Tüketiciyi aldatan reklamlara milyonluk ceza

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, yılın ilk 9 ayında tüketicileri yanıltan reklamlar ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle 249 milyon lirayı aşan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak, ekonomik çıkarlarını gözetmek ve piyasada adil rekabet ortamını sağlamak amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Reklam Kurulu tarafından tüketicileri yanıltan, bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar incelemeye alınıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulunun 8 Ekim'de gerçekleştirdiği 374 sayılı toplantısında 161 dosya karara bağlandı. İncelemeler sonucunda mevzuata aykırı olduğu belirlenen 136 dosya hakkında durdurma cezası uygulanırken toplam 17 milyon 176 bin 744 lira idari para cezası verilmesine karar verildi.

Yılın ilk 9 ayında ise 33 binin üzerinde başvuru değerlendirildi. Bakanlık tarafından resen başlatılan incelemelerle birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda, yanıltıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle 249 milyon lirayı aşan idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

İndirim kampanyaları mercek altında

Reklam Kurulunun gündemindeki önemli başlıklardan biri de indirimli satış reklamları oldu. İncelemelerde, bazı kampanyalarda yüzde 75'e varan indirim oranlarının gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.

Ayrıca indirimli satışlarda, üzeri çizili fiyat belirlenirken indirim başlangıcından önceki son 10 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alınmadığı belirlendi. Kolay erişilebilir sadakat kartı programları üzerinden yapılan indirim duyurularında da mevzuatla getirilen yükümlülüklere uyulmadığı tespit edildi.

Mevzuata aykırı bulunan reklamlar hakkında gerekli idari yaptırımların uygulandığı bildirildi.

Sosyal medya paylaşımlarına da ceza

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan ve 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren değişikliklerle birlikte sosyal medya reklamları, yapay zekâyla oluşturulan içerikler, hedefli reklamcılık ve indirimli satışlara ilişkin kurallar da yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeler kapsamında sosyal medya etkileyicilerinin reklam ve tanıtım faaliyetlerinde uyması gereken yükümlülükler de açıkça belirlendi. Buna göre, menfaat, indirim veya hediye karşılığında yapılan paylaşımlarda reklam ya da tanıtım olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Reklam Kurulu, bu kapsamda 32 sosyal medya hesabındaki paylaşımları resen incelemeye aldı. Yapılan değerlendirmelerde reklam ibaresi kullanma zorunluluğu başta olmak üzere belirlenen kriterlere uyulmadığı tespit edildi. Söz konusu paylaşımlar hakkında durdurma cezası uygulanmasına karar verildi.

Mücevherat sektöründeki reklamlar da incelendi

Kurulun denetimlerinde mücevherat sektöründeki yüksek oranlı indirim vaatleri de ele alındı. Yapılan incelemeler sonucunda mevzuat hükümlerini ihlal ettiği belirlenen 9 firma hakkında durdurma cezası kararı alındı.

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarının korunması, yanıltıcı reklamların önlenmesi ve piyasalarda adil rekabetin sağlanması amacıyla denetim ve yaptırım çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!