Trabzon'da acı veda umuda dönüştü: Bağışlanan organlar 3 kişiye hayat verecek
Trabzon'da beyin kanamasından vefat eden 51 yaşındaki kadının bağışlanan organları üç hastaya can oldu.
Trabzon'da baş ağrısı şikayetiyle başvurduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde beyin kanaması teşhisi konulan 51 yaşındaki E.M., Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde verdiği dört günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Vefatın ardından acılı ailenin onay vermesiyle bağışlanan organlar, nakil bekleyen hastalar için yeni bir başlangıç oldu.
İki böbrek Trabzon'da, karaciğer İstanbul'da
Ailenin onayı sonrasında gerçekleştirilen operasyonla E.M.'nin iki böbreği Trabzon'da, karaciğeri ise İstanbul'da organ nakli sırası bekleyen hastalara gönderildi. Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan KTÜ Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Ulusoy, kararın hayati önemine dikkat çekerek, "Tek bir ailenin kararı, yıllardır makineye bağlı olan veya her an ölüm sınırında olan üç insana yeni bir hayat imkanı sundu" ifadelerini kullandı.
“Ölümün ardından ne bırakacağımız bizim elimizde”
Bölgedeki organ bağışı istatistiklerine de değinen Prof. Dr. Ulusoy, 2026 yılının ilk 8 ayında KTÜ'de 6, Samsun Bölge Koordinatörlüğü'ne bağlı 8 ilde ise toplam 29 ailenin bağışa onay verdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıllara oranla bağışlarda artış yaşandığını söyleyen Ulusoy, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Ölüm hiçbirimizin elinde değil ama ölümün ardından geriye ne bırakacağımız elimizde. Herkesi bu konuyu düşünmeye ve olumlu kararlarını yaşarken ailelerine beyan etmeye davet ediyorum" dedi.