"Açıklamalarımdan rahatsız olanla görüşmem"

Açıklamalarımdan rahatsız olanla görüşmem
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’la ilgili sözleri nedeniyle kendisiyle görüşmediği belirtilen Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile görüşmeyi kendisinin reddettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “‘Benim yaptığım aç

 

Kılıçdaroğlu, Brüksel’den dönüşünde Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilere açıklama yaptı. Brüksel temaslarından bahseden Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Kahvesi Brifingleri kapsamında düzenlenen toplantıda Suriye konusunun özellikle tartışıldığını belirterek, “Ben milletvekillerine şunu söyledim; Sayın Erdoğan Suriye konusunda ‘batılılar bizi yalnız bıraktı’ diye açıklama yaptı, siz niçin Sayın Erdoğan’ı Suriye konusunda yalnız bıraktınız. Bir başbakan Suriye konusunda ‘batılılar bizi yalnız bıraktı’ diyorsa demek ki sizin verdiğiniz bir söz var ve siz o sözün gereğini yerine getirmediniz. Batının etik değerleri verdikleri sözün arkasında durmasını gerektirir. Bana oturumda liberal bir milletvekili şunu söyledi; ‘biz Erdoğan’a hiçbir zaman söz vermedik. Sayın Erdoğan bunu hangi gerekçeyle kullandı onu da bilmiyoruz.’ Bu önemli bir gelişme bize göre. Sayın Başbakan’ın ‘batılılar bizi yalnız bıraktı’ cümlesine açıklık getirmesi lazım. Çünkü batılılar kendisine bir söz verilmediğini açıklıkla herkesin önünde söyledi” şeklinde konuştu.

 

Brüksel’de yaptığı temaslara ilişkin sadece tek bir konunun görüldüğünü belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

 

“Bütün bu ayrıntıların görülmediği, ama sadece bir şeyin görüldüğü bir tabloyla karşı karşıyayız. Benim Brüksel’de kullandığım ‘Esad’la Erdoğan arasında fark yoktur, ton farkları vardır’ cümlesini ben bir gün önce CHP grubunda yaptığım konuşmada kullanmıştım zaten. Toplantıda bana Erdoğan’ın CHP’ye yönelik eleştirileri hatırlatılarak, ‘siz Esad’ı destekliyorsunuz’ eleştirisini bana yönelttiler. Ben de yanıtını verdim. ‘İkisinin arasında ton farkı hariç hiç fark yoktur’ dedim. Esad’a ben ‘kardeşim’ demedim, eşiyle hiç tanışmam, hiçbir zaman tokalaşmadım, beraber tatil yapmadık. Esad’a ‘kardeşim’ diyen adam bir gece de Esad’a ‘düşmanım’ demeye başladı. Tatil yapan adam, eşini ailesini, bütün Suriye’yi düşman belledi. Bu anlayışı kabul etmediğimizi söyledik. Biz CHP olarak hiçbir zaman, hiçbir ortamda Esad’ı savunmadık. Bırakın Esad’ı savunmayı, baskıcı hiçbir yönetimi savunmadık. İnsan Hakları ihlallerinin olduğu hiçbir yönetimi savunmadık. Kim insan haklarını ihlal ediyorsa, özgürlükleri sınırlıyorsa karşısında CHP’yi bulur. Herkesin bunu bilmesini isterim. İç politikaya yönelik sorulan soruya üç aşağı beş yukarı bu yanıtı verdim. Burada böyle bir tanımlama yapamazsınız. Düşünceyi açıklama özgürlüğünü kabul etmeyen hiçbir kişiyle görüşmem ve görüşmedim. Orada da reddettim görüşmeyi.”

 

Başbakan Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, “‘Yasama ve yargı bizim için ayak bağıdır’ diyen bir başbakanı demokrat olarak tanımlayan kişi çıksın. İster Avrupa’da, ister Amerika’da, ister Çin’de, ister Rusya’da. Böyle bir insana asla demokrat denmez. Şimdi ben o kişilere soruyorum ‘yasama ve yargı bizim için ayak bağıdır’ diyen Başbakan’ın sözü ortada dururken siz ne yaptınız, ne söylediniz? Çünkü birileri Türkiye’ye üçüncü sınıf demokrasiyi uygun görüyor da ondan.Bu halk birinci sınıf demokrasiye layıktır, üçüncü sınıf demokrasiye değil” dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uludere ve Reyhanlı’daki ölümlere de değinerek, “Uludere’de 34 yurttaşımız katledildi. Öldüren kim, talimatı veren kim? 34 yurttaşımızın katledilmesiyle ilgili talimatı Recep Tayyip Erdoğan vermiştir. Kendi insanını, Türk Hava Kuvvetleri’nin uçaklarıyla imha etme talimatını veren adama ne denir? Demokrata mı denir? O adama diktatör denir. Şimdi ben soruyorum, Esad da talimat veriyor uçaklara, gidin Suriyelileri öldürün diye, Recep Tayyip Erdoğan da talimat veriyor. Ne fark var aralarında? 51 kişi Reyhanlı’da hayatını kaybetti. Sorumlusu kim? Ben 51 kişi hayatını yitirdi sorumlusu olarak gidip Reyhanlı’daki manavı mı bulacağım, esnaf mı bu işin sorumlusu yoksa Samsun’daki ayakkabı boyacısı mı? Bu işin sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir. Dünyanın her tarafında kural böyledir. 51 kişinin ölümünden sorumlu olan Recep Tayyip Erdoğan’dır. ‘Eğer ben bu ülkede başbakan değilim’ diyorsa o zaman sorumlu o değildir. 51 kişi hayatını kaybediyor. Demokrasilerde bir ülkenin başbakanı kendi topraklarında terör örgütü kamp açmaz. Özgür Suriye Ordusu’na silahlı kamp açan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Para nereden gelir Katar’dan, Suudi Arabistan’dan. Nerede eğitilirler Türkiye’de. Nereye gidiyorlar, Suriye’ye terör için. Terör ihraç ediyorsun. Aynı terör ithal olarak sana söndü. Terör ithal eden ülke olduk. 51 kişinin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan ve onun izlediği politikadır. Bunu bilmeyen mi var?” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir