin olduğunu, nelerin döndürüldüğünü bilemiyoruz. Biz bu konuyu ilk kez dile getirdiğimizde asıl hedefimiz Çarşamba spor'a faydalı olmak için gündeme getirdik, açtık ifadeleri ile açıklamasına devam eden Esnaf ve eski belediye meclis üyesi Ertan Sağlam, "Ama için işinde başka şeyler var mı yok mu neler olduğunu çözemedik, anlayamadık veballeri üzerlerine olsun" ifadelerini kullanarak mecliste parkomat için alınan kararda ki cadde isimlerini ise şöyle saydı.

PARKOMAT İÇİN MECLİS 6 ANA CADDEYİ ONAYLADI

Sağlam, "Mecliste aldığımız kadarda yanlış hatırlamıyorsam, ana caddeler olarak 6 nokta vardı. Terme caddesi, Zübeyde hanım meydanı, Atatürk Bulvarı, Belediye önü, Değirmenbaşı caddesi, Sungurlu Caddesi gibi 6 noktada uygulanacaktı. Ama şimdi ilçenin hemen tüm mahalle sokaklarının sonuna kadar gidiyorlar. Yani alınan kararların daha zıt yönünde kararlar uygulamalar var. Diğer kararlar için yeni bir karar ve yeni bir ihale yapıldı mı yapılmadı mı bilemiyorum" şeklinde çarpıcı ve ciddi ithamlarla dolu açıklamalarda bulundu.

PARKOMAT İHALESİNİN CIVIĞI ÇIKTI

Bir başka Eski Belediye Meclis üyesi ve Çarşamba Bakkallar Odası Başkanı İsa Acar ise konuşmasına başlarken, Parkomat ihale ilanının ilçenin tek resmi gazete olması nedeni ile sadece Haber Expres Gazetemizde personel alım ilanın yayınlandığını neden bu konuya daha duyarlı olmadığımızı ve araştırma yapmadığımıza işaret ederek, "Mecliste alınan ana caddeler dışında ki caddeler için meclis kararı var mı ?Ama sanırım meclis kararı olmadığını biliyorum. Ama bizden sonra karar alındı mı onu da bilmiyorum. Çünkü biz geçen dönem meclis üyesiydik. Bildiğim kadarıyla şehir merkezinde olan 6 noktaydı. Bu işinde cıvığı çıktı zaten. Bazı yerlerde de parkomatlar kaldırılıyor. Yapılan iyi niyetli hizmeti kötüye kullandılar" diyerek şöyle devam etti.

İHALEDEN ÖNCE FİRMA İLE DEMEK Kİ GÖRÜŞÜLÜP ANLAŞILMIŞ

Acar, "Çarşambaya parkomat geleli yaklaşık 3 yıl oldu. Çarşamba spor'a ne geldi tam bilmiyorum. Basına da açıklamıyorlar, bir bilgide vermiyorlar zaten.  Çarşamba spor'a gelir diye başlamıştı. Ama sizin gibi bizde ihaleyi alan şirket bir gün öncesinden sizin gazetenizden personel alımı ilanı verdi. Çarşamba'da otoparkla ilgili çalışmak üzere işçi alınacak diye bir de ilan verdi. Çarşamba'da ikinci bir otopark var mı?. Yok ki. Demek ki bu ihale ile ilgili  daha önceden firma ile görüşülmüş anlaşılmış. Çarşamba sporun menfaatleri için düşünülmüştü hatta Ertan bey de bu iş için ilk girişimlerde bulunanlardan birisidir."

İHALEDEN ÖNCE PERSONEL İLANI VERENLERİN KURTARMA ŞANSI VAR

Acar, "Parkomat ihalesine ihaleyi alan firmadan bir başkası daha girseydi belki daha fazla para verecekti, Çarşamba spor' a daha fazla belki gelir olacaktı. Başka firma girmedi veya girdirilmedi, ihaleye alınmadı diyelim o kadar bilmiyorum. Sonuçta o firmaya verildi, o firmada daha önceden söz  aldığı olsa gerek ki veya alacağına kesin gözü ile baktığı için bir an önce işe başlayayım diye gerekli ilanları gazetenizden vermişlerdir. Bu ihale yolsuzluğu değil mi? Resmi makamlara konu dava oalrak bile götürülse adam varsayımlarla alacağımı biliyordum, alırsam bu işte kullanacağım diyerek olaydan sıyırabilir. Sonra sizin gazetede de Samsun'da yayımlanan Denge Gazetesinde de bu olay yayımlandı. Kimse hiç bir girişimde bulunmadı. Orası da bir başka muamma" diyerek Çarşambaspor' a parkomatlardan ne kadar pay verildiği konusuna ise şöyle cevap verdi.

ÇARŞAMBA SPOR'A AYDA 20-25 MİLYAR VERİLİYOR. VERİLMİYORSA BİLEMEM

 Aylık sanırım 20-25 milyar kadar Çarşamba spora aktarılan bir para var. Ama aktarıldı ama aktarılmadı aktarılması gereken budur. Şirketin kazandığı para daha fazla olması doğaldır sözleşme neyse şirket onu verecek elbette ki adamlar da kazanacak.  Sadece Çarşamba spora vermiyor ki o zaman alacaksın kendin yapacaksın ki fazla kazanacaksın, takıma da fazla pay vereceksin. Belediye alıyor mu, ne kadar alıyor o kadarını bilmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla her ay 20-25 milyar bir para veriyorlar Çarşamba spor adına. Belediye parayı tutupta vermemezlik yaparsa onu da bilemem. Normalde de olması gereken aktarılması gereken o para" şeklinde konu hakkında ki bilgileri ile açıklamalarda bulundu.

PARKOMAT KONUSUNDA SAVCILIĞIN HAREKETE GEÇMESİ BEKLENİYOR

Eski Belediye Meclis Üyelerinin İlim Yayma Cemiyetine meclis kararı ile verilen bedava arsa ve parkomat ihalesinde ki yaşanan süreç, ihaleye neden belli bir firmanın katılıp diğerlerinin sokulmadığı, ihaleye belediye istediği firmayı sokup sokmama hakkı olup olmadığı, ihaleyi yapmadan ihale öncesinde bir firma ile belediyenin anlaşma yapabileceği ya da yapamayacağı soruları gündeme otururken Savcılığın konu hakkında soruşturma açması için bu haberin de suç duyurusu olarak kabul edilmesi gerektiği vatandaşlar ve konudan bilgisi olan kişiler tarafından dile getirilirken, yeni bir başka detaysa son anda gazetemize ulaştı.

ÇARŞAMBA PARKOMATLARI YASAL DEĞİL Mİ?

Gazetemize ulaşan bilgiye göre 2014 yerel seçimleri ile devreye giren Büyükşehir Belediyesi yasaları gereğince Çarşamba Belediye Başkanlığının yaptığı Parkomat ihalesinin yasal olmadığı ve vatandaşın ücret ödememesi halinde firmanın yasal hiç bir hak talep edemeyeceği iddia edildi. Bu bilgi doğru olduğu varsayıldığında geçen yaklaşık 3 yıl boyunca vatandaşlardan alınan parkomat paralarının araç sürücüleri tarafından herhangi bir dava açıldığında geri alabilecekleri de gündeme geldi. Konu hakkında net bilgi için araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber