MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

TEKERRÜR

TEKERRÜR

Dünya tarihine bir bakın... Tabii afetlerden savaşlara, salgından keşiflere her biri tekerrürden ibarettir. Aslında yenilenme de olsa yaşananlar özetle yine aynı sebep ve sonuç ilişkisinde buluşup başa sarıyor. Çünkü biz insanlar kuşaklarca atalarımız, dedelerimiz diyerek yeni fikir ve düşüncelere zaman zaman ön yargı ile baktık. Tekerrürden, tarih bize tam anlamıyla ders vermek yerine hırslarımızı daha da körükledi.

Sorun yaşadıkça birbirinin tepesine çöken, bir strateji çokta lehlerine sonuçlanmıyor. Zira kana doydu yeryüzü, artık yeni bir şeyler gerekiyor. Belki hayalperest bir yaklaşım olacak ama birlikte çözüm bulmanın yolları aranabilseydi insan ırkının geleceği belki çok daha farklı olabilirdi. Dünyayı şöyle bir düşününce; aynı odanın içinde oturan fakat birbirine sürekli saldıran, kendi elinde ekmeği olduğu halde, yanındakinin de elindekini güç kullanarak, korkutarak almaya çalışan kişilerin olduğu bir ortama benziyor dünyamızın hali. Bizler bir dünyanın içinde yaşayan aynı türden varlıklarız.

Geçmiş medeniyetlerde ırk ayrımcılığı, salgınlar din karşıtlığı vb. gibi bahanelerle birbirine üstünlük taslayan toplumların sonu ortadadır. Asla unutulmadılar fakat sayılı kişiler haricinde ibret alanda bulunmakta. Bu durumların hepsi aksi yönde sonuçlanacaktır. Çünkü kötü tohumlar en verimli topraklarda bile çürümeye mahkumdur.

Bütün insanlar iyi olma potansiyeline sahiptir. Kötülük anlık. Asla kalıcı olmaz. İnsan insandır. İyi veya kötü olmak başımıza gelen durumlarda ki anlık tercihlerimizle yine o ana mahsustur.

"Ben artık savaşta yokum. Ne haliniz varsa görün. Sadece halkımı kalkındıracağım." diyen bir ülke duydunuz mu? Duyamayız neden? Çünkü sözde başı çeken ülkeler, zalimce kendi halinde huzur içinde yaşayan insanları büyütmekti, elmastı, altındı, ırklarıydı diyerek katlettiler. Hem de sessiz kalan tüm dünyanın gözlerinin önünde... Milyarlarca insan öldürülerek malları mülkleri talan edilerek gitti bu dünyadan. Önce insanların mallarına el koydular. Sonra bu parayla güçlü kabul edildiler. Güç kimdeyse söz hakkı onda oldu hep. Fakat bu güç her daim elini ne kadar gözyaşı akıttığıyla ölçüldü.

Fakat bir senedir tüm dünyayı esir alan pandemi süreci, bu kalıpları değiştirdi diyebiliriz. Şimdi de gündemde yerini alan Covid-19 aşı sürecini görüyoruz. O diyor 'ben buldum' öbürü diyor 'ben buldum'. Sanki kendi insanını iyileştirmiş, ülkesin gül bahçesine döndürmüş gibi başka ülkelere vermenin derdinde. Elbette hayrına değil. Parayla!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR