Başkan Yılmaz, “Kentin estetiğini bozan yapıları kaldıracağız”

Başkan Yılmaz, “Kentin estetiğini bozan yapıları kaldıracağız”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol kenti Samsun'a estetik görünüm kazandırmak amacıyla başlattıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

       Kentin silüetini ve estetiğini bozan, olumsuz etkileyen tüm faktörleri ortadan kaldırmak istediklerini ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bu kapsamda bina dış cephe görüntülerini yeniden dizayn edip estetik şekle kavuşturacaklarını söyledi. Estetikle ilgili çalışmaları mahallelerde de yaygınlaştırmak istediklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, sokak iyileştirmeleri kapsamında gerçekleştirecekleri eski yapıların restorasyonu ile mahalle halkını estetikle buluşmaya teşvik etmek istediklerini kaydetti.  

 

   Şehirlerin estetik açıdan yaşanabilir hale gelmesi için büyük çaba sarf eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, kente siluet kazandırmak için titiz bir çalışma yürütüyor. Estetik  Kurulun koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında pilot seçilecek noktalar belirliyor. Vatandaşlarla işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentte tescilli olan veya olmayan, muhafaza edilmesi, kimliği veya kişiliği ön plana çıkarılması gereken tarihsel dokular ile kentin silüetini, dış cephe görüntülerini estetiğe uygun olarak yeniden dizayn etmek zorunda olduklarını vurguladı.  

Atatürk Bulvarı’ndan Başlanacak

   Estetik konusunda ilk çalışmayı şehrin trafik açısından en yoğun olduğu Atatürk Bulvarı'nda başlatmayı düşündüklerini ifade eden Başkan Yılmaz, " Atatürk Bulvarı, şehrimizin en hareketli koridoru. Buradaki yüksek binalar, estetik açıdan içler acısı durumda. Hiç birisinin kimliği yok. Dış cepheleri çok çirkin görüntülere sahip. Salkım saçak kablolar, borular, çanak antenler ve tabelalar da bu çirkinliği artıyor. Kentin vitrini olabilecek Atatürk Bulvarı, çevresindeki binaların bakımsız ve estetikten uzak olmaları sebebiyle bu kadar kötü kullanılıyor. Estetik ve silüet konusunu dert ediniyoruz. Bu günlerde de kentteki binalara estetik görünüm kazandırma konusuyla meşgulüz. Bu sorunu da muhakkak halletmeliyiz. Bu binaların dış cephelerini iyileştirip estetik bir görünüm kazandıracağız. Atatürk Bulvarı'ndan sonra da  estetikle ilgili çalışmaları caddelerde ve sokaklarda da hayata geçirmek istiyoruz.   

    Çiftlik caddesindeki Cadde AVM Projesi'nin estetik konusunda güzel bir örnek teşkil edeceğini düşündüğünü ifade eden Başkan Yılmaz, "Estetik Kurul kararları doğrultusunda hareket edip Samsun’daki binaları kaplayacağız. Tabela çirkinliğine de son vererek belli bir program dahilinde bunları standart hale getireceğiz. " dedi.

 

Mahallelerdeki Eski Yapılar Restore Edilecek

 

   Kentin en eski mahallelerinden başlanılmak üzere mahallelerdeki eski tarihi yapıların restorasyonuna yönelik hazırlık içinde olduklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun’un çok eski mahallelerinden Kadıköy"de çok sayıda eski mimari eserler, estetik değeri yüksek sanat yapıları var. Adeta şahsiyetleri bastırılmış gibi duran bu eski binalar üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan dörtlü beşli şekilde bir arada olanları tespit edip Paşa Konaklarını yaptık. Restorasyonlarının ardından içini hanımlarımız ve engelli vatandaşlarımız için sosyal ve kültürel amaçlı dizayn edip istifadelerine sunacağız. Yine kentimizin en eski yerleşim yerlerinden olup kentsel sit alanı içinde kalan Selahiye mahallesinde de Rum ve Ermenilerden kalma çok sayıda eski yapılar var. Çoğu tescilli olduğu için böyle kaldı. Bazıları sahipleri tarafından restore edildi. Kalanların da sokak iyileştirmeleri kapsamında restorasyonlarını yapmak istiyoruz. Buraları bir ada halinde yapar, geceleri de ışıl ışıl aydınlatırsak çevrede oturanlar etkilenip ayak uydurmak isteyecektir." şeklinde konuştu.  

 

Albayrak, “imar planları tescilli binalarla uyuşmuyor”

 

     Selahiye mahallesinde yapılacak restorasyonlarla ilgili teknik bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Zennube Albayrak ise "İmar planları tescilli eserlere uygun yapılmadığı için sokakları olumsuz olarak etkiliyor. Buradaki tescilli binaların ve etrafının iyileştirilmesiyle birlikte eski kent dokusunu bu evlerde yaşayanlara yansıyacak şekilde düzenlemek için çalışma başlattık. Bütün eski binalar aynı sokak veya bölgede yer almadığı için çalışmamızda eski binaların en yoğun olduğu kısımları tercih ettik. Bu çalışmamızla eski binaları iyileştirip yaşatmanın yanında yeni yapılacak binaların dış cephelerini eski binalara uyacak şekilde belli bir düzen ve estetik görünüme getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.   

HABER-FOTO: Ayhan GONCA- Kenan GÜN

“kentin-estetigini-bozan-yapilari-kaldiracagiz”1.jpg

“kentin-estetigini-bozan-yapilari-kaldiracagiz”2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset