Samsunlulara sorduk: Kurtuluş Savaşı mı? Milli Mücadele mi?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in 'Neyden kurtuluyoruz? Ondan önce koskoca Osmanlı İmparatorluğu vardı' ifadeleriyle savunduğu Kurtuluş Savaşı'nın müfredatta Milli Mücadele olarak değiştirilme kararını Samsunlu vatandaşlara sorduk.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kurtuluş Savaşı ibaresinin, müfredattan kaldırılarak yerine Milli Mücadele ibaresinin geçeceğini duyurdu. Bakan Tekin, “Neyden kurtuluyoruz? Ondan önce koskoca Osmanlı İmparatorluğu vardı” dedi.
Bakan Tekin'in bu ifadeleri tartışma konusu oldu. Biz de Haber Expres Gazetesi olarak Samsun halkına sorduk: 'Sizce hangisi söylenmeli? Kurtuluş Savaşı mı yoksa Milli Mücadele mi?'
Haber Expres mikrofonlarına konuşan Samsun halkının genel görüşü, Bakan Tekin'in aksine 'Kurtuluş Savaşı' ibaresinin kalması yönünde. Vatandaşlar alınan karara oldukça tepkili olduklarını belirterek "Geçmişimizle oynamasınlar" ifadelerini kullandı.
Yıllardır kitaplarda olan bir ibarenin kaldırılmaya çalışılmasının arkasında başka niyetler olduğunu iddia eden vatandaşlar, genç neslin tarihi doğrusuyla öğrenmesini tavsiye ediyor.
Vatandaşlar, Kurtuluş Savaşı ibaresinin kaldırılmasının amacının gençlere Cumhuriyeti ve Atatürk'ü unutturmak olduğunu vurgulayarak "Kurtuluş Savaşında yedi düvelden kurtulduk, Bakan Tekin, o kurtulmanın manasını bilememiş" dedi.