CHP’liler Anayasa Mahkemesine başvurdu

CHP’liler Anayasa Mahkemesine başvurdu
CHP'li milletvekilleri cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Konya Milletvekili Atilla Kart 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Genel Sekreter Tekin ve Konya Milletvekili Kart, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruda Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra Başbakanlık ile Siyasi Parti genel Başkanlığı görevini de sürdürdüğü belirtilerek, bunun anayasa ihlali olduğuna dikkat çekildiği ve Anayasa ihlalinin önlenmesinin talep edildiği kaydedildi. Başvuru sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Tezcan, “15 Ağustos tarihinden bu yana Recep Tayyip Erdoğan hukuka ve anayasaya aykırı bir şekilde hem seçilmiş cumhurbaşkanı olarak cumhurbaşkanlığı, hem Başbakanlık hem de parti genel başkanlığı makamını işgal etmektedir. Bu işgalle ilgili daha önce görev yapması gereken kurumlara Cumhurbaşkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere yapılan müracaatlardan ne yazık ki hukukun gereğini yerine getirmek yerine Recep Tayyip Erdoğan’ın arzu ve isteğini yerine getirmek üzere devlet kurumlarının hareket ettiğini görüyoruz. Bu çerçevede açık bir anayasa ihlali söz konusudur. Açıkça parlamenter demokratik düzen daha yemin etmeden ihlal edilmeye başlanmıştır. Bu çerçevede AYM’ye bireysel başvuru hakkımızı kullandık” diye konuştu.

“BU AÇIK HUKUK İHLALİ VE ANAYASA İHLALİNE KARŞI AYM’YE MÜRACAATIMIZI YAPTIK”

Daha önce Konya Milletvekili Atilla Kart’ın yaptığı bireysel başvuruyu hatırlatan Tezcan, şunları söyledi:

“Bugün de CHP tüzel kişiliği adına ana muhalefet görevini parlamenter demokratik düzen içerisinde yerine getirmeyi önleyecek bu açık hukuk ihlali ve anayasa ihlaline karşı AYM’ye müracaatımızı yaptık. Dilekçemizi verdik. Sonucu en üst hukuk kurumu yargı organı olan AYM’den bekliyoruz. Bugüne kadar AYM’nin bireysel başvurularda uluslar arası anlamda örnek teşkil edecek adımlar attığını biliyoruz. Ben bu konuda da bu açık anayasa ihlalinin ve hukuk ihlalinin önüne geçecek bir karar vereceği umut ve inancındayız. Bu nedenle müracaatımızı yaptık.”

“DEMOKRATİK DEVLET DÜZENİNİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRME NOKTASINDA MUHALEFET GÖREVİNİ YAPAMAZ HALE GELİYORUZ”

Türkiye’nin anayasal kurumlarının işlevini kaybettiğini ileri süren Konya Milletvekili Kart, “Cumhurbaşkanlığı makamı dahil olmak üzere, Başbakanlık makamının belli bölümleri dahil olmak üzere, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dahil olmak üzere bu makamların büyük bölümünün görevini yapamaz hale geldiğini görüyoruz. Anayasal kurumların işlevini kaybetmesi sonucunda CHP olarak siyasi partiler yasasının 78. Maddesinden doğan yine bağlantılı olarak 68/4’üncü maddesinden kaynaklanmış olan demokratik devlet düzeninin gereklerini yerine getirme noktasında muhalefet görevini yapamaz hale geliyoruz. Çünkü bu muhalefet görevinin etkili olarak yerine gelebilmesi için anayasal kurumların işlevini yapar halde olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir