Onur Gündüz'den kaynak kitap aramasına sert tepki

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, kentteki bazı okullarda müfettişlerin sınıflara girerek öğrencilerin çantalarında ve dolaplarında kaynak kitap araması yaptığı iddialarına sert tepki göstererek yetkilileri yasal sınırları aşmamaya çağırdı.

Samsun genelindeki bazı okullarda Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerinin gerçekleştirdiği denetimler sırasında kaynak kitap kullanan öğretmenler hakkında işlem başlatıldığı, sınıflara girilerek öğrencilerin çanta ve dolaplarında arama yapıldığı iddiaları eğitim camiasında büyük tepkiyle karşılandı.

Konuya ilişkin Eğitim-İş Samsun Şubesi adına açıklamalarda bulunan Şube Başkanı Onur Gündüz, iddia edilen uygulamaların eğitim emekçilerini tedirgin ettiğini, çocukların kişisel haklarını ve eğitim ortamının psikolojik güvenliğini zedelediğini vurguladı.

"Maliye müfettişleri hangi yetkiyle çanta aramıştır?"

Mali denetim yetkisinin öğrencilerin kişisel eşyalarını arama hakkı tanımayacağını belirten Onur Gündüz, "Eğitim-İş Samsun Şubesi olarak açıkça soruyoruz: Maliye müfettişleri hangi yasal yetkiyle sınıflara girmiş, öğrencilerin dolaplarını ve çantalarını hangi hukuki dayanakla aramıştır? Bu işlemlerin talimatını kim vermiştir? Hangi mevzuat hükmüne dayanılmıştır? Denetimin sınırları nerede başlayıp nerede bitmektedir? Anayasa'nın 20. maddesi özel hayatın gizliliğini güvence altına alırken, hiçbir kamu görevlisi denetim yetkisini kanunların üzerinde göremez. Çocukların kişisel eşyaları, hukuki sınırlar gözetilmeksizin yürütülebilecek denetim faaliyetlerinin bir parçası değildir" dedi.

"Öğretmeni cezalandırmak eğitimin niteliğini artırmaz"

Ders kitaplarındaki eksiklikler nedeniyle öğretmenlerin kendi imkânlarıyla hazırladığı çalışma kâğıtları ve destekleyici materyallerin suç unsuru sayılamayacağını ifade eden Gündüz, "Öğretmenlik yalnızca ders kitabındaki metinleri okutmak değildir. Elbette öğrencilerin ücretli kaynak kitap almaya zorlanması ya da belirli yayınevlerine yönlendirilmesi kabul edilemez. Ancak çözüm, öğretmenleri peşinen suçlu ilan etmek veya sınıflarda korku ortamı yaratmak değildir. Eğitimde temel mesele öğretmeni cezalandırmak değil, her öğrenciye nitelikli, bilimsel, çağdaş ve eşit eğitim imkânı sunmaktır. Eğitim sistemindeki yapısal eksikliklerin faturası fedakârca çalışan öğretmenlerin omuzlarına yüklenemez" diye konuştu.

9 maddelik çağrı ve hukuki mücadele kararı

Millî Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Samsun Valiliği’ne 9 maddelik çağrıda bulunan Gündüz; denetimlerin yasal dayanağının ve görevlendirme belgelerinin açıklanmasını, çanta ve dolap araması iddialarına yönelik ivedilikle idari soruşturma başlatılmasını ve yetkisini aşan kamu görevlileri hakkında gereğinin yapılmasını istedi.

Gündüz, Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini, hakkında haksız işlem başlatılan tüm üye ve öğretmenlere sendika olarak hukuki destek sağlayacaklarını ve gerektiğinde yargı yollarına başvuracaklarını kamuoyuna duyurdu.

 

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!