4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir" dedi

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yapan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi. Müdür Dr. Köksal, "Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir" şeklinde konuştu. 


KANSERDEN KORUNMAK İÇİN UYARILAR
Kanserin küresel bir sorun olduğunu ve her yaşta görülebildiğini belirterek korunma yollarından bahseden Müdür Dr. Köksal, "Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Kanserden korunmanın temel yollarından bazılarını söyleyecek olursak, kişi sigara ve alkol kullanmamalı, çalışma ortamındaki zararlı kimyasal maddelerden ve gereksiz ilaç kullanımı ve gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınmalıdır. Ayrıca güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmaya çalışırken, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durmalı ve düzenli egzersiz yapmalıdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel