Başkan Şener'den Çağrı

Başkan Şener'den Çağrı
Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener Samsun'da kentsel dönüşümün hızlandırılarak yapılması gerektiğini söyledi

Samsun Mimarlar odası başkanı Burak Şener Samsun'da çok eski binalar olduğunu ve bu binaların onarılması gerektiğini aynı zamanda imar affının büyük sorun teşkil ettiğini söyledi.

"İmar Affı büyük hata"

İmar affı ile yasal olmayan binaların yasal hale geldiğinin altını çizen Başkan Burak Şener "Bildiğiniz üzere, Samsun'da Ladik üzerinden bir fay hattı geçiyor. Burada 1943 yılında bir deprem meydana gelmiştir. Tabii, bu döneme göre yerleşik hayat bu kadar kalabalık mıydı? Değildi, ancak bu deprem, fay hattı geçmeyen yerleri de etkiledi. Samsun'a baktığımda, çok eski binalar ve yerleşim yerleri görüyorum. Hatta harabe dediğimiz yerler var; bu bölgelerin kentsel dönüşüme ivedilikle girmesi gerekiyor. Ayrıca, İlkadım ilçesine baktığımızda, çok sayıda eski yapı mevcut. Allah korusun, bir deprem olsa her yer yıkılabilir. Bu deprem konusunda en önemli şey, halkın ve belediyelerin birlikte çalışmasıdır. Halk ve belediye birlikte çalışmazsa, yani belediye rant peşine düşerse ve halk da belediyeyi imar versin diye zorlarsa, binlerce kişi ölmeye mahkum olacaktır. Çünkü artık hiç beklemenin zamanı değil; ivedilikle kentsel dönüşümler yapılmalı. Ayrıca, yapılan binalar kontrol edilmeli. Mesela, imar affı dediğimiz olay çok büyük bir hataydı. Bu imar affı yüzünden derelerin kıyılarına yapılan evlere imar verildi. Hiçbir şekilde yapılmaması gereken binalara imar verildi. Biliyorsunuz, geçen sene 10 ili kapsayan bir deprem meydana geldi. Bu depremde yetkililere sormak lazım: Yıkılan binaların kaç tanesi imar affından geçti? Emin olun, o deprem bölgesinde yıkılan binalar ya 2004 yılından önce yapılmıştır ya da imar affı yasası ile yasal hale gelmiştir." şeklinde konuştu.

"Dolgu çok büyük hata"

Şehrin yöneticilerine seslenen Başkan Şener "Samsun'a baktığımızda, her yer dolgu. Hani diyoruz ya, doğaya kıyarsan intikamını doğa senden alır; evet, alıyor da zaten doğa intikamını. Biz zamanında Samsun Mimarlar Odası olarak bunun önüne geçmeye çalıştık. Yetkililere seslendik, yapmayın dedik, doğaya zarar vermeyin dedik. Şimdi de seslenmeye devam ediyoruz; Kurupelit yat limanına Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından dolgu yapılacağı konuşuluyor. Çok büyük bir hata, dolgu yapmak doğayı katletmektir. Ayrıca, Samsun'da valilik binası bile dolgunun üzerinde duruyor. Yazıktır, günahtır. Bu şehrin yöneticileri, bu şehre bunu layık görmemelidir." diye ifade etti.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir