Bir garip haber kafaları karıştırdı

Bir garip haber kafaları karıştırdı
Serbest bırakılmaya itiraz

 

Çarşamba’da geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda 40 ayrı noktaya oprasyon düzenlenmiş ve resmi rakamlara göre 39 kişi göz altına alınmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından savcılık tarafından mahkemeye sevkedilen 39 kişi serbest bırakılmıştı. Edinilen bilgilere serbest bırakılan 39 zanlının serbest kalma durumuna hukuki olarak itiraz edileceği öğrenildi

Çarşamba’da geçtiğimiz hafta Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Jandarma tarafından yapılan kum ve çakıl harfiyatıyala uğraşanların başını çektiği 40 ayrı noktaya operasyon düzenlenmiş ve operasyonlar kapsamında resmi rakamlara göre 39 kişi gözaltına alınmıştı. İfadelerin alınma sürelerine göre 39 kişiden 9’u Jandarma da ki ifadeleri sonrasında, 9 kişi Mahkemeye çıkarıldıktan sonra ve kalan 21 kişi ise Savcılığa çıktıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Edinilen bilgilere göre serbest bırakılan 39 zanlının serbest kalma durumlarına hukuki olarak Operasyonu yapan Jandarma ve Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığınca itiraz edileceği ve soruşturmanın devam etmesinin istenileceği ve yapılan itiraz neticesinde zanlıların tutuklanıp tutuklanmayacağı tekrar incelemeye alınacak.

Konu ile ilgili olarak dün Samsun’da yayım yapan internet haber sitelerinden birinden servis edilen haberde “Vurgun örtbas mı edilecek?” “Jandarmaya baskı mı yapılıyor”, “kim bu siyasetçi ve iş adamları başlığı” operasyonun tekrar gündeme gelmesini sağladı.  Yapılan haberde operasyonun,  23. Dönem MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır’ın Tarım ve Köy İşleri bakanlığına verdiği soru önergesi üzerinden başladığı iddia edilirken

Haberin detayları ise şöyle;

İşte Akasyamhaber sitesinde yer alan haber;

BELGEYE ULAŞTIK

Akasyamhaber, operasyonu başlatan belgeye ulaştı.
23. Dönem MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır,  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bir soru önergesi veriyor. Önerge sahibi Osman Çakır, “Samsun Çarşamba Belediyesi’nin Yeşilırmak’tan sürekli olarak kum ve çakıl alması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Ve Bu işlemin sel felaketine yok açacağı ve tarım alanlarına vereceği zarar konusunda belediyeler bilgilendirilmekte midir? Şeklinde iki soru soruyor.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Soru Önergesi’ni 11 Nisan 2011 tarihinde cevaplıyor.

Bakanlık verdiği Cevapta, Yeşilırmak nehrinin Su Ürünleri istihsal sahası kapsamında olduğu belirterek, “istihsal sahalarının doldurulması, kurutulması, kısmen veya tamamen şeklinin değiştirilmesi veya buralardan kum, çakıl, taş çıkarılması, taş, toprak moloz ve benzeri maddelerin dökülmesi gibi üreme ve istihsale olumsuz tesir edecek teşebbüslerde bulunulmadan önce Bakanlığımızdan izin alınması zorunluluğu bulunmaktadır.  Bu nedenle, Bakanlığımızca konuyla ilgili olarak her türlü faaliyetlerle ilgili yapılan müracaatlarda mutlaka 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu Hükümleri gereği izin işlemleri yürütülmektedir” denildikten sonra konu ile ilgili olarak, Samsun il Öze İdaresinden alınan cevabi görüş veriliyor..

BELEDİYEYE SÜRELİ İZİN VERİLDİ

Samsun İl Özel İdaresi Cevabi yazısında Yeşilırmak nehrinde DSİ’nin ıslah çalışması sırasında çıkan malzemenin Çarşamba Belediyesi’nin ihtiyaçlarında kullanılmasına uygun görüş verildiğini bu nedenle de Çarşamba Belediyesi’ne Özel İdare tarafından izin verildiğini izin süresi dolduktan sonra ise tekrar bir izin verilmediği belirtiliyor.

Samsun Özel İdare tarafından verilen cevabi yazıda ayrıca “Yeşilırmak nehri kenarlarından ve ırmak yatağından kaçak malzeme alınmaması için kolluk kuvvetlerince ve idaremiz personellerince denetimler yapılmaktadır deniliyor.

TAKİP BAŞLIYOR

23. Dönem MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır’ın soru önergesine verilen cevap ile birlikte Yeşil Irmak’tan her türlü kum ve çakıl alanlar yakın takibe alınmaya başlıyor. Jandarma’nın yürüttüğü takip yaklaşık 6 ile 8 ay sürüyor.

İÇİŞLERİBAKANLIĞI ONAYI

Takip sonucu elde edilen veriler İçişleri Bakanlığıyla paylaşıldıktan sonra Bakanlıktan onay çıkar çıkmaz operasyon için düğmeye basılıyor.

Operasyon geçtiğimiz Perşembe günü sabahın erken saatlerinde Sinop ve Samsun illeri ile Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Tekkeköy ilçelerinde koordineli olarak devam ediyor ve Çarşamba İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 40 ayrı noktaya operasyon düzenleniyor

 Elde edilen ilk bilgiler operasyonlar sonucu gözaltına alınanların sayısını 60 kişi olarak göstermesine rağmen daha sonra bu sayı 39 kişiye indiriliyor.

400 BİN TL TUTANAKLA

Jandarma’nın 40 ayrı noktaya yaptığı baskınlar sonucu resmi rakamlara göre 39 kişi gözaltına alınıyor. Jandarma ayrıca kum ve çakıl ocaklarına yaptığı baskında 400 Bin TL ele geçirerek parayı tutanakla alarak savcılığa intikal ettiriyor.

NEDEN GİZLİLİK KARARI

Özel İdareye ait Kum ve Çakıl Ocakları işletmelerindeki yolsuzluklara yönelik yaptığı operasyon göz altına alınanların tamamının serbest bırakılmasıyla sonuçsuz bir şekilde noktalandı.

Operasyonun beklenmedik bir şekilde noktalanmasının altında işadamları ile birlikte siyasetçilerin baskıları sonucu olduğu değerlendirilirken Jandarma’nın takibi sonucu ortaya çıkartılan vurgunun henüz tam olarak maddi değeri ortaya çıkartılabilmiş değil.

Soruşturmaya konulan gizlik kararı bilgi akışını durdururken 8 aylık takip ile elde edilen bilgiler ışığında kaçakçılığın boyutlarının nerelere ulaşacağı merak ediliyor.
Ergenekon yapılanmalarına yönelik operasyonlarda olduğu gibi gizlilik kararı alınarak yürütülen Özel İdare Kum Çakıl Operasyonları adeta dağın fare doğurması şeklinde sonlandırılacağından endişe edilyor.

Gizlilik kararının olayın bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını istemeyen siyasilerin baskısı sonucu konulduğu konuşulurken kamuoyunda da gizlilik kararıyla birlikte delillerin karartılacağı ve olayın örtpas edileceği endişesi baş göstermiş durumda..

Şimdi gözler vurgun olayının ardındaki siyasilerin ve işadamlarının ortaya çıkıp çıkmayacağında.

Akasyamhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel